Δέκα ελληνικά φαγητά που φαίνονται πολύ περίεργα στους ξένους
- 02/09/2020, 16:00
- SHARE
Μας το έχει πει και ο Άντριου Ζίμερν, παρουσιαστής της αμερικάνικης εκπομπής Bizarre Foods, στη χώρα μας τρώμε μερικά πολύ παράξενα φαγητά.
Εντάξει, για εμάς μια χαρά είναι, γιατί έχουμε μεγαλώσει απολαμβάνοντας όλα αυτά τα εδέσματα, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο φαντάζουν από ιδιαίτερα μέχρι πολύ παράξενα! Παρακάτω λοιπόν συγκεντρώσαμε δέκα πασίγνωστα ελληνικά φαγητά που οι ξένοι βρίσκουν ασυνήθιστα.
Αρνί στη σούβλα
Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που το Πάσχα, αλλά και σε γάμους και γενικά χαρούμενες εκδηλώσεις, να μην ψήνει ένα αρνί στη σούβλα. Και μπορεί για τους Έλληνες να αποτελεί αγαπημένο πιάτο, για τον υπόλοιπο κόσμο ωστόσο, η θέα ενός ολόκληρου ζώου που γυρνάει πάνω σε μια σούβλα είναι αποκρουστική. Το έχει πει και η Νία Βαρντάλος στο φινάλε της πρώτης ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά», εξηγώντας ότι μπορεί οι ελληνική οικογένεια της να έχει παραξενιές, όπως το να σουβλίζει στην αυλή, αλλά τουλάχιστον στέκονται πάντα στο πλευρό της.
Κοκορέτσι
Η Ε.Ε., με αφορμή τη νόσο των τρελών αγελάδων, είχε εκδώσει οδηγία προς απαγόρευση κατανάλωσης ορισμένων οργάνων αιγοπροβάτων και βοοειδών (όπως η σπλήνα, τα μυαλά και τα κεφαλάκια), με αποτέλεσμα να θεωρείται απαγορευμένο και το κοκορέτσι! Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι μοιάζει κάπως περίεργο το ότι εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να τιμάμε αυτόν τον μερακλίδικο μεζέ.
Γαρδουμπάκια
Υποθέτουμε ότι στα μάτια τους μοιάζουν με μίνι κοκορετσάκια, που αντί να ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, μπαίνουν στην κατσαρόλα.
Πατσάς
Γνωστός και ως η σούπα των ξενύχτηδων, αφού αποτελεί κλασική επιλογή πολλών τις πρώτες πρωινές ώρες και μετά από μια μεγάλη έξοδο με τις ανάλογες κραιπάλες. Συνήθως φτιάχνετε με χοιρινή κοιλιά και ποδαράκια και δεν είναι να απορείτε που το βρίσκουν περίεργο.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
Σπινιάλο
Είναι ο τρόπος που επινόησαν οι παλιοί Καλύμνιου βουτηχτάδες για να διατηρούν για καιρό την ψίχα από τις φούσκες που με τόση δυσκολία έβγαζαν από τη θάλασσα. Αποστειρώνουν λοιπόν, μπουκάλια μέσα στα οποία φυλάνε το φαΐ από τις φούσκες μαζί με θαλασσινό νερό από τις ίδιες τις φούσκες, λίγο επιπλέον αλάτι και λίγο ελαιόλαδο το οποίο σκεπάζει το ζουμάκι και δεν αφήνει τον αέρα να εισχωρήσει στο νερό και να αλλοιώσει τις φούσκες. Τα σφραγισμένα αυτά μπουκάλια με το σπινιάλο διατηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
Σαλιγκάρια ή Χοχλιοί
Ναι είναι γεγονός, δεν είμαστε οι μόνοι που τρώμε σαλιγκάρια, τα αγαπούν και οι Γάλλοι. Αλλά μόνο εμείς τα λέμε χοχλιούς (στην Κρήτη τουλάχιστον) και τα μαγειρεύουμε και με τους δικούς μας τρόπους: μπουμπουριστούς, γιαχνί, με κολοκύθια στην κατσαρόλα ή με χόντρο ή ρύζι.
Μαγειρίτσα
Όπως θεωρούν απαγορευμένη λιχουδιά το κοκορέτσι, έτσι και τη μαγειρίτσα που γίνεται με συκωταριά του αρνιού και μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας βράζει μαζί με το κεφάλι του αρνιού, άλλοτε και με τα ποδαράκια ή την κοιλιά, ακόμα και με πλεξιδούλες από έντερα.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
Τζιγεροσαρμάδες
Μια ακόμη παραδοσιακή συνταγή λοιπόν είναι και οι τζιγεροσαρμάδες ή αλλιώς ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια). Η ιδιαιτερότητα τους, πέρα από τη γέμιση είναι ότι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια, δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο).
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
Μπουμπάρι
Σαν τεράστιο λουκάνικο, αυτή η τοπική σπεσιαλιτέ του Πηλίου δεν είναι άλλο από έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια, μυρωδικά και μπαχαρικά, που ψήνεται στον φούρνο και συνοδεύεται ιδανικά με κόκκινο κρασί. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να το βάλετε στο πρόγραμμα σας για την επόμενη φορά που θα πάτε Πήλιο.
Κουρκουτζέλια
Κουρκουτζέλια ή καλογεράκια ή καλογήροι, δεν είναι άλλο από αγριολούλουδα που αντί να τα βάλουμε στο βάζο, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με σκόρδο και μάραθο και γίνονται εκλεκτός μεζές. Επιπλέον, κάποιοι τα βράζουν και τα σερβίρουν ως σαλάτα, τα τηγανίζουν με αβγά ή τα κάνουν τουρσί. Σύμφωνα με όσους τα έχουν δοκιμάσει δεν είναι πολύ νόστιμα.