Δέκα τουριστικά διαμάντια που απειλεί με εξαφάνιση η κλιματική αλλαγή
- 22/09/2021, 19:00
- SHARE
Ο κόσμος είναι γεμάτος από όμορφα μέρη και πολιτισμούς που θα είναι τεράστια εμπειρία για κάποιον που θα θελήσει να τα εξερευνήσει.
Δυστυχώς, πρέπει να βιαστείτε, γιατί πολλοί από αυτούς απειλούνται με εξαφάνιση λόγω διαφόρων παραγόντων, ιδίως της κλιματικής αλλαγής.
Δείτε στην παρακάω λίστα μερικά από αυτά με μέρη.
Πηγή: toptenz.net
1. Sundarbans
Το Sundarbans είναι μια τεράστια περιοχή με μαγκρόβια δάση (ευαίσθητα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από πολύ πλούσια βιοποικιλότητα) στην Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ορισμένες προστατευόμενες περιοχές αυτού του μέρους χαρακτηρίζονται ακόμη και ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της ποικιλίας της χλωρίδας και της πανίδας που βρίσκεται εκεί.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα μαγκρόβια Sundarbans είδαν πρωτοφανή αποψίλωση των δασών και ζημιές στο τοπικό οικοσύστημα, κάτι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς τα μαγκρόβια διατηρούν τα άγρια νερά του κόλπου της Βεγγάλης σε καλή κατάσταση. Τώρα οι αυξανόμενες παλίρροιες επηρεάζουν μεγαλύτερα τμήματα της περιοχής για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, επηρεάζοντας τα πολλά μοναδικά φυτά και ζώα που φιλοξενούν, συμπεριλαμβανομένης της τίγρης της Βεγγάλης. Με αυτόν τον ρυθμό, τα δάση – ένα από τα πλουσιότερα σημεία βιοποικιλότητας στον κόσμο – θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες δεκαετίες.
2. Μαλδίβες
Από τότε που δημοσιεύθηκαν οι πρώτες εκθέσεις για το κλίμα, γνωρίζουμε ότι οι Μαλδίβες θα είναι η πρώτη χώρα που θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πάνω από το 80% των νησιών της βρίσκονται λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Δεδομένου ότι οι θάλασσες ανεβαίνουν, πλέον, σχεδόν τέσσερα χιλιοστά ετησίως, υπάρχει ήδη ο κίνδυνος να εξαφανιστούν εντελώς οι Μαλδίβες τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με μελέτη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, αναμένεται να αυξηθούν κατά μισό μέτρο έως το 2100, ακόμη και αν μειώσουμε σημαντικά τις εκπομπές CO2.
3. Εθνικό πάρκο Γκλάσιερ
Γνωρίζαμε από καιρό ότι οι πάγοι σε όλο τον κόσμο θα είναι ένα από τα πρώτα μέρη που θα πληγούν από την υπερθέρμανση του πλανήτη και μπορούμε να πούμε πως αυτό συμβαίνει ήδη. Από τις Άνδεις και την Αρκτική, μέχρι τα Ιμαλάια, οι παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό και δεν καταλαβαίνουμε καν τις πλήρεις επιπτώσεις τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικό Πάρκο Γκλάσιερ στη Μοντάνα δέχεται ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα. Ως ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για σκι στον κόσμο.
Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που έγινε όταν το πάρκο ιδρύθηκε το 1910, είχε περίπου 100 τεράστιους παγετώνες. Μεταξύ 1966 και 2015, μερικοί από τους μεγαλύτερους παγετώνες του πάρκου έχασαν το 80% της έκτασής τους.
4. Μαδαγασκάρη
Η Μαδαγασκάρη είναι ένα νησί στα νοτιοανατολικά παράλια της Αφρικής και θεωρείται μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Πάνω από 11.000 είδη είναι ενδημικά του νησιού – δηλαδή είναι μοναδικά για τη Μαδαγασκάρη – ενώ νέα είδη ανακαλύπτονται σχεδόν κάθε φορά που επισκέπτονται το μέρος ερευνητικές ομάδες. Για τους λάτρεις της υπαίθρου και της φύσης, είναι ένας από τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αποψίλωση των δασών έχουν κάνει ένα μεγάλο μέρος του τροπικού δάσους και την ποικίλη πανίδα του να εξαφανίζονται – μια μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός των λεμούριων του νησιού μειώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Η εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή είναι ακόμη περιορισμένη, αν και, από όσο γνωρίζουμε, το τροπικό δάσος της Μαδαγασκάρης θα μπορούσε να κινδυνεύσει να εξαφανιστεί στις επόμενες δεκαετίες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.
5. Μπορντό, Γαλλία
Δεν χρειάζεται να είστε γνώστης του κρασιού για να γνωρίζετε ότι η περιοχή Μπορντό στη Γαλλία είναι συνώνυμη με το καλό κρασί. Για αιώνες, τα οινοποιεία στο Μπορντό ήταν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο, καθώς η ζήτηση για το προϊόν παρέμεινε σταθερά υψηλή σε όλη την ιστορία του. Είναι, επίσης, ένα μέρος με σημαντική τουριστική αξία για την περιοχή καθώς προσελκύει λάτρεις του κρασιού από όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, καθώς οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να επηρεάζουν την παραγωγή στις μεγαλύτερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου, το Μπορντό είναι μία από τις περιοχές που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Μπορντό – μαζί με μέρη όπως η κοιλάδα Νάπα στην Καλιφόρνια – θα πάψει να είναι σημαντικός παραγωγός κρασιού τα επόμενα χρόνια πενήντα χρόνια.
6. Παταγονία
Η περιοχή της Παταγονίας βρίσκεται στη νότια πλευρά της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους που κυβερνάται από την Αργεντινή και τη Χιλή. Παρόλο που δεν μπορεί να βρεθεί στις πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικές λίστες στο διαδίκτυο, η περιοχή προσφέρει στον ταξιδιώτη μια ποικιλία από παρθένα φυσικά τοπία για εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων των Άνδεων, των φιόρδ, των λιμνών, των ερήμων και των στεπών.
Οι πάγοι στην Παταγονία λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό, γρηγορότερα και από τα περισσότερα άλλα μέρη, και με αυτόν το ρυθμό η περιοχή μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς μέσα σε μερικές δεκαετίες.
7. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου
Πρόσφατα, μια μελέτη ανέφερε ότι στον Αμαζόνιο – το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο – απελευθερώνεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφάται. Μπορεί να ακούγεται περιέργο, αλλά δεδομένου του αριθμού των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, καθώς και άλλων κλιματικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Απλώς δεν ήξεραν ότι θα συνέβαινε τόσο σύντομα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και η τρέχουσα περίοδος πυρκαγιάς αναμένεται να είναι περισσότερο καταστροφική από την προηγούμενη.
8. Βενετία, Ιταλία
Η Βενετία είναι ένας από τους τοπ τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Εκτός από έναν κεντρικό δρόμο, μερικούς παραδρόμους και μικρές γέφυρες, σοκάκια και μονοπάτια, οι υδάτινες οδοί παραμένουν ο μόνος τρόπος για να εξερευνήσετε το μέρος.
Ωστόσο, η Βενετία αντιμετωπίζει επί του παρόντος αρκετά προβλήματα που απειλούν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ήδη αρχίσει να πλημμυρίζει τμήματα της. Οι πλημμύρες γίνονται επίσης πιο συχνές και έντονες. Η μεγάλη πλημμύρα του 2019 βούλιαξε το 70% της πόλης κάτω από το νερό.
9. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας είναι ένα από τα θαύματα της φύσης. Απλωμένο σε μια έκταση άνω των 133.000 τετραγωνικών μιλίων από την ακτή του Κουίνσλαντ, είναι το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν είναι μόνο πόλος έλξης για δύτες, αλλά και τεράστιας σημασίας για το θαλάσσιο οικοσύστημα και αποτελούν στέγη για το 1/4 (περίπου) όλων των θαλάσσιων ειδών.
Επομένως, θα ήταν καταστροφικό να χαθούν όλα τα κοράλλια στον κόσμο μέσα σε μια νύχτα. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη. Με τα χρόνια, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των κοραλλιών του λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα έντονο κύμα καύσωνα στη θάλασσα επιδείνωσε περαιτέρω τη ζημιά, καταστρέφοντας σχεδόν το 50% του ποικίλου – και αρκετά πολύχρωμου – πληθυσμού των κοραλλιών του.
Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019, θα μπορούσαμε να χάσουμε περίπου το 70% έως 90% όλων των κοραλλιογενών υφάλων στη Γη, αν η θερμοκρασία ανέβαινε μόλις κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής ύφαλος θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς με αυτόν τον ρυθμό το 2050.
10. Το Σινικό Τείχος της Κίνας
Το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι μια εντυπωσιακή δομή που εκτείνεται σε περίπου 5.500 μίλια. Αντί για ένα ενιαίο, συνεχές τείχος, στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλά τείχη – μερικά από αυτά παράλληλα μεταξύ τους – αρχικά προορίζονταν να κρατήσουν τους νομάδες εισβολείς μακριά από το βορρά. Ενώ το αρχικό τείχος χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., οι επόμενοι ηγεμόνες πρόσθεσαν περαιτέρω κομμάτια σε αυτό. Το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας μπορεί να εντοπιστεί στην περίοδο Μινγκ (1368 – 1644).
Το Τείχος είναι προς το παρόν σε κακή κατάσταση, καθώς η φθορά από τη συνεχή έκθεση στον άνεμο και τη βροχή και τα φυτά που αναπτύσσονται έχουν επιταχύνει τη ζημιά. Με τα χρόνια περίπου το 30% του Τείχους έχει χαθεί.
Καθώς το κλίμα γίνεται πιο ακραίο και απρόβλεπτο με την πάροδο του χρόνου, το Σινικό Τείχος της Κίνας ενδέχεται να μην επιβιώσει πολύ, βάζοντας τέλος σε έναν από τους παλαιότερους ιστορικούς χώρους του κόσμου.