Οι δέκα εταιρείες που επενδύουν περισσότερο στην καινοτομία
- 23/11/2014, 15:11
- SHARE
Νομίζετε ότι η καινοτομία είναι απλά μια πιασάρικη λέξη; Αυτές οι δέκα εταιρείες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε έρευνα & ανάπτυξη στον κόσμο.
των Μάικλ Κέισι και Ρόμπερτ Χάκετ
Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι εταιρείες δαπανούν περισσότερα σε έρευνα & ανάπτυξη – το γνωστό μας R&D – παρά ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Η «Παγκόσμια Καινοτομία 1.000», μια λίστα εισηγμένων εταιρειών που κατατάσσει τις εταιρείες βάσει των δαπανών τους σε R&D, κατέδειξε συνολικές επενδύσεις-ρεκόρ ύψους 647 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση 9 δισ. δολαρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος!
Ως προς τους κλάδους, η υγεία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντιστοιχούν στο ήμισυ του συνόλου των δαπανών R&D. Άλλοι κλάδοι με ισχυρή παρουσία στην έρευνα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και το λογισμικό.
Ιδού οι δέκα πρωταθλητές της έρευνας & ανάπτυξης για το 2014.
1. Volkswagen
Δαπάνες το 2013: 13,5 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 5,2%
Για τρίτο συναπτό έτος, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Η Volkswagen λέει ότι οι δαπάνες της προκύπτουν από «έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και καινοτόμο κατασκευαστή αυτοκινήτων που πρέπει να καλύψει μια σειρά περιβαλλοντικών προτύπων και προτύπων ασφαλείας». Η ανάπτυξη υβριδικών οχημάτων και η προσθήκη νέων τεχνολογιών, καθώς και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, απορροφούν μεγάλο μέρος της σχετικής δαπάνης.
2. Samsung
Δαπάνες το 2013: 13,4 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 6,4%
Η νοτιοκορεατική εταιρεία κατακτά για μια ακόμη φορά τη δεύτερη θέση. Τα πολλά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, από τη Silicon Valley μέχρι το Πεκίνο. Στα πλαίσια των ερευνητικών της προγραμμάτων, η εταιρεία αναπτύσσει μια «έξυπνη» οθόνη τηλεόρασης και μια «έξυπνη» τηλεοπτική υπηρεσία.
3. Intel
Δαπάνες το 2013: 10,6 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 20,1%
Ο κατασκευαστής ημιαγωγών με έδρα την Καλιφόρνια επενδύει σε R&D για να ανταποκριθεί στο Νόμο του Moore, μια παρατήρηση του συνιδρυτή της εταιρείας Gordon Moore το 1965, σύμφωνα με την οποία η υπολογιστική ισχύς διπλασιάζει κάθε δύο έτη. Καθώς η εταιρεία προσπαθεί να «στριμώξει» περισσότερες λυχνίες στα κυκλώματά της, η ανάπτυξη κατατρώει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης. «Η συνθετότητα οδηγεί τα κόστη στα ύψη» τονίζει ο Μάικλ Μέιμπερι, αντιπρόεδρος της Intel.
4. Microsoft
Δαπάνες το 2013: 10,4 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 13,4%
H Microsoft, η εταιρεία λογισμικού και διαδικτύου με τις μεγαλύτερες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, περηφανεύεται για την ανάπτυξη προϊόντων για την τρέχουσα αγορά, ενώ ταυτόχρονα ερευνά το «next big thing». Με πάνω από 1.000 ερευνητές-κατόχους διδακτορικού, τα ερευνητικά προγράμματα της εταιρείας συμβάλλουν σχεδόν σε καθετί που η εταιρεία παράγει σήμερα, όπως π.χ. η φορετή συσκευή Microsoft Band.
5. Roche
Δαπάνες το 2013: 10 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 19%
Η ελβετική βιο-φαρμακευτική εταιρεία είναι η ηγέτιδα δύναμη έρευνας & ανάπτυξης στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πλέον, ξοδεύει περισσότερα για R&D απ’ ότι πριν από τρία χρόνια, όταν και βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Περίπου 90% του συνολικού ποσού επενδύεται σε φάρμακα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά διαγνωστικό υλικό. Μεταξύ των φαρμάκων, τα σχετικά με την ογκολογία απορροφούν το ήμισυ της σχετικής δαπάνης.
6. Novartis
Δαπάνες το 2013: 9,9 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 16,8%
Ως δεύτερη στη λίστα με τις φαρμακευτικές εταιρείες βάσει δαπανών R&D, η Novartis ξόδεψε το 2013 περίπου 17% του τζίρου της σε τέτοιες δραστηριότητες. Σήμερα, πάνω από 200 πρότζεκτ της βρίσκονται σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων 138 στον κλάδο φαρμάκου.
7. Toyota
Δαπάνες το 2013: 9,1 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 3,5%
Οι τομείς όπου διοχετεύεται το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι τα περιβαλλοντικά και υβριδικά συστήματα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και κυψέλες καυσίμου. Επίσης, έμφαση δίδεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών ασφαλείας, όπως ο δυναμικός έλεγχος οχήματος και η ασφάλεια κατά την πρόσκρουση.
8. Johnson & Johnson
Δαπάνες το 2013: 8,2 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 11,5%
Η αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής προϊόντων υγείας και προσωπικής περιποίησης βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της λίστας εδώ και πέντε χρόνια. Και η απόδοση αυτής της επένδυσης είναι μεγάλη, καθώς η εταιρεία λέει ότι σχεδιάζει να εισάγει δέκα νέα φάρμακα μέχρι το 2017.
9. Google
Δαπάνες το 2013: 8 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 13,2%
Γνωστή για τα πρωτοποριακά πρότζεκτ έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία διαδικτύου με έδρα την Καλιφόρνια επενδύει σε εξωτικές τεχνολογίες, όπως τα αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό και η ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω μπαλονιών. Περίπου 18.600 άτομα απασχολούνται στον κλάδο του R&D, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της εταιρείας.
10. Merck
Δαπάνες το 2013: 7,5 δισ. δολάρια
Ως ποσοστό τζίρου: 17%
H συγκεκριμένη φαρμακευτική βιομηχανία ορίζει ως προτεραιότητες των ερευνητικών της δραστηριοτήτων την ογκολογία, τις μολυσματικές ασθένειες, τα εμβόλια και τον διαβήτη. Φέτος, η εταιρεία έλαβε άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διάθεση του αντικαρκινικού φαρμάκου Keytruda που θεραπεύει μια επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ εκπονεί μελέτες για την επέκταση της εφαρμογής του φαρμάκου σε άλλους τριάντα τύπους όγκων.