US Fortune Change the World 2021: Οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες επιχειρήσεων που αλλάζουν τον κόσμο
- 13/10/2021, 15:14
- SHARE
Η λίστα Change the World του αμερικανικού Fortune τιμά τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα δημιουργικά εργαλεία του καπιταλισμού – συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου του κέρδους – για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της κοινωνίας που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί. Η λίστα για το 2021, η έβδομη στη σειρά, είναι επίσης η δεύτερη που καταρτίζεται στη σκιά του COVID-19, ο οποίος αποκάλυψε πόσο πολύ έχει παραμελήσει η κοινωνία μας ορισμένες από αυτές τις ανάγκες.
Πολλοί από τους φετινούς τιμώμενους αγωνίζονται να αντιστρέψουν αυτή την παραμέληση, επενδύοντας στη μακροπρόθεσμη υγεία των επιχειρήσεών τους και υποστηρίζοντας όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της παγκόσμιας οικονομικής κλίμακας. Και το κάνουν αυτό με διάφορα εργαλεία – είτε ενισχύοντας τις αμοιβές και τις παροχές για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, είτε εξυπηρετώντας τους μικρούς αγρότες, είτε (το πιο επείγον όλων) διανέμοντας εμβόλια κατά του COVID σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Όπως πάντα, συνεργάτης μας στην επιλογή των τιμώμενων είναι η Shared Value Initiative, μια συμβουλευτική εταιρεία που βοηθά τις εταιρείες να εφαρμόζουν επιχειρηματικές δεξιότητες σε κοινωνικά προβλήματα.
Πηγή: fortune.com
1. Οι κατασκευαστές εμβολίων
Μέσα στην αδιάκοπη ανησυχία για την πανδημία, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα η φαρμακοβιομηχανία ανέπτυξε όχι ένα αλλά πολλά εμβόλια κατά του COVID-19.
Ούτε ένα χρόνο μετά τις πρώτες ρυθμιστικές εγκρίσεις, πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως – ένα ιστορικό επίτευγμα. Παρόλα αυτά, η εξάπλωση των εμβολίων ήταν εξαιρετικά άνιση, με τις φτωχότερες χώρες να μένουν πολύ πίσω σε σχέση με τις πλουσιότερες χώρες που αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών. Επιστήμονες και ειδικοί επί θεμάτων ηθικής συμφωνούν ότι η ανισότητα αυτή είναι κακή για την ανθρωπότητα.
Οι ανεπαρκώς εμβολιασμένοι πληθυσμοί όχι μόνο υφίστανται περισσότερες βλάβες, αλλά κινδυνεύουν επίσης να γίνουν εστίες αναπαραγωγής για τις ταχύτατα αναδυόμενες μεταλλάξεις του ιού που μπορεί να εξελιχθούν και να γίνουν ανθεκτικές στα εμβόλια.
Η παραλλαγή Δέλτα – και η έντονη οικονομική αβεβαιότητα που την περιβάλλει – έχει δώσει μια ανεπιθύμητη γεύση αυτού του μέλλοντος.
Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από το Νο. 1 της φετινής λίστας Change the World. Ενώ η περσινή λίστα τίμησε την πρωτοφανή συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας για την καταπολέμηση του ιού, φέτος το Fortune αναδεικνύει τις εταιρείες που αγωνίζονται να διευρύνουν την πρόσβαση στα εμβόλια, ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο.
2. Envision Group
Καθώς η Κίνα στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2060, η Envision διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής ανεμογεννητριών στον κόσμο το 2020.
Παρέχει επίσης υπηρεσίες διαχείρισης ενέργειας σε περισσότερους από 360 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Accenture και Amazon Web Services. Τον Δεκέμβριο, η Envision ενώθηκε με άλλους παραγωγούς ενέργειας σε μια πρωτοβουλία έρευνας & ανάπτυξης για να ωθήσει το κόστος παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου – καυσίμου υδρογόνου που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – σε κάτω από τα 2 δολάρια ανά κιλό, το σημείο στο οποίο το καθαρό καύσιμο μπορεί να γίνει μια βιώσιμη εναλλακτική αντί για τα ορυκτά καύσιμα.
Η Envision εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει σε αυτό το σημείο σε τρία χρόνια από τώρα.
3. Costco Wholesale
Στον πόλεμο για την προσέλκυση των ταλέντων του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Costco Wholesale έκανε πράξη τις διακηρύξεις της.
Η Costco, η οποία είναι ήδη πρωτοπόρος σε κίνητρα όπως οι άδειες ασθενείας με αποδοχές, αύξησε τον Φεβρουάριο το εσωτερικό κατώτατο ωρομίσθιο για το εργατικό δυναμικό της που αριθμεί 200.000 και πλέον άτομα στα 16 δολάρια, διατηρώντας την πίεση στους ανταγωνιστές της να πληρώνουν τους δικούς τους εργαζόμενους περισσότερο. Λίγο αργότερα, η Amazon και η Walmart έδωσαν αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους τους.
Η ανταμοιβή της Costco για τις προσπάθειές της: διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεων και πελάτες που είναι πιστοί όσο ποτέ άλλοτε.
4. Banco Santander
Η Santander Brasil, μια εταιρεία του ομίλου Santander, είναι η χρηματοοικονομική …ατμομηχανή της πράσινης ενέργειας στην έκτη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε πληθυσμό.
Από το 2012 έχει συμμετάσχει σε συμφωνίες πράσινης ενέργειας αξίας περίπου 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχοντας χρηματοδοτήσει περίπου το ένα τρίτο των έργων αιολικής ενέργειας της Βραζιλίας. Η Santander έχει επίσης καταστήσει πιο γενναιόδωρο τον δανεισμό για ηλιακά πάνελ, με μεγαλύτερες προθεσμίες αποπληρωμής και χρηματοδότηση έως και 100%, για να ενθαρρύνει περισσότερους χρήστες.
5. Viatris
Η Viatris, η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία που προέκυψε από την πρόσφατη συγχώνευση της Mylan και της μονάδας Upjohn της Pfizer, έχει μεταμορφώσει τη θεραπεία του HIV σε όλο τον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Δουλεύοντας μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με οργανισμούς όπως η Unitaid (ο οργανισμός παγκόσμιας υγείας που συνδέεται με τον ΠΟΥ) και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates, η εταιρεία εισήγαγε το πρώτο χαμηλού κόστους αντιρετροϊκό με ντολουτεγκραβίρη, τη συνιστώμενη θεραπεία πρώτης γραμμής για τον HIV, επεκτείνοντας την πρόσβαση του φαρμάκου αυτού στα 35 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Με τιμή μόλις 75 δολάρια ετησίως, το προϊόν άλλαξε τα δεδομένα, λέει ο Robert Matiru της Unitaid, ο οποίος σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει και για την έκδοση (ταμπλέτες με γεύση φράουλα που διαλύονται σε υγρό) που κυκλοφόρησε πρόσφατα η Viatris για παιδιά (τα φάρμακα για ενήλικες δεν είναι σχεδιασμένα για μικρούς ασθενείς και η πικρή γεύση τους τα καθιστά δύσκολα για τα παιδιά).
Η παιδική έκδοση μειώνει επίσης το κόστος της θεραπείας κατά 75%, στα 120 δολάρια ετησίως. Επιπλέον, ο Matiru θαυμάζει την ταχύτητα-ρεκόρ και τον επαγγελματισμό με τον οποίο η Viatris, ο μεγαλύτερος πλέον πάροχος αντιρετροϊκών φαρμάκων στον κόσμο, ανέπτυξε αυτά τα χαμηλού κόστους, υπερσύγχρονα φάρμακα για πληθυσμούς που προηγουμένως δεν είχαν τρόπο να τα προμηθευτούν.
6. Daimler
Το μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα του πλανήτη εξαρτάται, σε τεράστιο βαθμό, από το κοβάλτιο. Το ανθεκτικό στη θερμότητα μέταλλο έχει σημείο τήξης 1.493˚ C, καθιστώντας το ένα ιδανικό υλικό για να διασφαλιστεί ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου – αυτές που βρίσκονται στα ηλεκτρικά οχήματα – δεν θα πάρουν φωτιά όταν τις ενεργοποιούμε.
Το εξήντα τοις εκατό του εξευγενισμένου κοβαλτίου στον κόσμο προέρχεται από τη ζώνη χαλκού και κοβαλτίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Και εκεί βρίσκεται ένα ηθικό δίλημμα για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κατά την τελευταία δεκαετία, η εξόρυξη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι συνώνυμη με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα με την παιδική εργασία: Ένας τεράστιος αριθμός παιδιών εργάζεται στα ορυχεία της περιοχής.
Μια εταιρεία που προσπαθεί να το αλλάξει αυτό είναι η μητρική εταιρεία της Mercedes-Benz, η Daimler. Καθώς ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξάνει τις φιλοδοξίες του για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, έχει επίσης ξεκινήσει να χαρτογραφεί όλα τα μέρη του πλανήτη – από τα ορυχεία έως τα μεταλλουργεία – που διαχειρίζονται κοβάλτιο για τις μπαταρίες του. Έχει στείλει ομάδες αξιολογητών στο ένα τρίτο των τοποθεσιών, με στόχο να πιστοποιήσει ότι κάθε προμηθευτής πληροί τα αυστηρά της πρότυπα – μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν παιδιά στα ορυχεία και ότι δεν εκλύονται μολυσματικοί παράγοντες στο περιβάλλον.
7. PayPal Holdings
Μετά τη δολοφονία του George Floyd, η PayPal έχει διαθέσει 510 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει το φυλετικό χάσμα πλούτου, κυρίως καταβάλλοντας ποσά σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν σε μαύρους και ισπανόφωνους, και υποστηρίζοντας κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών αρχικών σταδίων που διοικούνται από μαύρους και ισπανόφωνους διαχειριστές.
Ο στόχος είναι να δοθούν στις έγχρωμες κοινότητες περισσότερα κεφάλαια για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, η οποία δημιουργεί πλούτο – τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους χρηματοδότες τους.
8. KCB Group
Η KCB είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα της Ανατολικής Αφρικής, με περισσότερους από 22 εκατομμύρια πελάτες σε χώρες όπως η Κένυα, η Ρουάντα και το Μπουρούντι.
Η Νο. 1 προτεραιότητά της είναι να βοηθήσει τους πελάτες της να ανακάμψουν από την πανδημία. Η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δάνεια για να εξυπηρετήσει τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον COVID.
Η KCB χρηματοδοτεί επίσης επαγγελματικές υποτροφίες για έως και 10.000 νέους ετησίως.
9. Bank of America
Παρόλο που ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ παραμένει στα 7,25 δολάρια την ώρα, η Bank of America ανεβάζει τον πήχη: Το 2020 αύξησε το ελάχιστο ωρομίσθιό της στα 20 δολάρια – τον Οκτώβριο του 2021 το αύξησε στα 21 δολάρια. Η τράπεζα έχει υποσχεθεί να αυξήσει το ελάχιστο ωρομίσθιο στα 25 δολάρια την ώρα μέχρι το 2025. Η BofA έχει επίσης δαπανήσει 425 εκατ. δολάρια για αποζημιώσεις φροντίδας για τους υπαλλήλους λόγω της πανδημίας. Όσο για το όφελος αυτών των επενδύσεων; Χαμηλότερος δείκτης αντικατάστασης προσωπικού, καθώς περισσότεροι υπάλληλοι βλέπουν τη BofA ως τον «εργοδότη της επιλογής» τους.
10. ReNew Energy Global
Ως η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ινδίας, η ReNew έχει το δύσκολο έργο της δημιουργίας μιας εναλλακτικής προς τα ορυκτά καύσιμα, σε μια χώρα που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους καταναλωτές ενέργειας.
Η ReNew παρέχει ηλιακή και αιολική ενέργεια σε εννέα ινδικές κρατίδια, εξυπηρετώντας περίπου 400.000 άτομα, αλλά είναι έτοιμη για μεγαλύτερη ανάπτυξη χάρη στην πρόσφατη συγκέντρωση κεφαλαίων.
Η ReNew έχει συγκεντρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πολλαπλών εκδόσεων «πράσινων» ομολόγων από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Αύγουστο συγκέντρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στον Nasdaq μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC).