Δέκα εταιρείες προειδοποιούν για την επόμενη μέρα ενός «σκληρού» Brexit
- 03/04/2019, 15:30
- SHARE
Μερικές εβδομάδες μετά την ψήφιση για το Brexit τον Ιούνιο του 2016, η Ιαπωνία παρακίνησε το Ην. Βασίλειο να διαπραγματευτεί γρήγορα το «διαζύγιό» του με την Ευρώπη. Η αβεβαιότητα θα προκαλούσε μια αστάθεια στις αγορές και θα περιόριζε το εμπόριο και τις επενδύσεις, ανέφερε η Ιαπωνία. Αν το Ην. Βασίλειο δεν εξασφάλιζε μια συμφωνία για το Brexit που θα προστάτευε το εμπόριο, οι εταιρείες του θα μπορούσαν πιο εύκολα να φύγουν από τη χώρα.
Δυόμισι χρόνια μετά, και μόλις δέκα μέρες έχουν απομείνει μέχρι τη συμφωνημένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ρίσκο για ένα καταστροφικό και «σκληρό» Brexit δεν ήταν ποτέ μέχρι τώρα πιο πιθανό.
Η αγανάκτηση τώρα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτές είναι οι πιο σοβαρές προειδοποιήσεις από ηγέτες επιχειρήσεων.
10. Schaeffler
Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2018 ότι θα έκλεινε δύο εργοστάσιά της στο Ην. Βασίλειο. Υπογράμμισε ότι «η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit» ήταν ένα βασικό ζήτημα που την οδήγησε στην απόφαση να κλείσει ένα εργοστάσιο στην Ουαλία και ένα δεύτερο στο Πλύμουθ.
9. BMW
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι ένα άτακτο Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των εργοστασίων της. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι βασίζονται σε πολύπλοκες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ανησυχούν ότι το Brexit θα οδηγήσει σε νέα εμπόδια στο εμπόριο και καθυστερήσεις στα σύνορα. Το μέλλον της βιομηχανίας είναι σε κίνδυνο. Στο Ην. Βασίλειο ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας απασχολεί 186.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την «Society of Motor Manufacturers and Traders».
8. Ford
Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι ένα άτακτο Brexit θα της κόστιζε 800 εκατ. δολάρια το 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει το κόστος των νέων δασμών και τις προσδοκίες ότι η βρετανική λίρα θα μειωνόταν σε αξία. Ο πρόεδρος της Ford Europe, Steven Armstrong, δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία θα έπρεπε να «εξετάσει πολύ προσεκτικά τις εγκαταστάσεις που έχουμε στο Ην. Βασίλειο» αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit. Η Ford δεν φτιάχνει πλέον αυτοκίνητα στη Βρετανία αλλά λειτουργεί δύο μεγάλα εργοστάσια μηχανών και η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της στον κόσμο.
7. Nissan
Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Nissan ανέτρεψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει το μοντέλο X-Trail στο εργοστάσιό της στη βρετανική πόλη Sunderland, και αντ’ αυτού το κατασκεύασε στην Ιαπωνία. Αίτιο για αυτό; Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο στο Ην. Βασίλειο και απασχολεί πάνω από 7.000 ανθρώπους.
6. Sony
Η ιαπωνική τεχνολογική εταιρεία δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα μετέφερε τη νομική βάση της στην Ευρώπη από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, κάτι για το οποίο κατηγόρησε την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως αυτός ήταν «ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε σε μια περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία».
5. McDonald's
Η αλυσίδα γρήγορου φαγητού, μαζί με την KFC (YUM), την Pret a Manger και αλυσίδες βρετανικών σουπερ μάρκετ, προειδοποίησαν τον Ιανουάριο ότι μια άτακτη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ θα προκαλούσε «σημαντικά προβλήματα» στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την «ποικιλία, ποιότητα και διάρκεια» του φαγητού τους αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία που θα προστατεύει το εμπόριο με την Ευρώπη.
4. Airbus
Ο Tom Enders, ο CEO της ευρωπαϊκής εταιρείας δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ένα «σκληρό» Brexit θα οδηγούσε την Airbus να μετακινήσει τις μελλοντικές επενδύσεις της μακριά από τη Βρετανία. Η Airbus, η οποία απασχολεί 14.000 ανθρώπους στη Βρετανία δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι να εργοστάσιά της θα επιβίωναν.
3. Citigroup
Ο CEO, Michael Corbat, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Citi θα αναγκαζόταν να μετακινήσει τα ευρωπαϊκά περιουσιακά της στοιχεία εκτός Λονδίνου, αν οι τράπεζες στην Ευρώπη έχαναν την ικανότητά τους να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη. Οι εταιρείες οικονομικών υπηρεσιών έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ΕΥ. Περίπου 7.000 θέσεις εργασίας αναμένεται επιπλέον να μετακινηθούν.
2. EasyJet
Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το Brexit περιόριζε την ζήτηση για πτήσεις στην Ευρώπη. Δήλωσε, μάλιστα, ότι αυτό θα εντεινόταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η εταιρεία δήλωσε ότι το κομφούζιο που επικρατεί σήμανε μια τεράστια απώλεια, ύψους 359 εκατ. δολαρίων για το 6μηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου.
1. Siemens
Ένα κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το χάος σχετικά με το Brexit καταστρέφει τη φήμη του Ην. Βασιλείου, ως ενός μέρους όπου μπορεί κανείς να λειτουργήσει την επιχείρησή του. «Ως εδώ. Η υπομονή μας λιγοστεύει», δήλωσε ο Juergen Maier, CEO της Siemens UK. Η Siemens απασχολεί 15.000 ανθρώπους και κάνει ετήσιες πωλήσεις που αγγίζουν τα περίπου 5 δισ. δολάρια στη Βρετανία.