Δέκα πασίγνωστες εταιρείες που κάποτε είχαν άλλο όνομα
- 01/03/2021, 13:30
- SHARE
Μερικές φορές λένε πως, η πρώτη σας επιλογή είναι και η καλύτερη. Άλλες φορές πάλι όχι.
Ένα όρθογραφικό λάθος, μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής και ένας χαρακτήρας από κλασική νουβέλα, αποτέλεσαν αφορμή για να δημιουργηθούν τα ονόματα των μεγαλύτερων και γνωστότερων brands που ξέρουμε σήμερα. Ας δούμε παρακάτω μία λίστα με το πώς οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη κατέληξαν να έχουν το σημερινό τους όνομα.
Πηγή: Best Life
1. BackRub (Google)
Το 1996, όταν ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν δούλευαν για να δημιουργήσουν αυτό που τώρα γνωρίζουμε ως Google, είχαν αρχικά το όνομα Backrub στο μυαλό τους – ένα νεύμα στον τρόπο με τον οποίο η μηχανή αναζήτησης ανέλυε τους «πίσω συνδέσμους» του ιστού για να προσδιορίσει πόσο σημαντικός ήταν ένας ιστότοπος.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα ένα απλό ορθογραφικό λάθος δημιούργησε το όνομα της πιο γνωστής μηχανής αναζήτησης του κόσμου. Σε μία σύσκεψη μεταξύ των ιδρυτών και του τότε τελειόφοιτου Σον Άντερσον το όνομα «googolplex» προτάθηκε για να εκφράσει την ικανότητα της μηχανής αναζήτησης να δημιουργεί καταλόγους από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων. Ο Πέιτζ ζήτησε να μικρύνει το όνονα σε «Googol», οπότε ο Άντερσον έκανε μία αναζήτηση για να ελέγξει τη διαθεσιμότητα του ονόματος, αλλά έψαξε καταλάθος τη λέξη «Google». Ο Πέιτζ ενθουσιάστηκε με το όνομα και έτσι κατέληξαν στη σημερινή ονομασία.
2. Burbn (Instagram)
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Instagram ξεκίνησε ως Burbn. Όταν οι δημιουργοί Κέβιν Σίστρομ και Μάικ Κρίγκερ δημιούργησαν για πρώτη φορά την εφαρμογή τους, ήθελαν να δημιουργήσουν ένα συνδυασμό στοιχείων του Foursquare και του Mafia Wars. Το ονόμασαν Burbn καθώς το αγαπημένο ποτό του Σίστρομ ήταν το Kentucky ουίσκι.
Ωστόσο, αφού αποφάσισαν ότι η εφαρμογή ήταν πολύ… ακατάστατη, τα έβαλαν κάτω και επέλεξαν να διατηρήσουν μόνο την πτυχή της κοινής χρήσης φωτογραφιών. Λόγω αυτών των αλλαγών, άλλαξαν το όνομα σε Instagram – ένας συνδυασμός «στιγμιαίου τηλεγραφήματος».
3. Brad's Drink (Pepsi)
Το 1893, ο Κάλεμπ Μπράνταμ δημιούργησε ένα ανθρακούχο αναψυκτικό στο φαρμακείο του στη Νέα Βέρνη της Βόρειας Καρολίνας, που ονόμασε Brad’s Drink. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Μπράνταμ το μετονόμασε σε Pepsi-Cola, χρησιμοποιώντας τη ρίζα της λέξης δυσπεψία επειδή πίστευε ότι το ποτό του ήταν μια «υγιεινή» σόδα που βοηθούσε στην πέψη. Τελικά, κατέληξε να το ονομάσει απλά Pepsi.
4. Stag Party (Playboy)
Ο Χιου Χέφνερ ίδρυσε το θρυλικό περιοδικό Playboy το 1953. Στην αρχή ήθελε να το ονομάσει Stag Party, κάτι που δεν έγινε.
«Ήθελα να ονομάσω το περιοδικό Stag Party, επηρεασμένος από ένα βιβλίο με κινούμενα σχέδια που είχα. Έψαχνα για μια ανδρική φιγούρα κάποιου είδους και σκέφτηκα ότι ένα ζώο σε σμόκιν θα μας έκανε να ξεχωρήσουμε». Ένα μήνα πριν από την πρώτη δημοσίευση του περιοδικού, ο Χέφνερ άλλαξε το όνομα και την εικόνα και το ονόμασε Playboy.
5. Blue Ribbon Sports (Nike)
Το 1964, ο αθλητής Φιλ Νάιτ και ο προπονητής του Μπιλ Μπόουερμαν, ίδρυσαν την Blue Ribbon Sports (BRS) για να πουλήσουν παπούτσια τρεξίματος που κατασκευάζονταν από την ιαπωνική εταιρεία Onitsuka Tiger. Δύο χρόνια αργότερα, άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα λιανικής στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και επεκτάθηκαν στην Ανατολική Ακτή ένα χρόνο μετά.
Στη συνέχεια, το 1971, ο Τζέφ Τζόνσον, ο άνθρωπος που διηύθυνε το εργοστάσιο της Ανατολικής Ακτής της εταιρείας, ανέφερε ότι όλα τα μεγάλα εμπορικά σήματα εκείνη την εποχή είχαν ονόματα που ήταν εύκολο για κάποιον να θυμηθεί. Ο Τζόνσον πρότεινε το «Nike», το όνομα της φτερωτής θεάς της νίκης.
6. Cadabra (Amazon)
Όταν ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε την Amazon το 1994, ήθελε να την ονομάσει Cadabra, μια συντομευμένη εκδοχή της συχνά χρησιμοποιούμενης φράσης abracadabra (άμπρα κατάμπρα). Ωστόσο, ο Μπέζος ήθελε ένα όνομα που να αποτυπώνει το τεράστιο εύρος του ιστότοπου σκεπτόμενος να ξεκινάει με το γράμμα Α, καθώς, τότε, οι ιστότοποι τοποθετούνταν αλφαβητικά. Τελικά κατέληξε στο όνομα Amazon. Ήταν τέλειο: Όχι μόνο ξεκινούσε με Α, αλλά ήταν το όνομα του μεγαλύτερου ποταμού στον κόσμο, δείχνοντας τόσο το μέγεθος όσο και τον όγκο του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου.
7. Tokyo Tsushin Kogyo (Sony)
Η Sony ξεκίνησε το 1946 ως κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στο Τόκιο που ονομαζόταν Tokyo Tsushin Kogyo K.K.
Όταν αποφάσισαν να μετονομάσουν την εταιρεία, σκέφτηκαν να την ονομάσουν TTK, αλλά η σιδηροδρομική εταιρεία Tokyo Kyuko ήταν ήδη γνωστή από αυτό το ακρωνύμιο. Στη συνέχεια σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη Totsuko, αλλά διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί δυσκολεύτηκαν να την προφέρουν. Τέλος, κατέληξαν στο όνομα Sony, ένα μείγμα της λατινικής λέξης «sonus» που είναι η ρίζα των λέξεων ήχος και ηχητικός και της λέξης «sonny», που στην αργκό αποκαλούσαν τα παιδιά της δεκαετίας του ’50 στην Αμερική.
8. Cargo House (Starbucks)
Όταν ο καθηγητής Αγγλικών Τζέρι Μπάλντουιν, ο καθηγητής ιστορίας Ζεβ Σιγκλ και ο συγγραφέας Γκόρντον Μπόκερ ετοιμάστηκαν να ανοίξουν το πρώτο καφενείο τους στο Σιάτλ το 1971, είχαν ένα άλλο όνομα στο μυαλό: Cargo House, το οποίο ο Μπόκερ μάλιστα θεωρούσε «τεράστιο λάθος»
Οι τρεις ιδρυτές πίστευαν ότι οι λέξεις που ξεκινούσαν με st- είχαν άλλη δυναμική. Εν τέλει εμπνεύστηκαν το όνομα από μία πολή-ορυχείο που λεγόταν Starbo. Όταν ο Μπόκερ αναζήτησε αυτή τη λέξη εμέσως θυμήθηκε τον Starbuck, ένα χαρακτήρα από την κλασική νουβέλα Moby Dick που είχε συσχετιστεί με τις απέραντες θάλασσες. Το brand «Starbucks» απέκτισε άλλη αξία.
9. AuctionWeb (eBay)
Ο Πιέρ Ομιντιάρ ξεκίνησε το AuctionWeb στις 3 Σεπτεμβρίου 1995, με την ιδέα της «συγκέντρωσης αγοραστών και πωλητών σε μια ειλικρινή και ανοιχτή αγορά». Δύο χρόνια αργότερα, όταν η κίνηση είχε αυξηθεί πέρα από τις προσδοκίες του Ομιντιάρ, προσπάθησε να αλλάξει το όνομα σε echobay.com προς τιμήν της συμβουλευτικής εταιρείας Echo Bay Technology Group. Όταν έμαθε ότι το όνομα είχε ήδη ληφθεί από μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού που ονομάζεται Echo Bay Mines, το συντόμευσε στη δεύτερη (και σημερινή) επιλογή του: eBay.
10. Computing Tabulating Recording Corporation (IBM)
Η Computing Tabulating Recording Corporation ξεκίνησε το 1911 και λίγο μετά, ο Τόμας Τζ. Γουότσον ανέλαβε την εταιρεία το 1914. Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα «International Business Machines» για να σηματοδοτήσει την εισβολή της εταιρείας σε ηλεκτρικές γραφομηχανές και άλλα μηχανήματα γραφείου. Το 1924, έγινε η IBM που γνωρίζουμε σήμερα.