Δέκα εφευρέτες που μετανιώνουν για τις εφευρέσεις τους
- 18/03/2015, 13:48
- SHARE
Δεν είναι ασυνήθιστο για εφευρέτες, ερευνητές και προγραμματιστές να αμφιβάλλουν και να μετανιώνουν για τις εφευρέσεις τους.
Για παράδειγμα, ο Άλπερτ Αϊνστάιν μπορεί να μην δούλεψε για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, μετάνιωσε όμως για τον ρόλο που έπαιξε στην πορεία της ανάπτυξής της.
Αντίστοιχα, δέκα σύγχρονοι εφευρέτες μετανιώνουν για τις δημιουργίες τους.
Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
1. Ο John Sylvain για τα Κ cups
Το 1992, ο John Sylvain ανέπτυξε τις γνωστές σε όλους μας ατομικές συσκευασίες με τον χαρακτηριστικό πλαστικό λοβό για την καφετιέρα Keurig, τα οποία δημιούργησαν μόνο πέρσι αρκετά μη-βιοαδιασπώμενα αποβλήτα για να περικυκλώσουν τον πλανήτη 10,5 φορές. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα: «αισθάνομαι μερικές φορές άσχημα για αυτό που έκανα κάποτε». Πλέον, με την εταιρεία ηλιακών πάνελ την οποία διαθέτει ελπίζει να αντισταθμίσει την ζημιά που προκάλεσε στο περιβάλλον η προηγούμενη εφεύρεσή του.
2. Η Anna Jarvis για την Ημέρα της Μητέρας
Η Anna Jarvis ήταν εκείνη που πρώτη σκέφτηκε την ιδέα της καθιέρωσης μίας ημέρας αφιερωμένη στις μητέρες το 1905, συντετριμμένη από τον θάνατο της δικής της μητέρας. Μέχρι τα 1920 όμως είχε ήδη μετανιώσει, αηδιασμένη για την εμπορικότητα που κατέκλυζε αυτή την ημέρα, απομακρύνοντάς την από το νόημα που εκείνη αρχικά ήθελε να προσδώσει.
3. O Ethan Zuckerman για τις pop-up διαφημίσεις
Ο Ethan Zuckerman έγραψε πέρυσι ένα δοκίμιο στο οποίο πραγματευόταν το ζήτημα της διαφήμισης ως προεπιλεγμένο επιχειρηματικό μοντέλο στο Διαδίκτυο. Στο ίδιο δοκίμιο, ζήτησε συγγνώμη για την πιο ενοχλητική ίσως εκδοχή των διαφημίσεων: τις pop-up διαφημίσεις. «Δημιούργησα τον κώδικα ανοίγματος ενός παραθύρου για τη φιλοξενία μίας διαφήμισης. Λυπάμαι. Οι προθέσεις μας ήταν καλές».
4. O Dong Nguyen για το Flappy Bird
Ο προγραμματιστής Dong Nguyen λάνσαρε το 2013 το παιχνίδι Flappy Bird για κινητά τηλέφωνα, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύτηκε στις αρχές του 2014. Μετά από περισσότερα από 50 εκατομμύρια downloads, ο Nguyen απέσυρε το παιχνίδι τον Φεβρουάριο εκφράζοντας την ανησυχία ότι το παιχνίδι ήταν πολύ εθιστικό. Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόσυρση του παιχνιδιού στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να το συνεχίσω άλλο».
5. Ο Robert Propst για το Action Office
Το 1968 ο Robert Propst δημιούργησε το Action Office . Επρόκειτο για τη δημιουργία «θαλάμων» εντός ενός γραφείου ή χώρου εργασίας. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνταν οι τοίχοι προκειμένου να παρέχουν την ιδέα ενός κυβικού περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεκουράζονται όταν το είχαν ανάγκη ή να εργάζονται πιο ήσυχα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Propst μετάνιωσε για το ρόλο του στη δημιουργία αυτή.
6. Ο Vincent Connare για την γραμματοσειρά Comic Sans
Ο Vincent Connare είναι ο δημιουργός της γραμματοσειράς Comic Sans, καθώς το 1994 έφτιαξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον υπολογιστή για παιδιά. Ωστόσο, η γραμματοσειρά αυτή έγινε ευρέως γνωστή όταν συμπεριλήφθη στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Ο ίδιος έχει μετανιώσει για την δημιουργία της γραμματοσειράς που σχολιάζοντας, μάλιστα, πως: «αν σας αρέσει, μάλλον δεν ξέρετε πολλά για την τυπογραφία».
7. O Wally Conron για το Labradoodle
Ο Wally Conron είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το Labradoodle, μία διασταύρωση Λαμπραντόρ και poodle, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σήμερα, εκφράζει τη λύπη του που υλοποίησε μία τρέλα των σχεδιαστών. «Έχω κάνει πολλές ζημιές .Έχω δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σκυλιά εκεί έξω», έχε δηλώσει σχετικά.
8. Ο Kamran Loghman για το σπρέι πιπεριού
Ο Kamran Loghman ήταν εκείνος που ανέπτυξε τη δημιουργία του σπρέι πιπεριού τη δεκαετία του ’80, για λογαριασμό του FBI. Το 2011, ωστόσο, δήλωσε μετανιωμένος για αυτό, εκφράζοντας μάλιστα τον αποτροπιασμό του για τη χρήση του σπρέι πιπεριού από τις διωκτικές αρχές σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
9. Ο Scott Fahlman για τα emoticons
Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο καθηγητής πληροφορικής Scott Fahlman δημιούργησε τα διάσημα σε όλο τον κόσμο emoticons, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους γραπτό μήνυμα και μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο ίδιος ο Scott Fahlman, ωστόσο έχει δηλώσει σχετικά: «Μερικές φορές αισθάνομαι σαν Δρ Φρανκενστάιν. Το «πλάσμα» που δημιούργησα έχει ξεφύγει και κάνει πράγματα που δεν εγκρίνω».
10. Ο Mikhail Kalashnikov για το AK-47
Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είναι ο δημιουργός του AK-47, του αυτόματου όπλου το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον για εγκληματικούς σκοπούς. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, εξέφρασε τη λύπη του για τους πολλούς θανάτους που οφείλονται στην εφεύρεσή του. «Ο πνευματικός πόνος είναι ανυπόφορος», είχε σημειώσει σε επιστολή του.