Δέκα τρόποι με τους οποίους ο κορωνοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στον πλανήτη
- 30/03/2020, 15:30
- SHARE
Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει κατά πολύ τόσο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο όσο και το κλίμα, σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Ο τρόπος εργασίας, οι περιορισμένες μετακινήσεις, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, οι ανανεώσιμες πηγές και πολλά άλλα όπως τα έχει καταγράψει η ιστοσελίδα Axios, έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά ο πλανήτης και το κλίμα στην ανθρώπινη παρέμβαση.
10. Εκλογές
Η κλιματική αλλαγή και τα θέματα περιβάλλοντος είναι σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ατζέντας και πλέον ο κορωνοϊός θα αλλάξει κατά πολύ το προεκλογικό παιχνίδι.
9. Ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για πολυμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών
Οι χώρες κλείνουν κυριολεκτικά τα σύνορά τους και κοιτάζουν πώς θα αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αυτό έχει ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπο στις χώρες παραγωγής πετρελαίου.
«Η διπλωματία του κλίματος δεν ήταν ποτέ εύκολη. Και αναμφισβήτητα έχει γίνει πιο δύσκολο για τις χώρες να συμφωνήσουν », δήλωσε ο Kretzschmar, της Wood Mackenzie. «Ειδικά για τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα επηρεαστούν σημαντικά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Τα έσοδα πρόκειται να αποδεκατιστούν».
8. Δραστικά σχέδια
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές «φωνές» που καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενσωματώσουν την καθαρή ενέργεια σε οποιοδήποτε σχέδιο οικονομικής τόνωσης.
7. Η ανησυχία της ύφεσης
Καθώς ο κόσμος περνάει σε ύφεση – ίσως χειρότερη από τη Μεγάλη Ύφεση – τα πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του κλίματος, είναι πιθανό να παραγκωνιστούν. Κι αυτό διότι, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων ρύπανσης των αυτοκινήτων, ενώ η Eurasia Group δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ο κορωνοϊός θα μετατοπίσει την παγκόσμια προσοχή και τους πόρους μακριά από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
6. «Πράσινα μαθήματα»
Όλοι πλέον μαθαίνουμε πώς λειτουργούν η δουλειά από το σπίτι, οι ομάδες και άλλες εκδηλώσεις. Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που οι εταιρείες έχουν αρχίσει να συμμορφώνονται με αυτές τις συνήθειες και όταν θα είμαστε όλοι ικανοί να εργαστούμε και να ταξιδέψουμε κανονικά ξανά, αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν πιο μόνιμο αντίκτυπο στη χρήση της ενέργειας, ιδιαίτερα στις μεταφορές.
5. Οι μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το κλίμα σταμάτησαν
Οι συζητήσεις και οι διαμαρτυρίες για το περιβάλλον στο διαδίκτυο δεν έχουν την ίδια δύναμη με τις μαζικές συγκεντρώσεις.
4. Αλλάζουν τα ενεργειακά πρότυπα
Η εργασία από το σπίτι φέρνει εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
3. Προβλήματα εφοδιασμού και φορολόγησης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι εταιρείες αιολικής και ηλιακής ενέργειας προειδοποιούν για τις αλματώδεις αλυσίδες εφοδιασμού και τη φορολογική αβεβαιότητα που οφείλεται στα κλειστά σύνορα σε όλο τον κόσμο και στις σχετικές οικονομικές επιβραδύνσεις.
2. Η βιομηχανία πετρελαίου
Η βιομηχανία του πετρελαίου αγωνιζόταν ήδη να καταφέρει να τροφοδοτήσει τα αποθέματά της υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής. Τώρα οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν φτάσει στις κατώτατες τιμές τους. Η άφθονη προσφορά, η καταστροφή της ζήτησης που προκάλεσε ο κορωνοϊός στις οικονομίες και ο πόλεμος προσφοράς και τιμής μεταξύ της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, ωθεί τις τιμές ακόμη πιο χαμηλά.
Πολλές μικρότερες εταιρείες ενδέχεται να χρεοκοπήσουν ή να συρρικνωθούν σημαντικά, ενώ οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ενδέχεται να δουν μεγαλύτερη αξία στις αναδυόμενες επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πώς λειτουργεί: Οι επιστροφές σε πετρέλαιο είναι παραδοσιακά καλύτερες από ό,τι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δεν υπάρχουν όμως επιστροφές σε πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου, οπότε τι γίνεται τώρα;» αναρωτιέται η Valentina Kretzschmar, διευθύντρια εταιρικής έρευνας στη Wood Mackenzie.
1. Μειώνονται οι εκπομπές αερίων
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενδέχεται να μειωθούν φέτος, λόγω της παρακμής της παγκόσμιας οικονομίας που έχει επέλθει από τον κορωνοϊό.
Πράγματι, από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων δεν έχουν μειωθεί, παρά μόνο κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. Αυτά τα περιστατικά απλώς δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να μειωθούν οι εκπομπές με οικονομικά βιώσιμο τρόπο.