Δέκα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που “γεννήθηκαν” στον πόλεμο
- 14/12/2021, 20:00
- SHARE
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας ο πόλεμος έχει αποδειχθεί ένας παράδοξος μοχλός καινοτομίας. Πολλές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην καταστροφή των εχθρών και την προστασία των συμμάχων, έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη κοινωνία με αδιαμφισβήτητους τρόπους.
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει δέκα καθημερινά αντικείμενα που “γεννήθηκαν” από το πεδίο της μάχης.
Πηγή: The Listverse
10. Κολλητική ταινία
Το 1943 μια έργατρια, η Vesta Stoudt, η οποία σφράγιζε κουτιά πυρομαχικών, σκέφτηκε ότι αν υπήρχε η κολλητική ταινία θα γινόταν μια εύχρηστη λύση για κάθε είδους προβλήματα που συναντώνται στο πεδίο της μάχης. Έγραψε λοιπόν μια επιστολή απευθείας στον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την επιστολή της, η Stoudt ενημερώθηκε ότι η Johnson & Johnson θα άρχιζε αμέσως να κατασκευάζει κολλητική ταινία για στρατιωτικές χρήσεις.
9. Φούρνος μικροκυμάτων
Το 1940 μια ομάδα Βρετανών φυσικών έφτασε στις ΗΠΑ για να ερευνήσει τη χρησιμότητα του ραντάρ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, το 1946, ένας Αμερικανός μηχανικός με το όνομα Percy Spencer έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα μηχάνημα βασισμένο στα σχέδια του βρετανικού ραντάρ, το οποίο θερμαίνει γρήγορα τα τρόφιμα. Ο Spencer φέρεται να είχε την ιδέα του όταν μια ράβδος φυστικιών έλιωσε στην τσέπη του ενώ δούλευε γύρω από τον εξοπλισμό ραντάρ.
8. Πανίσχυρη κόλλα στιγμής
Το 1945, μια ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Harry Coover, εργάστηκε με χημικές ουσίες που ονομάζονταν κυανοακρυλικά για να δημιουργήσουν σκοπευτικά όπλα για χρήση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα αρχικά τους πειράματα δεν δούλεψαν, όμως έξι χρόνια αργότερα, ο Coover άρχισε να ερευνά ξανά τις χημικές ουσίες. Το 1958 κυκλοφόρησε το «Super Glue» στην αγορά.
7. Παγκόσμιο Σύστημα Στιγματοθέτησης (GPS)
Το γνωστό σε όλους μας GPS ξεκίνησε ως ένας τρόπος παρακολούθησης υποβρύχιων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, ολόκληρο το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εντάχθηκε στην προσπάθεια επέκτασης αυτής της τεχνολογίας.
6. Το διαδίκτυο
Στη δεκαετία του 1960, ο επιστήμονας υπολογιστών J.C.R. Licklider πρότεινε στην Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνδεδεμένου δικτύου υπολογιστών για κοινή χρήση δεδομένων. Από εκεί, νέες γλώσσες προγραμματισμού ξεπήδησαν από πανεπιστήμια και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, το δίκτυο έγινε πιο ομοιόμορφο και ο ιστός συνδεσιμότητας επεκτάθηκε στον ιδιωτικό τομέα.
5. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Το 1806, ο Nicolas Appert ζήτησε ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο από τη γαλλική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την ανάπτυξη ενός τρόπου διατήρησης των τροφίμων μακροπρόθεσμα. Με την εφεύρεσή του έγινε «ο πατέρας της κονσερβοποίησης».
4. Συσκευασμένα φαγητά
Ένας Γερμανός ονόματι Karl Busch εφηύρε το πρώτο μηχάνημα σφράγισης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να συντηρήσει τροφή για τις οικογένειες στρατιωτικών και στρατιώτες που πήγαιναν στον πόλεμο.
3. Συνθετικό λάστιχο
Η ανάγκη για καουτσούκ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στην εφεύρεση του σύγχρονου υλικού. Όταν οι Ιάπωνες κατέλαβαν την αυτοκρατορία του Ειρηνικού, μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς φυσικού καουτσούκ διακόπηκε. Αυτό έκανε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναζητήσουν έναν τρόπο παραγωγής καουτσούκ συνθετικά.
2. Εικονική πραγματικότητα
Η στρατιωτική εικονική πραγματικότητα εμφανίζεται τη δεκαετία του 1980. Ξεκίνησε με την κατασκευή προηγμένων προσομοιωτών εκπαίδευσης πτήσης και επεκτάθηκε σε σύγχρονες προσομοιώσεις μάχης, εκπαιδεύσεις οχημάτων, ασκήσεις συγκρότησης ομάδας, και θεραπεία ψυχικής υγείας.
1. Ρομποτική σκούπα
Οι ρομποτικές σκούπες έχουν την ίδια τεχνολογία με τους στρατιωτικούς ρομποτικούς ναρκαλιευτές.