Οι χειρότερες οικονομίες του 2013
- 25/12/2013, 13:10
- SHARE
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογεί αυτές τις οικονομίες ως τις χειρότερες με βάση τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό.
Το 2013 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία. Η στασιμότητα στην Ευρωζώνη, με τις χώρες του Νότου κυρίως να υποφέρουν από ανεργία και ύφεση, απασχόλησε τους αναλυτές, όπως επίσης και τα «σκαμπανεβάσματα» στην οικονομία των ΗΠΑ που έφτασε μέχρι και το «λουκέτο» για 16 μέρες τον Οκτώβριο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένας από τους πρωταγωνιστές της κρίσης (όχι και τόσο επιτυχημένα) έχει ήδη χτυπήσει «καμπανάκι» για την παγκόσμια ανάπτυξη και το 2014. Το ταμείο αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη προς τα κάτω στην έκθεση του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές , στο 2,9% από 3,2% το 2013 και στο 3,6% από 3,8% για το 2014.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ πηγή ανησυχία δεν είναι τόσο η Ευρώπη πλέον ή η Αμερική, η οποία αρχίζει και ανακάμπτει, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένους επενδυτές. Το Ταμείο προβλέπει για το 2014 ανάπτυξη 7,3% για την Κίνα, 2,6% για τις ΗΠΑ, 1,2% για την Ιαπωνία και 1% για την Ευρωζώνη.
Δείτε τις χώρες που παίρνουν κάτω από τη βάση, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Χαρακτηριστικό: Ύφεση
Εκτίμηση για το 2013: -14,5%
Η αφρικανική χώρα ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο μεταξύ της Χριστιανικής πλειοψηφίας του πληθυσμού στην πρωτεύουσα Μπανγκουί και των μουσουλμάνων στρατιωτών από το Τσαντ.
Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την εξαγωγή όπλων και την αποστολή μισθοφόρων στην αφρικανική χώρα, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται η απόφαση περί κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Η αστάθεια και η διαφθορά εμποδίζουν τη χώρα από το να αποκομίσει περισσότερα οφέλη από τις φυσικές της πηγές χρυσού, ουρανίου αλλά και πολύτιμων διαμαντιών. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 14,5% το 2013, ενώ το 2014 θα υπάρχει σταθεροποίηση.
Μαλάουι
Χαρακτηριστικό: Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Εκτίμηση για το 2013: 215,22 δολάρια
Η Δημοκρατία του Μαλάουι είναι το σύγχρονο επίσημο όνομα της άλλοτε Νυασαλάνδης (μέχρι το 1907), μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της τον Ιούλιο του 1964, από πpώην βρετανικό προτεκτοράτο που είχε αναγνωριστεί στις 15 Μαΐου του 1891, στη νοτιοανατολική Αφρική.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός αυτής της φτωχής χώρας ζει με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα, ενώ βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη βασικών αγαθών και τροφίμων.
Το Μαλάουι έχει επίσης σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα και θεωρείται ως μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
Το ΔΝΤ προβλέπει 5% ανάπτυξη για τη χώρα το 2013.
Ιράν
Χαρακτηριστικό: Πληθωρισμός
Εκτίμηση για το 2013: 42.3%
Οι εμπορικές κυρώσεις που υφίσταται έχουν οδηγήσει τα τελευταία δύο χρόνια το Ιράν σε πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. Στα χαρτιά, η συμφωνία που επετεύχθη με το Ιράν τον Νοέμβριο με τις έξι μεγάλες δυνάμεις δεν αλλάζει τις αυστηρές κυρώσεις που περιορίζουν την ποσότητα του πετρελαίου που το Ιράν μπορεί να πουλήσει στα περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.
Αυτό είναι 60% χαμηλότερο κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια που το Ιράν εξήγε κάθε μέρα το 2011. Στην πράξη, όμως, η συμφωνία παρέχει μερική ανακούφιση που θα επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
ΠΓΔΜ
Χαρακτηριστικό: Ανεργία
Εκτίμηση για το 2013: 30.02%
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Σκόπια είναι στην κορυφή με τους περισσότερους ανέργους, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το 2013 ένας στους τρεις εργάτες δεν είχε εργασία.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 28,7% το τρίτο τρίμηνο του 2013, έναντι 28,8,% του προηγούμενου τριμήνου και 30,6% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 682.448 άτομα και των ανέργων σε 274.969.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,2%).
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της ΠΓΔΜ, που βασίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή, θα «ανακουφιστεί» κάπως το 2014.
Ιαπωνία
Χαρακτηριστικό: Δημόσιο Χρέος
Εκτίμηση για το 2013: 244% του ΑΕΠ
Παρά τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της ισχυρής κατά τα άλλα Ιαπωνικής οικονομίας, τα επίπεδα χρέους εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά. Παράλληλα ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία έφτασε σε υψηλό πέντε ετών τον Σεπτέμβριο με την κεντρική τράπεζα της χώρας (BoJ) να έχει θέσει στόχο 2% για τον πληθωρισμό, τον οποίο και σχεδιάζει να πετύχει σε διάστημα δύο ετών, διοχετεύοντας περισσότερα από 70 δισ. δολάρια στην οικονομία.
Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση της τελευταίας 15ετίας στην Ιαπωνία με στόχο τη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους που υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ της και του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που διαμορφώνεται στο 10% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνησης του Σίνζο ‘Αμπε αποφάσισε τον Οκτώβριο να αυξήσει την φορολογία επί των πωλήσεων στο επίπεδο του 8%, από 5% όπου διαμορφώνεται σήμερα, εξασφαλίζοντας έτσι επιπρόσθετα έσοδα ύψους 8 τρισ. γιεν (81,42 δισ. δολ.). Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα αντισταθμίσει την απώλεια ρευστότητας από την οικονομία μέσω πακέτου οικονομικής στήριξής ύψους τουλάχιστον 5 τρισ. γιεν
Για πολλά χρόνια η Ιαπωνία καταφέρνει να εξυπηρετεί το χρέος της, δανειζόμενη με πολύ χαμηλά επιτόκια.