Απίστευτα προϊόντα που δεν υπήρχαν πριν δέκα χρόνια
- 18/07/2017, 08:53
- SHARE
Δέκα εντυπωσιακές εφευρέσεις της τελευταίας δεκαετίας που άλλαξαν ριζικά την καθημερινότητά μας.
Ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός πριν δέκα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, πριν μία δεκαετία δεν ήταν δυνατή η πλοήγηση στο Google Chrome, ούτε η κράτηση μίας κατοικίας στην Airbnb.
Αρκετά απίστευτα προϊόντα και υπηρεσίες έχουν εφευρεθεί τα τελευταία 10 χρόνια – ορισμένα μάλιστα τα τελευταία πέντε ή οκτώ. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο βολικά πράγματα που ο κόσμος της τεχνολογίας γνώρισε από το 2007 έως σήμερα:
iPad
Όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε πριν 7 χρόνια το iPad, δήλωσε ότι θα είναι ίσως «η καλύτερη εμπειρία περιήγησης που θα είχατε ποτέ». Από τότε η συσκευή έχει αλλάξει σε πολλά σημεία, το ίδιο και η τιμή της.
Google Chrome
Η Google παρουσίασε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome την 1η Σεπτεμβρίου 2008. «Όπως και η κλασική αρχική σελίδα της Google, το Google Chrome είναι καθαρό και γρήγορο», έγραψε ο Sundar Pichai, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων εκείνο το διάστημα.
Snapchat
Το Snapchat κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο App Store το καλοκαίρι του 2011 ως εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για την αποστολή φωτογραφιών. Την εποχή εκείνη ονομάστηκε Pictaboo, αλλά είχε το ίδιο διάσημο εικονίδιο-φάντασμα. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, το όνομα είχε αλλάξει σε Snapchat, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στους έφηβους του Λος Άντζελες. Έξι χρόνια αργότερα, η Snapchat είναι μια εταιρεία αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Airbnb
Η ιδέα για την Airbnb σχηματίστηκε το 2007, όταν ο συνιδρυτής Joe Gebbia έστειλε ένα μήνυμα στο συγκάτοικο του Brian Chesky, προτείνοντάς του να ενοικιάζουν το διαμέρισμά τους για να βγάλουν κάποια επιπλέον χρήματα. Έπειτα από μερικές προσπάθειες, το Air Bed & Breakfast ξεκίνησε το 2008 ως μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ενοικίασης δωματίων προς όλους όσους ήθελαν να βρουν και να κλείσουν εύκολα και φθηνά μέρη για τη διαμονή τους. Εννέα χρόνια μετά, η αξία της Airbnb έχει εκτοξευθεί στα 31 δισ. δολάρια.
Spotify
Η Spotify ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με την υπογραφή των Daniel Ek και Martin Lorentzon και έγινε εξαιρετικά γνωστή μετά τη συνεργασία της με τη Sony, την Universal και τη BMG. Εννέα χρόνια αργότερα, η Spotify έχει 140 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.
Το Instagram κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010 με 25.000 άτομα να εγγράφονται την πρώτη κιόλας ημέρα. Για ένα έτος, το Instagram ήταν διαθέσιμο μόνο στα κινητά της Apple, μέχρι που τον Απρίλιο του 2012, ο CEO της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ εξαγόρασε το κοινωνικό δίκτυο για 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το Instagram έχει τώρα 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως, ενώ πρόσφατα παρουσίασε τον κλώνο του Snapchat Stories, προσθέτοντας ζωντανά βίντεο, φίλτρα προσώπου, αυτοκόλλητα και πολλά άλλα.
Android
«Θα ήθελα να σας συστήσω στην πλατφόρμα Android», δήλωσε ο Steve Horowitz, τεχνικός διευθυντής της Google όταν παρουσίασε το λειτουργικό σύστημα Android το Νοέμβριο του 2007. Σήμερα, υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.
Το Pinterest ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010. Σήμερα, η εφαρμογή έχει 175 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες και η αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Uber
Η Uber ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2009 ως UberCab. Ο Garrett Camp, ο Oscar Salazar και ο Conrad Whelan δημιούργησαν την πρώτη εκδοχή, με τον Travis Kalanick να αποτελεί τον «μέγα σύμβουλο της εταιρεία» και αργότερα, τον διευθύνοντα σύμβουλο. Έπειτα από χρόνια, η Uber επεκτάθηκε προσφέροντας διαδρομές πολυτελειας, καθώς και πολλά άλλα. Σήμερα είναι η πιο πολύτιμη startup στον κόσμο με αξία 70 δισ. δολαρίων.
Ο Jan Koum δημιούργησε το WhatsApp μαζί με τον brian Acton το 2009, με σκοπό να το μετατρέψουν σε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, χτίζοντας την εταιρεία σε μια αποθήκη που μοιράστηκαν με την Evernote. Η εφαρμογή γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι χρήστες χρησιμοποιούσαν τα SMS για την επικοινωνία τους. Το 2014, η εφαρμογή εξαγοράστηκε από τον CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ για 19 δισ. δολάρια.