Δέκα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια
- 17/11/2020, 13:45
- SHARE
Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφερόμαστε στα επαγγέλματα του μέλλοντος και τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει κάποιος προκειμένου να προσαρμοστεί σε μία συνεχώς αυξανόμενη απαιτητική εργασιακή πραγματικότητα.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται, είναι λογικό κάποια επαγγέλματα να αρχίζουν να εξαφανίζονται εντελώς.
Μέχρι το 2030, περίπου 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αποκλειστικά λόγω του αυτοματισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από 39 έως 73 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι όλες άσχημες – μια μελέτη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου McKinsey αναφέρει ότι μόλις το 5% των τρεχουσών θέσεων εργασίας θα εξαλειφθούν πλήρως στο μέλλον, εάν υιοθετηθεί η σημερινή τεχνολογία αυτοματισμού, ενώ ορισμένα τμήματα άλλων επαγγελμάτων θα ενσωματωθούν στον αυτοματισμό.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πλεόν. Ας τα δούμε.
1. Υπεύθυνος κοπής πάγου
Όταν δεν υπήρχε ακόμη ψύξη, συγκεκριμένοι άνθρωποι αναλάμβαναν να κόψουν πάγο από παγωμένες λίμνες, ο οποίος μετά διοχετευόταν στα νοικοκυριά. Ήταν μία άκρως επικίνδυνη δουλειά, που ευτυχώς σταμάτησε να υπάρχει όταν ξεκίνησε η μηχανική ψύξη τη δεκαετία του 1930.
2. Γευσιγνώστης
Εντάξει δεν είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεστε, καθώς το επάγγελμα αυτό υπάρχει σήμερα και μάλιστα όσοι το επιλέξουν καλοπληρώνονται. Η πρακτική της πρόσληψης ανθρώπων να δοκιμάσουν το φαγητό για ένα μέλος μιας βασιλικής οικογένειας ή μια σημαντική προσωπικότητα ήταν άκρως διαδεδομένη, προκειμένου για να διασφαλιστεί ότι το φαγητό δεν δηλητηριάστηκε. Η τακτική αυτή χρονολογείται από την αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ρώμη.
3. Γραφέας
Πριν επινοηθεί η εκτύπωση, οι γραφείς αντέγραφαν χειρόγραφα και άλλα έγγραφα λέξη προς λέξη, κυρίως τη μεσαιωνική περίοδο γύρω στο 1350.
4. Κυνηγός αρουραίων
Πάρα πολλοί νέοι, αλλά και παιδιά, στο Λονδίνο κυνηγούσαν αρουραίους, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν το πρόβλημα που ως γνωστό προκαλούσε και πάρα πολλές ασθένειες.
5. Νεροκουβαλητής
Στην Ινδία το 1600, οι μεταφορείς νερού μάζευαν πόσιμο νερό και το μετέφεραν σε χωριά, δίνοντάς το στις οικογένειες. Ωστόσο, καθώς τα συστήματα σωληνώσεων εξελίχθηκαν, το επάγγελμα δεν ήταν πλέον απαραίτητο.
6. Φυσιογνώμων
Στις αρχές του 1900, η φυσιογνωμία ήταν μια δημοφιλής θεωρία που βασίστηκε στην ιδέα ότι θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα ενός ατόμου από τη φυσική του εμφάνιση. Οι φυσιογνώμονες βάσισαν τις αρχές τους σε ρατσιστικά ιδανικά, πιστεύοντας ότι τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Δυτικών Ευρωπαίων αντιπροσώπευαν την ειλικρίνεια και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με άλλες φυλές και εθνικότητες, όπως οι γαμψές μύτες και τα αμυγδαλωτά μάτια, αντιπροσώπευαν την εξαπάτηση.
7. Χειριστής τηλεφωνικού κέντρου
Έχετε δει αυτό το επάγγελμα σε αμέτρητες ταινίες εποχής. Τα πρώτα τηλέφωνα ήταν εξαιρετικά δύσκολα στη χρήση και έτσι οι τηλεφωνικές εταιρείες προσέλαβαν χειριστές πινάκων για να βοηθήσουν στη σύνδεση πελατών. Η δουλειά έγινε σχεδόν αποκλειστικά γυναικεία μέχρι το 1880.
8. Χειριστής ανελκυστήρα
Οι χειριστές ανελκυστήρων ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά των ανθρώπων στους ορόφους ενός κτηρίου. Μέχρι τη δεκαετία του 1970 όμως πολλοί χειριστές ανελκυστήρων είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα.
9. Αλχημιστής
Στην αρχαία εποχή, οι αλχημιστές προσπαθούσαν να μετατρέψουν χημικά ή άλλες ουσίες σε χρυσό. Οι αλχημιστές θεωρούνταν επίσης «μάγοι» επειδή συχνά προσπαθούσαν να κατασκευάσουν ειδικά ελιξίρια για να θεραπεύσουν ασθένειες. Σήμερα, μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι αλχημιστές ήταν πρώτοι χημικοί λόγω της δουλειάς τους με βασικά μέταλλα και άλλα χημικά.
10. Σφαγέας ελαφιών
Και όμως, λόγω της απότομης αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών, προσλαμβάνονταν επαγγελματίες σφαγείς για να τα κυνηγήσουν και να τα σκοτώσουν. Το επάγγελμα αυτό άρχισε σιγά σιγά να εκλείπει τη δεκαετία του 1970 με την άνοδο του εμπορικού κυνηγιού.