Δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Αυτές οι 10 χώρες κατήργησαν τις μοναρχίες τους
- 16/01/2023, 12:22
- SHARE
Ο θάνατος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν μια αφορμή για να κοιτάξουμε στο ιστορικό παρελθόν της χώρας μας και να θυμηθούμε πώς λειτουργούσε η Βασιλευομένη Δημοκρατία, πριν το δημοψήφισμα του 1974 που άλλαξε για πάντα το πολιτικό τοπίο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που «έδιωξε» τη μοναρχία.
Οι γεωπολιτικές αλλαγές, οι εμφύλιες αναταραχές και η “στροφή” στη δημοκρατία οδήγησαν στην κατάργηση των μοναρχιών σε αρκετά κράτη τον προηγούμενο αιώνα.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συνέβη σε 10 από τις πλέον ανενεργές μοναρχίες του κόσμου.
Πηγή: Insider
10. Η μοναρχία της Γαλλίας "τελείωσε" με τη Γαλλική Επανάσταση
Ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI της Γαλλίας ανέλαβε το θρόνο το 1774, όμως οι ελλείψεις τροφίμων και τα οικονομικά προβλήματα προκάλεσαν μαζική εξέγερση, η οποία κατέληξε στη Γαλλική Επανάσταση το 1789. Η μοναρχία καταργήθηκε επίσημα το 1792, ενώ ο βασιλιάς Λουδοβίκος και η σύζυγός του, Μαρία Αντουανέτα, φυλακίστηκαν και τελικά εκτελέστηκαν στη γκιλοτίνα.
9. Το Βασίλειο της Πορτογαλίας "έληξε" το 1910
Ο Μανουέλ Β’ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Πορτογαλίας, ο οποίος κυβέρνησε από το 1908 έως ότου η χώρα έγινε δημοκρατία το 1910. Έγινε απροσδόκητα βασιλιάς σε ηλικία 18 ετών μετά τη δολοφονία του πατέρα και του μεγαλύτερου αδελφού του στη Λισαβόνα.
Στη συνέχεια ο Manuel κατέφυγε στο Λονδίνο το 1910 όταν ξέσπασε η επανάσταση. Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι απόγονοι της πορτογαλικής βασιλικής οικογένειας, όπως ο Dom Duarte, δούκας της Μπραγκάνσα, αλλά θεωρούνται από την κυβέρνηση ως εκπρόσωποι της μοναρχίας χωρίς πραγματική εξουσία.
8. Ο Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας παραιτήθηκε από τον θρόνο το 1917, βάζοντας τέλος στη δυναστεία των Ρομανόφ
Ο Τσάρος Νικόλαος Β’, ο οποίος κυβερνούσε τη Ρωσία από το 1894, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1917 εν μέσω απεργιών και διαδηλώσεων στην Πετρούπολη (τώρα Αγία Πετρούπολη).
Ο Νικόλαος, ο οποίος ήταν πρώτος ξάδερφός του βασιλιά της Βρετανίας Γεωργίου Ε’, κρατήθηκε αιχμάλωτος με την οικογένειά του έως ότου εκτελέστηκαν από τους Μπολσεβίκους το 1918.
7. Ο Κάιζερ Βίλχελμ Β', εγγονός της βασίλισσας Βικτώριας, ήταν ο τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας και βασιλιάς της Πρωσίας
Ο Βίλχελμ Β’ έγινε κάιζερ μετά το θάνατο του πατέρα του το 1888. Μια σειρά από δημόσιες γκάφες και άστοχες δαπάνες κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησαν στην παραίτησή του το 1918, η οποία ανακοινώθηκε προτού όντως ο ίδιος συμφωνήσει. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του εξόριστος στην Ολλανδία.
6. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία "έληξε" το 1922, και η Τουρκία έγινε δημοκρατία ένα χρόνο αργότερα
Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι ηττήθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα περισσότερα από τα εδάφη τους μοιράστηκαν μεταξύ Βρετανίας, Γαλλίας, Ελλάδας και Ρωσίας στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο τίτλος του Οθωμανού Σουλτάνου καταργήθηκε το 1922 και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ανακήρυξε την Τουρκία δημοκρατία το 1923.
5. Η ελληνική μοναρχία υπήρξε από το 1832 έως το 1924 και ξανά από το 1935 έως το 1974
Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε για πρώτη φορά δημοκρατία το 1924 από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ εξορίστηκε μέχρι το 1935. Όταν το λαϊκιστικό κόμμα ανέβηκε στην εξουσία επανέφερε τη μοναρχία.
Ο Κωνσταντίνος Β’ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε από το 1964 έως το 1974, όταν και πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα που κατήργησε οριστικά το καθεστώς.
4. Η Ιταλία έγινε δημοκρατία το 1946
Ο τελευταίος βασιλιάς της Ιταλίας, Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’, παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, έδωσε τη δυνατότητα στο φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι και νομιμοποίησε τις διώξεις των Εβραίων.
Αφού η Ιταλία ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας το 1946, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ εγκατέλειψε τη χώρα και έζησε εξόριστος στην Αίγυπτο μέχρι το θάνατό του το 1947.
3. Η μοναρχία της Ρουμανίας έληξε το 1947
Η Ρουμανία έγινε συνταγματική μοναρχία το 1881, όμως η μοναρχία διαλύθηκε εντελώς το 1947 όταν ήρθαν στην εξουσία οι κομμουνιστές. Ο βασιλιάς Μιχαήλ Α’, ο τελευταίος βασιλιάς της Ρουμανίας και μακρινός ξάδερφος της βασίλισσας Ελισάβετ, έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στη Γενεύη. Τα εγγόνια του ωστόσο παραμένουν πρόσωπα δημοσίου ενδιαφέροντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
- Τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- Τα αστρονομικά ποσά που βγάζει η οικογένεια Kardashian-Jenner για ένα post στο Instagram
2. Ο Συμεών Σαξομπουργκ-Γκόθα της Βουλγαρίας έγινε από μονάρχης εκλεγμένος πρωθυπουργός
Ο Συμεών Σαξομπουργκ-Γκόθα ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Βουλγαρίας, αφού ένα κομμουνιστικό πραξικόπημα το 1944 οδήγησε στην κατάργηση της μοναρχίας το 1946.
Έζησε εξόριστος στη Μαδρίτη όμως επέστρεψε στη Βουλγαρία το 2001, δημιούργησε το δικό του πολιτικό κόμμα και εξελέγη πρωθυπουργός.
1. Ο τελευταίος βασιλιάς του Νεπάλ, ο Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, βασίλεψε από το 2001 έως το 2008
Ο Gyanendra Shah ανέλαβε τον θρόνο το 2001 αφού ο πρώην διάδοχος, Dipendra, δολοφόνησε τον βασιλιά Birendra και άλλα οκτώ μέλη της βασιλικής οικογένειας του Νεπάλ προτού αυτοκτονήσει.
Ο βασιλιάς διέλυσε το κοινοβούλιο το 2002 σε μια ταραγμένη περίοδο για τη χώρα και αναγκάστηκε να το επαναφέρει το 2006 μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων. Δύο χρόνια αργότερα, η Συντακτική Συνέλευση του Νεπάλ ανακήρυξε τη χώρα δημοκρατία και κατήργησε τη μοναρχία.
Ο Shah κράτησε χαμηλό προφίλ από την παράιτησή του και μετά, κάνοντας μόνο περιστασιακές εμφανίσεις.