Από ένα γκαράζ στο…1 τρισ. – Πώς κατάφερε η Apple να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία
- 03/08/2018, 10:03
- SHARE
Οι ημερομηνίες - «σταθμός» του τεχνολογικού κολοσσού.
H Apple, ο αμερικανικός κολοσσός που έφερε την επανάσταση στον κόσμο της πληροφορικής και της κινητής τηλεφωνίας με το διάσημο πλέον iPhone, έγινε σήμερα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σε άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Αυτό το συμβολικής σημασίας φράγμα καταρρίφθηκε όταν η αξία των μετοχών της έφθασε, γύρω στις 18.50 ώρα Ελλάδας, στην τιμή των 207,05 δολαρίων στη Wall Street. Η κινεζική εταιρεία PetroChina είχε υπερβεί για σύντομο χρονικό διάστημα το όριο αυτό το 2007.
Ακόμα κι αν από τεχνικής πλευράς αυτή η επίδοση δεν είναι σημαντική, οι χρηματιστές και οι επενδυτές της Wall Street ενθουσιάζονται με τον συμβολισμό της όλης εξέλιξης. «Το όριο των 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων είναι σίγουρα ψυχολογικό και στέλνει στην αγορά ένα μήνυμα ανάπτυξης και σημασίας» επισήμανε ο Χάουαρντ Σίλβερμπλατ, αναλυτής S&P Dow Jones Indices.
Στην αίθουσα συναλλαγών της τράπεζας LBBW στη Νέα Υόρκη, «δεν καταγράφεται ιδιαίτερη έξαψη» παρατήρησε από την πλευρά του ο Καρλ Χίλινγκ, χρηματιστηριακός αναλυτής. «Είτε η εταιρεία αξίζει 990 δισεκατομμύρια είτε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο Χρηματιστήριο, αυτό δεν αλλάζει πολλά για τους επενδυτές» υπογράμμισε ο ίδιος. «Είναι κυρίως μια απόδειξη της σημαντικότητας που έχει η Apple» στην αμερικανική οικονομία.
Από το γκαράζ στη χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. Δολαρίων
Από τη “χαμηλών τόνων” ίδρυσή της σε ένα γκαράζ στο Σίλικον Βάλεϊ πριν από 40 και πλέον χρόνια, η Apple έφθασε σχεδόν στην πτώχευση για να καταφέρει σήμερα να καταρρίψει το συμβολικό φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία.
Ακολουθούν οι ημερομηνίες – «σταθμός» του τεχνολογικού κολοσσού:
Απρίλιος 1976
Ο Στιβ Τζομπς, ο Στιβ Βόζνιακ και ο Ρόναλντ Γουέιν ιδρύουν την Apple Computer με στόχο να πουλήσουν ένα μοντέλο υπολογιστή που είχε κατασκευάσει ο Βόζνιακ.
Δεκέμβριος 1980
Η Apple κάνει τα πρώτα της βήματα στο Χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής της στα 22 δολάρια.
Ιανουάριος 1984
Η Apple λανσάρει τον πρώτο υπολογιστή της Macintosh με ένα διαφημιστικό σποτ με τον τίτλο “1984” υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ. Αυτός ο υπολογιστής γραφείου, που σύντομα θα αποκαλείται +Mac+ παρουσιάζει δύο σημαντικές καινοτομίες: το ποντίκι όπως και τα εικονίδια πάνω στα οποία ο χρήστης μπορεί να κλικάρει, ανοίγοντας τον δρόμο της πληροφορικής στο ευρύ κοινό.
Σεπτέμβριος 1985
Ο Στιβ Τζομπς, γνωστός για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του, αποχωρεί από την εταιρεία έπειτα από μια μάχη εξουσίας με τον γενικό διευθυντή Τζον Σκάλεϊ. Ο Στιβ Βόζνιακ αποχωρεί επίσης.
Δεκαετία του 1990
O ανταγωνισμός των Windows της Microsoft και διάφορες εμπορικές αποτυχίες, οδηγούν τον όμιλο σε οικονομική δυσχέρεια. Προχωρά σε καταργήσεις θέσεων εργασίας και σε αναδιάρθρωση της ηγετικής ομάδας.
Σεπτέμβριος 1997
Η μετοχή της Apple καταρρέει σε ιστορικό χαμηλό, γύρω στα 7 δολάρια. Ο Στιβ Τζομπς επιστρέφει, αναλαμβάνοντας και πάλι τα ηνία, ενώ η εταιρεία φλερτάρει με την πτώχευση. Η Microsoft βοηθά την Apple να επιβιώσει επενδύοντας 150 εκατομμύρια δολάρια.
Αύγουστος 1998
Η Apple παρουσιάζει τον iMac.
Οκτώβριος 2001
Η Apple αποκαλύπτει το mp3 iPod και ανοίγει τα πρώτα Apple Store.
Απρίλιος 2003
Ανοίγουν η διαδικτυακή μπουτίκ iTunes Store, όπου ο χρήστης μπορεί να αγοράσει ψηφιακά περιεχόμενα, με ελάχιστη τιμή στα 99 σεντς ανά τραγούδι.
Ιούνιος 2007
Παρουσιάζεται το iPhone, μια επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία. Η εταιρεία μετονομάζεται σε Apple.
Ιανουάριος 2010
Η πρώτη παρουσίαση του iPad.
Οκτώβριος 2011
Ο Στιβ Τζομπς πεθαίνει από καρκίνο στο πάγκρεας, λίγο αφού είχε παραδώσει τα ηνία της εταιρείας στον Τιμ Κουκ.
Απρίλιος 2012
Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σεπτέμβριος 2014
Παρουσιάζεται το Apple Watch.
Ιανουάριος 2016
Η Apple ανακοινώνει ότι πούλησε περισσότερα από 1 δισ. iphone παγκοσμίως.
Νοέμβριος 2017
Ξεκινά η πώληση του iPhone X, με αφορμή τα 10 χρόνια smartphone, με την τιμή του να ξεκινά από τα 999 δολάρια στις ΗΠΑ.