Δέκα χώρες φορολογικοί «παράδεισοι» με μηδενική φορολογία εισοδήματος
- 30/11/2020, 12:30
- SHARE
Εάν εσείς ή η επιχείρησή σας σκέφτεστε να μετακομίσετε σε μια χώρα χωρίς φόρο εισοδήματος, έχετε πολλές επιλογές στη διάθεσή σας.
Με τον όρο φορολογικός παράδεισος ή φορολογικό καταφύγιο, καλύτερη μετάφραση του όρου tax haven, χαρακτηρίζονται γενικά οι χώρες – κράτη τα οποία διαθέτουν ειδική φορολογική πολιτική με χαμηλή ή και καθόλου φορολογία για όσους ξένους επενδυτές ή μη ιδρύουν εκεί εταιρείες, μεταφέρουν εκεί τα κεφάλαια ή τα περουσιακά τους στοιχεία. Έτσι οι επενδυτές καταβάλουν πολύ μειωμένη ή και καθόλου φορολογία έναντι της προβλεπόμενης εκείνης στη χώρα της μόνιμης διαμονής του.
Ας δούμε δέκα παραδείγματα παρακάτω.
1. Μπαχρέιν
Για να αποκτήσετε άδεια διαμονής στο Μπαχρέιν, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να υποβάλλετε διάφορα έντυπα και να πληρώσετε ένα σημαντικό ποσό. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει είτε να επενδύσουν τουλάχιστον 265.246 δολάρια είτε να αγοράσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 132.623 δολαρίων.
2. Βερμούδες
Μπορείτε να λάβετε πιστοποιητικό μόνιμου κατοίκου το οποίο μπορεί να απαιτεί περίοδο προηγούμενης διαμονής έως 10 χρόνια και τέλος 50.000 δολαρίων.
3. Μπρουνέι
Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσετε άδεια μόνιμης διαμονής για το Μπρουνέι, η οποία συνήθως απαιτεί να περάσετε αυστηρά τεστ σχετικά με τον τοπικό πολιτισμό, τα έθιμα και τη γλώσσα.
4. Νήσοι Κέιμαν
Η μετανάστευση στα Νησιά Κέιμαν δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη εφόσον κάποιος έχει διαμείνει εκεί για τουλάχιστον οκτώ χρόνια πριν από την υποβολή αίτησης (αν και όχι περισσότερο από εννέα χρόνια πριν από την αίτηση, εκτός συγκεκριμένων περιστάσεων).
5. Κουβέιτ
Από το 2013, η κυβέρνηση του Κουβέιτ εργάζεται για τη μείωση του αριθμού των ομογενών προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας ανώτερης διοίκησης. Επιπλέον, οι ομογενείς άνω των 50 ετών απαγορεύεται να εργάζονται νόμιμα στο δημόσιο τομέα του Κουβέιτ.
6. Μαλδίβες
Η διαμονή στις Μαλδίβες είναι δυνατή, αν και πρέπει πρώτα να αποκτήσετε άδεια εργασίας.
7. Μονακό
Η εξασφάλιση άδειας διαμονής στο Μονακό είναι δαπανηρή. Πρέπει κάποιος να κατέχει ή να νοικιάσει μια κατοικία, όπως ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα και να έχει λογαριασμό σε μια μονεγασκική τράπεζα. Απαιτήσεις για έναν λογαριασμό: αρχική κατάθεση από 500.000 έως 1.000.000 ευρώ.
8. Κατάρ
Όσοι επιθυμούν να διαμείνουν και να εργαστούν στο Κατάρ θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει πρώτα μία θέση σε τοπική εταιρεία, αλλά και άδεια από την αστυνομία της χώρα τους. Το 2017, το Κατάρ αντικατέστησε τις απαιτήσεις βίζας για επισκέπτες από περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με ένα σύστημα «παραίτησης». Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν εκεί χωρίς βίζα και να μείνουν είτε για 30 είτε για 90 ημέρες, ανάλογα με την καταγωγή της.
9. Νήσοι Τουρκ και Κάικος
Προκειμένου να γίνει κάποιος επιλέξιμος ώστε να λάβει άδεια διαμονής, πρέπει να νοικιάσει ή να αποκτήσει σπίτι και να είναι σε θέση να επενδύσει έως 500.000 δολάρια ή να παντρευτεί με έναν κάτοικο της περιοχής. Όσοι πληρούν οποιοδήποτε από τα παραπάνω κριτήρια πρέπει απλώς να υποβάλουν το ανάλογο έντυπο αίτησης στον Διευθυντή Μετανάστευσης και να πληρώσουν ένα σχετικά μικρό τέλος.
10. Μπαχάμες
Η μετανάστευση στις Μπαχάμες είναι δυνατή για ξένους επενδυτές μέσω αγοράς κατοικίας τουλάχιστον 500.000 δολαρίων, αρκεί να αποδειχθεί ότι έχουν επαρκή μέσα για να στηρίξουν το βιοπορισμό τους και τυχόν εξαρτώμενα άτομα.