Δέκα θρυλικά brands που δεν υπάρχουν πια
- 18/10/2015, 14:48
- SHARE
Η US Airways είναι μόνο μια απ’ τις γνωστές μάρκες που εξαφανίστηκαν.
Την τελευταία της πτήση πραγματοποίησε η αεροπορική εταιρεία US Airways, που περνά πλέον στην ιστορία καθώς συγχωνεύεται με την American Airlines. Ο αριθμός της πτήσης ήταν 1939, που είναι το έτος ίδρυσης της ιστορικής εταιρείας. Με τη συγχώνευση δημιουργείται ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στον κόσμο.
Με αφορμή αυτό το γεγονός το Fortune παρουσιάζει δέκα θρυλικά brands που εξαφανίστηκαν.
Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
US Airways
Η πρώτη πτήση της US Airways πραγματοποιήθηκε το 1939, όταν η εταιρεία ονομαζόταν All American Aviation. Αρχικά, μετέφερε μόνο ταχυδρομείο, αλλά δέκα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να μεταφέρει και επιβάτες. Μετά από πολυάριθμες εξαγορές και συγχωνεύσεις, η εταιρεία μετονομάστηκε σε USAir το 1979 και US Airways το 1997. Το 2012, συγχωνεύθηκε με την American Airlines, υπό τον όρο ότι θα υιοθετείτο η ονομασία του εταίρου της.
RadioShack
Κάποτε, αυτή η εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών – που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 94 χρόνια – είχε πάνω από 4.000 καταστήματα. Και ήταν πραγματικά μια πρωτοπόρα εταιρεία, καθώς από εκεί πουλήθηκε ο πρώτος πλήρως συναρμολογημένος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Φέτος, όμως, η εταιρεία πτώχευσε, καθώς δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρόκληση των διαδικτυακών πωλήσεων.
PanAm
Η Pan American World Airways, ή Pan Am όπως έγινε γνωστή, ιδρύθηκε το 1927 για τη μεταφορά ταχυδρομείου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Σύντομα, οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και τη δεκαετία του ’60 η εταιρεία έγινε σύμβολο της μεταφοράς των κοσμικών κύκλων. Όμως, δύο γεγονότα σφράγισαν τη μοίρα της εταιρείας, που χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο του 1991: η έκρηξη βόμβας στην πτήση 103 πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.
Blockbuster
Το 2000, ο Ρίντ Χέιστινγκς, ιδρυτής της Netflix, προσέγγισε τον CEO της Blockbuster, Τζον Αντιόκο, προτείνοντάς του να συνεργαστούν. Ο Αντιόκο απέρριψε την πρότασή του καθώς η Blockbuster βρισκόταν στην κορυφή της ενοικίασης ταινιών και βιντεο-παιχνιδιών, με σταθερή κερδοφορία και πελατειακή βάση. Τελικά, η Blockbuster χρεοκόπησε ενώ η Netflix ακολούθησε αντίστροφη πορεία.
Amoco
Η Standard Oil ιδρύθηκε το 1889 και από την εξαγορά της American Oil απ’ αυτήν προέκυψε η Amoco. Η εταιρεία έφερε επανάσταση στα πρατήρια βενζίνης, εισάγοντας την αντλία με μετρητή και τα βυτιοφόρα που χρησιμοποιούνται για την προμήθεια των πρατηρίων, και κατέληξε να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική. Το 1998, ανακοινώθηκε η εξαγορά της από την British Petroleum· αρχικά, η Amoco επρόκειτο να παραμείνει ως επωνυμία στις ΗΠΑ αλλά τελικά η BP άλλαξε γνώμη και όλα τα πρατήρια μετονομάστηκαν σε BP.
Enron
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Enron κατέκτησε τη φήμη μιας καινοτόμου εταιρείας ενέργειας και εμπορευμάτων. Η εταιρεία, με έδρα το Χιούστον, κατέληξε να βγάζει χρήμα από δραστηριότητες και προϊόντα που δεν είχαν υπάρξει ποτέ πριν και έγινε πρότυπο για το νέο μοντέλο οικονομίας. Εν τέλει, όλα κατέρρευσαν υπό το βάρος ενός τεράστιου σκανδάλου. Η Enron υπέκρυπτε ζημιές και τεράστια χρέη με παράνομο τρόπο, και τελικά χρεοκόπησε το 2001.
Oldsmobile
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1897 ως Olds Motor Vehicle Co. από τον Ράνσομ Έλι Ολντς. Όταν ο ίδιος έφυγε για να φτιάξει την R.E.O., η εταιρεία έγινε μέρος της General Motors το 1908, όπου και παρέμεινε για εκατό χρόνια. Συνολικά πουλήθηκαν 35 εκατομμύρια οχήματα, και τη δεκαετία του ’80 η εταιρεία είχε καταλήξει να πουλά πάνω από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως. Όμως, σύντομα έγινε σαφές ότι δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί μικρότερα και πιο οικονομικά αυτοκίνητα. Το 2000, η General Motors ανακοίνωσε το κλείσιμο της Oldsmobile.
Woolworth’s
Ο Φρανκ Γούλγουορθ άνοιξε το πρώτο κατάστημα Great 5 Cents το 1879. Τοποθετώντας τα πάντα – από οπωροκηπευτικά μέχρι φτυάρια, πάνες ή ακόμα και ζεστά γεύματα – κάτω απ’ την ίδια στέγη, ουσιαστικά υπήρξε πρόδρομος προορισμών για ψώνια όπως η Wal-Mart. Η Woolworth κυριάρχησε στην αγορά λιανικής πώλησης χαμηλού κόστους, όμως στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άρχισαν να εμφανίζονται ζημιές. Το 1987, ανακοινώθηκε το κλείσιμο και του τελευταίου καταστήματος.
Borders
Το πρώτο βιβλιοπωλείο της αλυσίδας άνοιξε στο Ann Arbor του Michigan το 1971 από τους αδερφούς Τομ και Λιούις Μπόρντερς, προτού επεκταθεί σε 21 άλλες τοποθεσίες. Το 1992, τα αδέρφια πούλησαν την εταιρεία στην Kmart για περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τρία χρόνια μετά μπήκε στο χρηματιστήριο. Όμως, τελικά η αλυσίδα δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί την άνοδο του διαδικτύου και τους διαδικτυακούς πωλητές λιανικής όπως η Amazon, και το 2011 χρεοκόπησε.
General Foods
Η εταιρεία ξεκίνησε ως Postum Cereal Company, παράγοντας δημητριακά για πρωινό. Σταδιακά, όμως, επεκτάθηκε, και το 1929 έλαβε την ονομασία General Foods. Στη συνέχεια, και αφού στην πορεία εξαγόρασε πολλές εταιρείες, εξαγοράστηκε η ίδια από την Philip Morris το 1985. Όταν η Philip Morris αγόρασε την Kraft το 1988, οι δύο εταιρείες τροφίμων συγχωνεύθηκαν και ανεξαρτητοποιήθηκαν υπό την επωνυμία Kraft General Foods.