Δέκα διαβόητοι χάκερ που προκάλεσαν πανικό
- 10/08/2017, 20:01
- SHARE
Άνθρωποι που κατέχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες να φέρουν την καταστοφή σε υπολογιστικά συστήματα όλου του κόσμου. Ακόμη και με ένα κλικ.
Σε κάποιους ανθρώπους μοιάζουν περισσότερο με τον Ρομπέν των Δασών ή τον Guy Fawkes, όμως για τις κρατικές αρχές αλλά και τις επιχειρήσεις συνιστούν μια απειλή, η οποία μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Ο λόγος για τους χάκερ οι οποίοι χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να χτυπήσουν λειτουργικά συστήματα ή εγκαταστάσεις είτε με σκοπό το κέρδος ή για να δείξουν τις δυνατότητές τους στον κόσμο.
Μπορεί η ομάδα των Anonymous να αποτελεί το πιο γνωστό γκρουπ χάκερ με συνεχή δράση σε όλο τον κόσμο, όμως εκτός από αυτούς υπήρξαν αρκετοί που απασχόλησαν τις αρχές.
Ιδού δέκα από αυτούς:
Marcel Lehel Lazar
Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν περισσότεροι από οτιδήποτε άλλο τις αμερικανικές εκλογές ήταν η τεράστια αποκάλυψη των εμπιστευτικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από προσωπικό της σέρβερ ενώ ήταν εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών. Ένα από τα άτομα τα οποία υποτίθεται ότι βοήθησε στην υποκλοπή των emails ήταν ο Marcel Lehel Lazar, ο οποίος έδρασε με το ψευδώνυμο Guccifer. Το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος δεν έχει εκπαίδευση στην εξεζητημένη χρήση υπολογιστών, αλλά χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Wikipedia προσπάθησε να ανακαλύψει πιθανούς κωδικούς άλλων χρηστών. Μέσω αυτής της πρακτικής κατάφερε από το 2012 ως το 2014 να χακάρει 100 άτομα, πολλοί εκ των οποίων ήταν διάσημοι Αμερικανοί. Το 2014 παραδέχτηκε την ενοχή του και το 2016 καταδικάστηκε σε 52 μήνες φυλάκιση.
Chad Davis
Την άνοιξη του 1999 το FBI προσπαθούσε να αποκαλύψει μια ομάδα χάκερ με το όνομα globalHell. Οι έρευνες οδήγησαν στο σπίτι ενός 19χρονου με το όνομα Chad Davis. Οι αρχές θεωρούσαν ότι αυτός ήταν ο ιδρυτής της ομάδας χάκερ με το ψευδώνυμο Mindphasr. Τελικά δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο στο σπίτι του και του επιβλήθηκε απλώς πρόστιμο 165 δολάρια επειδή βρέθηκε μπύρα στο ψυγείο του ενώ ο νόμος απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ σε αυτήν την ηλικία. Μερικές εβδομάδες αργότερα ο Davis χάκαρε την ιστοσελίδα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συνελήφθη λίγο αργότερα και καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση, πρόστιμο 8.054 δολαρίων και απαγόρευση χρήσης υπολογιστή μετά την αποφυλάκισή του.
Herbert Zinn
Το 1987 ο Herbert Zinn ήταν ένας 17χρονος που παράτησε το σχολείο. Κι αυτό διότι αντί για τα μαθήματα είχε επιλέξει να περνάει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τον υπολογιστή του. Στην εποχή του, ο Zinn χάκαρε την AT&T, το ΝΑΤΟ και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Όταν μάλιστα μπήκε στο σύστημα της AT&T πιστεύεται ότι έκλεψε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αξίας 1 εκατ. δολαρίων. Μπορεί ο Zinn να θεωρείται πολύ προικισμένος χάκερ, όμως αυτό δεν τον έκανε ποτέ εγκληματία. Συνελήφθη αφότου δημοσίευσε μηνύματα για τις παραβιάσεις σε φόρουμ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Shadow Hawk και σε μια από τις αναρτήσεις του γνωστοποίησε τον αριθμό του τηλεφώνου του. Καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια.
Gary McKinnon
Ο Gary McKinnon γεννήθηκε στην Γλασκόβη το 1966 και απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή όταν ήταν 14 ετών. Στα 17 του παράτησε το σχολείο για να γίνει κομμωτής όμως τελικά αργότερα τον κέρδισαν οι υπολογιστές στους οποίους εκπαιδεύτηκε τη δεκαετία του 1990. Από το 2001 ως το 2002 είχε χακάρει 97 υπολογιστές του στρατού και της ΝΑΣΑ. Κάποιες φορές άφηνε μηνύματα λέγοντας ότι «η ασφάλειά σας είναι χάλια». Η αστυνομία δεν δυσκολεύτηκε να τον ανακαλύψει καθώς ο ίδιος δεν κάλυψε σωστά τα ίχνη του. Σε συνέντευξή του στο BBC είχε πει ότι κατά βάθος ήθελε να τον πιάσουν γιατί η αίσθηση της διαρκούς καταδίωξης τον κατέτρωγε. Τελικά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ο ίδιος ήθελε να μάθει τι γνώριζαν οι αμερικανικές αρχές για τους εξωγήινους και την καθαρή ενέργεια.
Lizard Squad
Την παραμονή Χριστουγέννων του 2014 τα συστήματα των Xbox Live και PlayStation Network κατέρρευσαν και περίπου 160 εκατ. χρήστες επηρεάστηκαν. Η κατάρρευση αυτή ήταν αποτέλεσμα της επίθεσης μιας ομάδας χάκερ με την ονομασία Lizard Squad. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της επίθεσης DDoS, «πλημμύρισαν» τα δίκτυα με επισκέψεις και τα ανάγκασαν να κλείσουν. Για να σταματήσουν την επίθεση ένας επιχειρηματίας του διαδικτύου με το ψευδώνυμο Kim Dotcom τους πρόσφερε 3.000 vouchers με κωδικοποιημένο αποθηκευτικό χώρο στο διαδίκτυο. Όταν ρωτήθηκαν γιατί το έκαναν, ένας από την ομάδα με το όνομα Ryan απάντησε ότι Microsoft και Sony κερδίζουν δισ. δολάρια και δεν χρησιμοποιούν μέρος των χρημάτων αυτών για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους.
LulzSec
Το πρώτο θύμα της ομάδας αυτής ήταν το Fox.com. Έπειτα μπήκαν στο PBS και ανέβασαν μια ψεύτικη είδηση που έκανε το γύρο του διαδικτύου: ο Tupac και ο Notorious B.I.G. ήταν ζωντανοί και ζούσαν στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα έκλεψαν προσωπικά δεδομένα 24,6 εκατ. χρηστών. Το αποκορύφωμα της δράσης τους ήταν όταν έριξαν τη σελίδα του FBI. Τέσσερις μέρες μετά ο αρχηγός της ομάδας με το όνομα Sabu μπήκε σε ένα φόρουμ των Anonymous χωρίς να χρησιμοποιεί το δίκτυο Tor για να προστατέψει την ανωνυμία του. Λίγες μέρες μετά το FBI έφτασε στην πόρτα του. Πρόκειται για τον προγραμματιστή από το Μανχάταν με το όνομα Hector Xavier Monsegur. Οι αρχές του έδωσαν δύο επιλογές: φυλακή ή να αποκαλύψει τους συνεργάτες του. Τελικά διάλεξε το δεύτερο, και τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν λίγο αργότερα.
ASTRA
Οι περισσότεροι χάκερ αυτής της ομάδας ήταν εξαιρετικά άπληστοι ή καταστροφικοί. Τα πάντα ξεκίνησαν από έναν κακό που μοιάζει βγαλμένος από τις ταινίες του Τζειμς Μποντ με το όνομα ASTRA. Τον μη αναγνωρισμένο Έλληνα χάκερ ο οποίος όταν συνελήφθη το 2008 ήταν 58 και οι αρχές είχαν περάσει 5 χρόνια μέχρι να τον ανακαλύψουν. Ο ASTRA ο οποίος ήταν μαθηματικός και διάνοια στους υπολογιστές είχε χακάρει το σύστημα της γαλλικής εταιρείας παραγωγής οπλικών συστημάτων Dassault Group και μέσα σε πέντε χρόνια είχε κλέψει τα σχέδια της τεχνολογίας οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών. Έπειτα πούλησε τα σχέδια αυτά σε περισσότερα από 250 άτομα σε όλο τον κόσμο τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ. Σύμφωνα με την γαλλική εταιρεία η ζημιά για την ίδια έφτασε τα 360 εκατ. δολάρια.
The Guardians of Peace
Η μεγαλύτερη επίθεση σε αμερικανική επιχείρηση ήταν αυτή κατά της Sony Pictures τον Νοέμβριο του 2012. Οι χάκερ διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων της εταιρείας και ταινίες που δεν είχαν ακόμη προβληθεί. Η ομάδα αυτή απείλησε την Sony ότι αν δεν αποσύρει την ταινία The Interview, στην οποία προβάλλεται η απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Αν η Sony δεν την απέσυρε, τότε η ομάδα απείλησε με τρομοκρατικές επιθέσεις. Σινεμά στις ΗΠΑ απέσυραν την ταινία, ενώ το ίδιο έκανε και η Sony. Το FBI θεώρησε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το καθεστώς της ασιατικής χώρας, όμως πολλοί ειδικοί ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις.
Albert Gonzales
Το 2003 ο Albert Gonzales συνελήφθη ως το διαχειριστής του δικτύου Shadowcrew.com. Ένα δίκτυο με περισσότερα από 4.000 μέλη τα οποία πουλούσαν και αγόραζαν κλεμμένες πληροφορίες όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών. Αντί να αναλάβει την ευθύνη, ο Gonzales έγινε ο πληροφοριοδότης των Μυστικών Υπηρεσιών και η δράση του οδήγησε σε 28 συλλήψεις. Μετά από λίγο καιρό ο Albert Gonzales πήρε 75.000 ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους και επέστρεψε στην παρανομία με την ομάδα Operation Get Rich or Die Trying. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έκλεψαν τους αριθμούς 140 πιστωτικών καρτών. Οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν είχαν ιδέα ότι ο άνθρωπος που συνεργάζονταν μαζί τους ως πληροφοριοδότης, έτρεχε παράλληλα την εγκληματική οργάνωση που αναζητούσαν. Τελικά, μέσω της σύλληψης ενός τρίτου που πουλούσε αριθμούς καρτών στην Τουρκία οδηγήθηκαν σε έναν μυστηριώδη Αμερικανό χάκερ. Ήταν ο Albert Gonzales. Ο ίδιος αρνήθηκε τα πάντα, όμως η ποινή του ήταν πολύ σκληρή: 20 χρόνια φυλακή.
Evgeniy Mikhailovich Bogachev
Τον Οκτώβριο του 2006 ένας χρήστης ανέβασε σε φόρουμ ένα μήνυμα στο οποίο ζητούσε βοήθεια για έναν μυστηριώδη κώδικα που βρήκε στον υπολογιστή της αδερφής του. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ένα malware το οποίο δρούσε χωρίς να καθυστερεί καθόλου το σύστημα και υπέκλεπτε κωδικούς σε μερικές ώρες, ενώ παρόμοια κακόβουλα λογισμικά χρειάζονταν εβδομάδες. Ο ιός αυτός έτρεχε για απροσδιόριστο διάστημα, ενώ τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα τον Ιούνιο του 2007 όταν κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Κόσμος άρχισε να λαμβάνει μηνύματα για δωρεάν wallpapers τα οποία στην ουσία ήταν μια παραλλαγή του ιού ZeuS. Το 2010, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνισή του, ο ιός αυτός ευθυνόταν για κλοπές συνολικού ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Το ποσό αυτό όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο, και μετριέται σε μερικές εκατοντάδες δολάρια ενώ προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές ως το 2015. Αυτό που ήταν μοναδικό είναι πως ο ZeuS δεν έκανε το χακάρισμα, αλλά δρούσε σαν μεσάζοντας που επέτρεπε την είσοδο άλλων κακόβουλων λογισμικών που εξελίσσονταν διαρκώς. Όμως ο δημιουργός του αποδείχθηκε ότι προσέφερε 24ωρη εξυπηρέτηση! Η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε το 2014 από το FBI. Ήταν ο Evgeniy Mikhailovich Bogachev ο οποίος αναγνωρίστηκε όχι εξαιτίας ενός λάθος του στον κώδικα, αλλά γιατί τον πρόδωσε ένας γνωστός του. Η αμοιβή για τη σύλληψή του είναι 3 εκατ. δολάρια.