Best in Business: Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες ξεχώρισαν το 2016
- 31/12/2016, 15:30
- SHARE
Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τους επικεφαλής ελληνικών εταιρειών που κατάφεραν να σημειώσουν καλές επιδόσεις σε μια δύσκολη χρονιά.
Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος, Συντάκτες: Πέννυ Κούτρα, Μαρία Ακριβού
Το 2016 ήταν ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Παρά τις αντιξοότητες, όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των εταιρειών που κατάφεραν να σημειώσουν καλές επιδόσεις και να ξεχωρίσουν στον επιχειρηματικό στίβο.
Επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τους επικεφαλής 15 ελληνικών εταιρειών που κατάφεραν να διακριθούν το 2016.
Ηγούνται επιχειρήσεων με θετικό πρόσημο σε πωλήσεις και κέρδη για τη χρονιά που φεύγει, οι οποίες με όπλα την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις διακρίθηκαν για τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο για τη χώρα.
*To αφιέρωμα δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί.
Απόστολος Βακάκης - Jumbo
Ηγείται μιας εταιρείας λιανικής πώλησης, η οποία καταφέρνει επί επτά χρόνια και είκοσι οκτώ συναπτά οικονομικά τρίμηνα να αναπτύσσεται στην Ελλάδα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα χτίζει θέση στις όμορες αγορές των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Η εταιρεία σημειώνει αύξηση κερδών, θετικές ταμειακές ροές και τα ταμειακά της διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τον δανεισμό της. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016-2017 οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν 11,53%, στα 170,23 εκατ.ευρώ. Η εκτίμηση για τη νέα χρήση κάνει λόγο για αύξηση πωλήσεων στο εύρος μεταξύ 4% -7%.
Διαβάστε όλη την ιστορία για το «φαινόμενο» Jumbo στο νέο τεύχος του Fortune.
Μιχάλης Τσαμάζ – Όμιλος OTE
Είναι ο άνθρωπος που μετασχημάτισε τον ΟΤΕ, ο οποίος σημείωσε την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση της δεκαετίας στο γ’ τρίμηνο του 2016. Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών τρέχει με αύξηση 4,5% στα EBITDA του 9μηνου του 2016, ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε περίπου κατά 3,5 δισ. ευρώ και, από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, σήμερα ανέρχεται περίπου σε 0,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο Όμιλος έχει ανακοινώσει επενδυτικό σχέδιο ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με στόχο την ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για τη διάθεση νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων εξασφάλισε δάνειο ύψους 389 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους από την EBRD για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών του.
Λεωνίδας Βρεττάκος – ΑΒ Βασιλόπουλος
Σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τη διάσωση της Μαρινόπουλος από τον βασικό ανταγωνιστή Σκλαβενίτη, η AB Βασιλόπουλος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος σε όρους αγοράς. Έχοντας αποσπάσει περίπου το 35% από τα 600 εκατ. ευρώ που άφησε πίσω της η πτώση της Μαρινόπουλος, η εταιρεία είδε τις συνολικές της πωλήσεις να αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 13% (υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών το 2016 θα διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 2,2 δισ. ευρώ), την ώρα που η αγο-ρά υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 5%, με τα μηνύματα να μην είναι ενθαρρυντικά για το 2017.
Με τον Λεωνίδα Βρεττάκο στο τιμόνι της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη χώρα, ο τζίρος στο 9μηνο εκτινάχθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ άνοιξαν 871 νέες θέσεις εργασίας και επενδύθηκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Τη διετία 2017-2018 οι επενδύσεις θα κυμανθούν περίπου σε 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Δημήτρης Κοπελούζος – Όμιλος Κοπελούζου
Ο όμιλος του επιχειρηματία, μέσω της εταιρείας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS A.E., κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου και ανάμεσα σε άλλα ξεχωρίζει για φέτος η μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Το 2016 όμως ήταν η χρονιά του, καθώς σε κοινοπραξία με τη γερμανική Fraport ανέλαβε την εκμετάλλευση 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων για 40 χρόνια. Υπολογίζεται ότι η θυγατρική εταιρεία Fraport Greece θα δημιουργήσει πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το 2020 θα υλοποιηθούν έργα ύψους 330 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια των 40 χρόνων τα έργα θα ξεπεράσουν το ύψος του 1,4 δισ. ευρώ. H εταιρεία, που υπόσχεται ότι θα βελτιώσει την τουριστική εικόνα της χώρας, άνοιξε 550 θέσεις εργασίας, με το 1/3 των προσλήψεων να έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
Ανδρέας Αθανασόπουλος – Κωτσόβολος
Ηγέτιδα μεν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, αλλά «τσακισμένη» από την πολυετή κρίση, η αλυσίδα που στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προσαρτήθηκε στο βρετανικό πολυεθνικό όμιλο Dixon’s Carphone, πέρασε όλες τις φάσεις προσαρμογής, ώστε στην τελευταία της οικονομική χρήση (Μάιος 2015-Απρίλιος 2016) να εμφανίσει μια εντυπωσιακή επιστροφή στην κερδοφορία, υπερκαλύπτοντας μάλιστα ζημιές της τάξης των 5,5 εκατ.ευρώ από την προηγούμενη χρήση της. Στο δωδεκάμηνο Μάιος 2015 – Απρίλιος 2016 – το οποίο ορίζει την ετήσια χρήση της εταιρείας, η αλυσίδα που αριθμεί σήμερα 93 σημεία πώλησης πανελλαδικά πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 5% στα 366 εκατ. ευρώ και την παραγωγή καθαρών προ φόρων κερδών της τάξης των 6,7 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του αντιπροέδρου και CEO της Κωτσόβολος στο Fortune που κυκλοφορεί.
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – Αττικά Πολυκαταστήµατα
Ήταν μια χρονιά απόλυτης κυριαρχίας στην αγορά των πολυκαταστημάτων αλλά και της λιανικής. Το να διοικείς, εν έτει 2016, μια επιχείρηση με ισχυρή ρευστότητα και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, που αυξάνει διαρκώς τα οικονομικά της μεγέθη, είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Η Αττικά Πολυκαταστήµατα έχει εξελιχθεί σε μια από τις 50 μεγαλύτερες εµπορικές επιχειρήσεις της χώρας, δαπανώντας πάνω από 50 εκατ. ευρώ τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας των πέντε καταστημάτων της. Φέτος υλοποίησε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 8,5%. Δεν έχει προβεί σε μειώσεις των αποδοχών των 2.600 εργαζομένων, ενώ συνεχίζει τις προσλήψεις.
Κυριάκος Σαράντης – Όμιλος Σαράντη
Ο Κυριάκος μαζί με τον αδελφό του Γρηγόρη μπορούν να υπερηφανεύονται για τα οικονομικά τους αποτελέσματα και το 2016. Διατηρώντας και φέτος τα βασικά πλεονεκτήματα του ομίλου, όπως την ηγετική του θέση στην αγορά, τον εξαγωγικό χαρακτήρα του, την οικονομική ευρωστία, είδαν ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους διψήφια αύξηση πωλήσεων σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Ο τζίρος ανήλθε σε 159,64 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,56%, και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 69,60%, φτάνοντας στα 8,49 εκατ. ευρώ. Με παρουσία σε 25 χώρες και βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια, ο διεθνοποιημένος ελληνικός όμιλος καλλυντικών προϊόντων είχε και φέτος θέση στη λίστα του Fortune με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα.
Ευάγγελος Μυτιληναίος – Όμιλος Μυτιληναίου
Το 2016 αποτέλεσε έτος – ορόσημο για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, αφού συνέπεσε με την ολοκλήρωση του δεκαετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 600 εκατ. ευρώ, στην Αλουμίνιον της Ελλάδος που γιόρτασε τα 50 της χρόνια. Η αλουμίνα, που παράγεται στις μονάδες της Βοιωτίας, είναι η 3η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο, με το εργοστάσιό της να αποτελεί ένα εκ των πέντε που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ευρώπη. Η κίνηση ματ όμως του γνωστου επιχειρηματία έγινε στο τέλος της χρονιάς, καθώς ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό του ομίλου με την απορρόφηση όλων των θυγατρικών εταιρειών. Έτσι, προκύπτουν ετήσιες συνέργειες, αξίας 20 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο σχήμα θα εν-δυναμώσει τον ισολογισμό του, καθώς ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 1,7 δισ. ευρώ.
Γιώργος Περιστέρης – Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επένδυσε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τοποθετώντας στην ελληνική αγορά επιπλέον 150 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο κατασκευαστικός όμιλος στο 9μηνο επέστρεψε στην κερδοφορία, υπερδιπλασίασε τα καθαρά του κέρδη και αύξησε τον τζίρο του 25,9%. Η ΤΕΡΝΑ έχει αναδειχθεί κυρίαρχος στο χώρο της ενέργειας, μονοπωλώντας τα 3 μεγαλύτερα έργα της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα, Ρόδο και Μεγαλόπολη, ενώ θα συμμετάσχει, μαζί με την Άκτωρ Α.Ε., στη δημιουργία της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, για την οποία υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινέζικης CMEC. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τρία μεγάλα οδικά έργα (Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας και Ολυμπία Οδός), στα οποία έχουν επενδυθεί 175 εκατ. ευρώ.
Αλέξης Βρατσκίδης - Persado
Τo 2016 ήταν κυριολεκτικά μια χρονιά best in business για την Persado που συνίδρυσε και διευθύνει ο Αλέξης Βρατσκίδης. Η τεχνολογία της χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες σε καμπάνιες μάρκετινγκ, που είδαν, με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του 2016, αύξηση στις πωλήσεις τους σχεδόν 50% και 1 δισ. δολάρια επιπλέον έσοδα αθροιστικά. Έχοντας βγει από τα ελληνικά σύνορα, η Persado αύξησε τις πωλήσεις κατά 9.389,8% (!) την τελευταία τριετία και κατέκτησε τη 16η θέση ανάμεσα σε 35 εταιρείες της ετήσιας λίστας του περιοδικού INC με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιδιωτικές εταιρείες στην Αμερική. Επίσης, μέσα στο 2016 άντλησε 30 εκατ. δολάρια με πρωταγωνίστρια την Goldman Sachs, ενώ της απονεμήθηκε το βραβείο Καινοτοµίας για Ψηφιακές Τεχνολογίες της Αµερικανικής Ένωσης Direct Marketing.
* Στο αφιέρωμα του Fortune εκ παραδρομής αναφέρεται ως Λεωνίδας Βρατσκίδης.
Μάρκος Βερέμης – UPSTREAM
Μπορεί το 100% του τζίρου της να πραγματοποιείται στο εξωτερικό, ωστόσο το 70% των εργαζομένων της Upstream δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας αποτελεί βασικό συνεργάτη 54 εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε 43 χώρες και απευθύνεται σε 1,2 δισ. τελικούς καταναλωτές, εκ των οποίων 75 εκατ. είναι πελάτες της. «Μιλά» 26 γλώσσες και καταγράφει ετήσιο τζίρο κοντά στα 250 εκατ. ευρώ. «Στον τομέα μας δραστηριοποιούνται μεγάλες εταιρείες, όπως η Huawei ή η ινδική Tech Mahindra. Στην κατάταξη των εταιρειών με το δικό μας μέγεθος βρισκόμαστε μεταξύ των 5 μεγαλύτερων» έχει δηλώσει ο Μάρκος Βερέμης, επισημαίνοντας πως το μυστικό για την επιτυχία της εταιρείας του έγκειται στο ότι το 20% της Upstream ανήκει στους εργαζομένους της.
Γιάννης Παράσχης – ΔΑΑ
Μέσα σε 11 χρόνια έχει λάβει 15 διακρίσεις αποτελώντας το πλέον βραβευμένο αεροδρόμιο. Με επικεφαλής τον Γιάννη Παράσχη, τον καλύτερο CEO αεροδρομίων παγκοσμίως για το 2015, το «Ελ. Βενιζέλος» συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική πορεία του και το 2016, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ενδεικτικά, στο 11μηνο του έτους η επιβατική κίνηση έφτασε τα 18,7 εκατ., αυξημένη κατά 10,4%, ενώ η σημαντική αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κόστους οδήγησε σε βελτιωμένη κερδοφορία, με κέρδη ύψους 179,8 εκατ. ευρώ. Παρά τις αρνητικές εξελίξείς, ο ΔΑΑ το 2014 και το 2015 παρουσίασε διψήφιους θετικούς ρυθμούς, θέτοντας ως στόχο για το 2017 να ξεπεράσει τα 19 εκατομμύρια επιβάτες, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην ανάδειξη της Αθήνας σε «city break» προορισμό.
Δημήτρης Παπαλεξόπουλος – Όμιλος ΤΙΤΑΝ
Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ βελτιώθηκαν σημαντικά το 9άμηνο του 2016, αντικατοπτρίζοντας την άνοδο της αγοράς τσιμέντου στις ΗΠΑ και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Αίγυπτο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.124,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,2% σε σύγκριση με το 9άμηνο του 2015. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 24,1% και ανήλθαν σε 205 εκατ. ευρώ. Περίπου το 50% του τζίρου και της κερδοφορίας του ομίλου Τιτάν πραγματοποιείται πλέον στην αγορά των ΗΠΑ και, καθώς οι προοπτικές της εκεί αγοράς εμφανίζονται εξαιρετικά θετικές τουλάχιστον μέχρι και το 2018, η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο όμιλος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση της δυναμικότητάς του στις πέντε αγορές όπου δραστηριοποιείται, να συγκρατήσει και να μειώσει τα κόστη του.
Δημήτρης Δέμος – DEMO
Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους Έλληνες επιστήμονες στη χώρα, η διοίκηση της DEMO αύξησε το 2016 τον αριθμό των εργαζομένων σε 800, από 510 που ήταν το 2009, ενώ το 2017 θα αποκτήσει 200 νέες άδειες πώλησης σκευασμάτων. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και γενικός της διευθυντής, η εταιρεία διατηρεί πλέον τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα, όντας leader στο χώρο των νοσοκομειακών φαρμάκων με μερίδιο 43%, ενώ συγκαταλέγεται στις 50 εταιρείες – ηγέτες παγκοσμίως στα γενόσημα φάρμακα. Με κύκλο εργασιών 123,5 εκατ. ευρώ, διοχετεύει το 80% της παραγωγής στο εξωτερικό, διατηρώντας σε αρκετές αγορές μερίδια που φτάνουν έως και το 30%. Η εταιρεία βάζει μπρος μια νέα επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι Αττικής, για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας, που θα εξυπηρετεί ανάγκες έρευνας και εργαστηρίων.
Οδυσσέας Αθανασίου – Lamda Development
Eπιστροφή στην κερδοφορία και ανάληψη του σημαντικότερου έργου της χώρας, αυτού της ανάπλασης των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, επιφύλαξε το 2016 για τη Lamda Development. Η επένδυση, ύψους επτά δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 70.000 θέσεις εργασίας, με τη συνεισφορά στην οικονομία να υπολογίζεται σε 2,4% αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Το έργο μπορεί να φέρει επιπλέον 1.000.000 τουρίστες στην Αθήνα, η οποία σήμερα υποδέχεται 2.300.000 επισκέπτες. Οι ελιγμοί του Οδυσσέα Αθανασίου, που βρίσκεται στο τιμόνι του ομίλου, οδήγησαν σε κέρδη 0,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19,1 εκατ. ευρώ το 9άμηνο του 2015. Παράλληλα η επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων της Lamda κατέγραψε άνοδο 2,1%, η μέση πληρότητα προσεγγίζει το 99%, ενώ έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται για νέες μισθώσεις.