COP26: Tα 8 βασικά σημεία για το μέλλον του πλανήτη μας στη μεγαλύτερη σύνοδο για το κλίμα
- 16/11/2021, 14:00
- SHARE
της Katherine Dunn
Η Συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα, με σχεδόν 200 συμμετέχουσες χώρες, «κλείδωσε» επίσημα αυτό το Σαββατοκύριακο, δύο (συν) εβδομάδες μετά την έναρξη της συνόδου COP26 στη Γλασκώβη. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, τα ερωτήματα σχετικά με το εάν η προσπάθεια ήταν μια «επιτυχία» ή «αποτυχία» ταλαιπωρούσαν τους αντιπροσώπους καθώς προσπαθούσαν να συνάψουν μια παγκόσμια συμφωνία για να αποτρέψουν την απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή.
Αλλά η Γλασκώβη δεν επρόκειτο να είναι σαν τη σύνοδο του Παρισιού – ένα είδος «συμφωνίας ή μη συμφωνίας» – επομένως η αξιολόγησή της δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι κυβερνήσεις (και οι εταιρείες) αρχίζουν τώρα να κινούνται πολύ γρήγορα, ενεργώντας με επείγουσα ανάγκη και ενότητα για να χαρτογραφήσουν πώς, ακριβώς, ο κόσμος θα απελευθερωθεί από τις εκπομπές άνθρακα.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:
8. Η άνοδοδς της θερμοκρασίας πρέπει να κρατηθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου
Η συμφωνία ορόσημο του Παρισιού στηρίχτηκε στη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 και «κατά προτίμηση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου». Ενώ το τελικό έγγραφο του ΟΗΕ για την απόφαση της Γλασκώβης μπορεί να είναι μπερδεμένο, η γλώσσα έχει αλλάξει για να αντικατοπτρίζει μια ξεκάθαρη φιλοδοξία: οι 1,5 βαθμοί Κελσίου είναι το νέο απαιτούμενο και όχι μόνο κάτι που θα ήθελαν οι υπογράφοντες «κατά προτίμηση».
7. Η «σταδιακή κατάργηση» του άνθρακα έγινε «σταδιακή μείωση»
Οι απαιτήσεις για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της συνάντησης της Γλασκώβης, παρόλο που η ζήτηση άνθρακα σημειώνει άνοδο. Εν τέλει, η αναφορά μετριάστηκε – από «σταδιακή κατάργηση» σε «σταδιακή μείωση».
6. Δημιουργία παγκόσμιας τράπεζας ανταλλαγής δικαιωμάτων ρύπων
Μία από τις πιο ευπρόσδεκτες προόδους που προέκυψαν από την COP26 ήταν μια συμφωνία για την έναρξη της δημιουργίας μιας παγκόσμιας τράπεζας ανταλλαγής δικαιωμάτων ρύπων, με την υποστήριξη του ΟΗΕ. Στην τράπεζα αυτή τα δικαιώματα θα μπορούν να ανταλλάσσονται και να διαπραγματεύονται σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας ένα δίκτυο περιφερειακών συμφωνιών.
5. Ανακοινώθηκε το σχέδιο της Glasgow Financial Alliance for Net Zero
Ο χρηματοοικονομικός κλάδος είχε επίσημο ρόλο στην εκδήλωση. Υπήρξε η ανακοίνωση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney για την Glasgow Financial Alliance for Net Zero, η οποία τώρα καλύπτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 130 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ακόμα και αν συνοδεύεται από μερικές επιφυλάξεις). Και υπήρξε και η εστίαση της ίδιας της συμφωνίας στο κόστος —και ποιος θα πληρώσει— για να προσαρμοστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες στην κλιματική αλλαγή.
Πηγή φωτογραφίας: YouTube
4. Ο Biden προσπάθησε να ανατρέψει την πολιτική Trump
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden, και ο απεσταλμένος για το κλίμα John Kerry, έκαναν επανειλημμένες εμφανίσεις στη Γλασκώβη. Ο σκοπός ήταν ξεκάθαρος: ο πρώην πρόεδρος Donald Trump μπορεί να είχε βγάλει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά οι ΗΠΑ θέλουν να είναι και πάλι μέρος της συμφωνίας και να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για το κλίμα.
3. Συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας
Ο John Kerry και ο Κινέζος ομόλογός του Xie Zhenhua βγήκαν το βράδυ της Πέμπτης και ανακοίνωσαν ότι παραμερίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις τους ώστε να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή.
2. Δυσπιστία μεταξύ των εμπλεκόμενων
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και αναμφισβήτητα επιβραδύνοντας τις εργασίες της, υπήρχε διάχυτη αίσθηση έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των αναπτυσσόμενων και των ανεπτυγμένων χωρών και μεταξύ των (συχνά νεαρών) ακτιβιστών, και των κυβερνήσεων που συνεδρίαζαν στις κλειστές αίθουσες της συνόδου.
1. Μείωση εκπομπών άνθρακα
Το Σύμφωνο της Γλασκώβης ζητά από τις χώρες να επανεξετάσουν τα εθνικά τους σχέδια (που ονομάζονται NDCs) για τη μείωση των εκπομπών έως το 2030 και πάλι μέσα στο 2022 και να διοργανώσουν ακόμα μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα.