Ο «πυρετός» του χρυσού

Ο «πυρετός» του χρυσού

Αυτές είναι οι δέκα χώρες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού κι επηρεάζονται από τα «σκαμπανεβάσματα» της τιμής του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχυμένη από την άνοδο του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, η τιμή του χρυσού παρουσιάζει -για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο- αυξητική πορεία.

Οι επενδυτές, φοβούμενοι τις κινήσεις της Fed, αλλά και επηρεασμένοι από την οικονομική επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων αγορών -συμπεριλαμβανομένου της Κίνας και της Ινδίας που είναι σημαντικοί αγοραστές χρυσού- απέφευγαν εδώ και καιρό την αγορά του πολύτιμου μετάλλου. Έτσι, η πτώση των τιμών παρέμεινε σημαντική και στους πρώτους μήνες του 2013 – μάλιστα, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου ξεπέρασε το 20%.

Ωστόσο, βετεράνοι εκτιμητές υποστηρίζουν πως η τωρινή περίοδος παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Οι φόβοι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υποβαθμίσει το δολάριο, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, έχουν κάνει εκ νέου την εμφάνισή τους και οι επενδυτές φαίνεται να οδεύουν προς το ασφαλές «καταφύγιο» του χρυσού. Η τάση αυτή ενισχύεται και από την σταθερά περιορισμένη «όρεξη» των Ασιατών καταναλωτών, αλλά και από το γεγονός ότι η προμήθεια από τα χρυσορυχεία παραμένει περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Νίκολς, διευθυντή του think-tank «American Precious Metals Advisors» (Αμερικανοί Σύμβουλοι Πολύτιμων Μετάλλων), οι τιμές του χρυσού τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να ξεπεράσουν τα 1.300-1.350 δολάρια την ουγγιά, ενώ μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια μπορεί να ξεπεράσουν τις τιμές-ρεκόρ του 2011. Ο Νίκολς συνέστησε, ωστόσο, στους αγοραστές χρυσού να είναι ψύχραιμοι, λέγοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η αντιστροφή του κλίματος θα είναι γρήγορη.

Όπως και να’ χει, η πτώση της τιμής του χρυσού τον τελευταίο χρόνο σημαίνει πως υπήρξαν μεγάλες απώλειες για τις χώρες με τις περισσότερες ράβδους στα θησαυροφυλάκια τους.

Αυτές είναι οι δέκα χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από την πτώση της τιμής του χρυσού.