Δέκα διάσημα μνημεία που καταστράφηκαν από φωτιά
- 17/04/2019, 15:00
- SHARE
Η Παναγία των Παρισίων ηλικίας 850 χρονών έπιασε φωτιά τη Δευτέρα το απόγευμα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια τόσο των Γάλλων και των τουριστών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο Παρίσι, όσο και όλου του κόσμου.
Πέρα από μέρος λατρείας των Καθολικών, ήταν ένα μουσείο γεμάτο τέχνη και πολύτιμα αντικείμενα, και ένα αγαπημένο τουριστικό αξιοθέατο. Επομένως, η καταστροφή του ναού θεωρείται ευρέως ως μια πολιτιστική τραγωδία. Η πλήρης έκταση της καταστροφής δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά το εμβληματικό καμπαναριό της εκκλησίας κατάρρευσε μέσα σε μια ώρα από όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα εμβληματικό κτίριο γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Μουσεία, παλάτια, ξενοδοχεία, και βιβλιοθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιές.
Αυτά είναι τα σημαντικότερα.
10. Παλάτι του Κεραμεικού
Πόλη: Παρίσι, Γαλλία
Η Αικατερίνη των Μεδίκων, η σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Β΄ της Γαλλίας, οργάνωσε το 1564 την κατασκευή του Παλατιού του Κεραμεικού για να γίνει βασιλική κατοικία. Το κτίριο καταστράφηκε το 1871 εξαιτίας εμπρησμού.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
9. The Beach Hotel
Πόλη: Νησί Γκάλβεστον, Τέξας
Ο Nicholas J. Clayton σχεδίασε το εν λόγω ξενοδοχείο το 1882. Κάηκε ολοσχερώς κάτω υπό μυστηριώδεις συνθήκες το 1898 αφότου παρέμεινε ανοιχτό για 16 χρόνια. Μερικοί εικάζουν ότι όταν ανακαλύφθηκε ότι το ξενοδοχείο πετούσε τα απόβλητά του στον Κόλπο του Μεξικού, η πόλη το έκλεισε.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
8. Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πόλη: Νέο Δελχί, Ινδία
Ιδρύθηκε το 1972 και ήταν γνωστό για τα απολιθώματα σαουνοπόδων δεινοσαύρων ηλικίας 160 εκατ. χρόνων, σύμφωνα με το Smithsonian. Μετά τη φωτιά του 2016, ο αναπληρωτής διευθυντής πυροσβεστικής του Νέου Δελχί δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του μουσείου καταστράφηκε.
7. The Royal Clarence Hotel
Πόλη: Ντέβον, Ην. Βασίλειο
Χτίστηκε το 1769 και πήρε το όνομά του αφότου η Δούκισσα του Clarence έμεινε εκεί το 1827. Πάνω από 1.000 πυροσβέστες πάλεψαν για να περιορίσουν την πυρκαγιά όταν εκείνη ξέσπασε το 2016, αλλά το ξενοδοχείο κατέρρευσε, σύμφωνα με το BBC.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
6. Σκεπαστή Γέφυρα «Honey Run»
Πόλη: Κομητεία Μπούτε, Καλιφόρνια
Η γέφυρα χτίστηκε το 1886 και αποτέλεσε την πρώτη σκεπαστή γέφυρα στις ΗΠΑ με τρία άνισα τμήματα. Έχει, μάλιστα, καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Μερών. Η γέφυρα καταστράφηκε στην «Camp Fire» που κατέστρεψε την Βόρεια Καλιφόρνια το 2018, αλλά έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται χρήματα για να χτιστεί ένα πιστό αντίγραφό της.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
5. Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας
Πόλη: Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Το Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας έπιασε φωτιά το 2018, αφότου είχε κλείσει για τους επισκέπτες. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά οι υπεύθυνοι του μουσείου δήλωσαν ότι το 90% των τεχνουργημάτων χάθηκαν και η συλλογή Αιγυπτιολογίας είχε καταστραφεί εντελώς, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
4. Παλάτι των Ανθρώπων
Πόλη: Άμστερνταμ, Ολλανδία
Ο αρχιτέκτονας Cornelis Oudtshoorn σχεδίασε το παλάτι, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1864. Έγινε το κέντρο των τεχνών και του πολιτισμού με ένα θέατρο που μπορούσε να φιλοξενήσει 9.000 άτομα. Το 1961, το «Παλάτι των Ανθρώπων», όπως αποκαλείτο, κάηκε ολοσχερώς. Στη θέση του χτίστηκαν το 1968 τα κεντρικά γραφεία της Nederlandsche Bank.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
3. Κρίσταλ Πάλας
Πόλη: Λονδίνο, Ην. Βασίλειο
Το Κρίσταλ Πάλας σχεδιάστηκε από τον Σερ Τζόζεφ Πάξτον. Το παλάτι καταστράφηκε σε μια φωτιά το 1936 και τα απομεινάρια του κατεδαφίστηκαν πλήρως το 1941.
Φωτογραφία: Wikimedia Commons
2. Αγορά Σουκ
Πόλη: Χαλέπι, Συρία
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου του 16ου αιώνα, η αγορά σουκ στο Χαλέπι της Συρίας ήταν το κέντρο της πολιτιστικής ανταλλαγής και ανταλλαγής σαπουνιού, υφασμάτων, και μπαχαρικών, σύμφωνα με το «World Monuments Fund». Καταστράφηκε το 2012 σε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντιμαχόμενων ομάδων.
1. Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Λουβέν
Πόλη: Λουβέν, Βέλγιο
Το Πανεπιστήμιο του Λουβέν ήταν ευρέως γνωστό, καθώς είχε μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη. Μετά κατακάηκε δύο φορές- μια το 1914 όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και μετά πάλι κατά τη διάρκεια της Μάχης για τη Λουβέν το 1940 κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ξαναχτίστηκε μια δεύτερη φορά το 1951 και έγινε ένα προστατευόμενο μνημείο το 1987.