Δεν παίρνετε ποτέ προαγωγή; Αυτοί είναι οι πιθανότεροι 4 λόγοι
- 21/11/2024, 17:45
- SHARE
Πριν γίνει CEO της FairComp, μιας εταιρείας που βοηθά τους εργαζομένους να κατανοήσουν αν αμείβονται δίκαια, ο Nolan Church ήταν υπεύθυνος προσλήψεων στην Google για τρία χρόνια και επικεφαλής του τμήματος προσλήψεων στην Doordash για άλλα τρία χρόνια.
Συχνά έβλεπε συναδέλφους και φίλους να παραβλέπονται για προαγωγές και υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό — εδώ είναι τέσσερις από αυτούς.
1. Κενό απόδοσης
Ο πρώτος λόγος είναι ένα κενό στην απόδοση. Μπορεί να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του πώς πιστεύει ο εργαζόμενος ότι τα πάει και του πώς θεωρεί η διοίκηση ότι τα πάει, συνήθως λόγω έλλειψης αξιολόγησης.
Πολλοί άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να κάνουν αξιολογήσεις. Ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει κακές επικοινωνιακές δεξιότητες, αρνητική στάση ή να είναι απαισιόδοξος, αλλά να μην το γνωρίζει. Ή, όταν λαμβάνει αξιολόγηση, να τη διαχειρίζεται με αμυντική στάση, αντί να προσπαθήσει να βελτιωθεί. Αυτά τα θέματα εμφανίζονται τη στιγμή που κρίνεται μια προαγωγή, αλλά είναι δύσκολο να διορθωθούν αν δεν έχεις επίγνωση ότι αποτελούν πρόβλημα.
Όταν προσπαθείς να κερδίσεις μια προαγωγή, φρόντισε να ζητήσεις αξιολόγηση για την τρέχουσα απόδοσή σου και να την ακούσεις πραγματικά. Έπειτα, κατέγραψε την, βελτιώσου, και ρώτησε τον προϊστάμενό σου: «Μπορείτε να με βοηθήσετε να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ του σημείου που βρίσκομαι τώρα και του επόμενου επιπέδου;» Με αυτόν τον τρόπο, ίσως να προαχθείς στον επόμενο κύκλο προαγωγών.
Στις μετέπειτα συναντήσεις σας, μπορείς να πεις: «Αυτά συζητήσαμε στο παρελθόν και αυτά κάνω για να βελτιωθώ. Ποια είναι η άποψή σας για την πρόοδό μου;»
Αυτό είναι επίσης χρήσιμο αν δεν προάγεσαι λόγω έλλειψης δεξιοτήτων, όπως αν προσπαθείς να προαχθείς σε διοικητική θέση αλλά δεν έχεις εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπων. Ρώτα τον προϊστάμενό σου τι πρέπει να δουλέψεις για να φτάσεις στο επόμενο επίπεδο.
2. Δεν υπάρχει θέση «αρκετά μεγάλη»
Μπορεί να τα πηγαίνεις εξαιρετικά στη δουλειά σου, αλλά αν η εταιρεία δεν έχει μια ανοιχτή θέση ή αρμοδιότητες αρκετά μεγάλες για να δικαιολογήσουν την προαγωγή σου, συνήθως δεν θα προαχθείς.
Για παράδειγμα, όταν οι εργαζόμενοι στην Google φτάνουν στο επίπεδο πέντε, το «τερματικό επίπεδο», πολλοί δεν προάγονται ξανά. Συνήθως, δεν υπάρχει θέση αρκετά μεγάλη για να μετακινηθούν σε αυτήν.
Μόλις φτάσεις στην κορυφή, μπορεί να μη δεις επιπλέον αυξήσεις στην αμοιβή σου. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να κάνουν εξαιρέσεις και να προσφέρουν περισσότερα, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας.
Αν σου συμβεί αυτό, έχεις μερικές επιλογές: Μπορείς να παραμείνεις στη θέση σου και να συνεχίσεις να μαθαίνεις μέσα από τον ρόλο σου, να αναζητήσεις άλλες θέσεις εντός της εταιρείας με ευκαιρίες για ανάπτυξη και εξέλιξη, ή να επιλέξεις να αποχωρήσεις από την εταιρεία.
3. Περιορισμοί προϋπολογισμού ή επιχειρηματικές προκλήσεις
Αν μια επιχείρηση δεν τα πηγαίνει καλά, οι προαγωγές πιθανότατα δεν πραγματοποιούνται ή γίνονται με σημαντικά μειωμένο ρυθμό. Όταν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεν έχει κίνητρο να προάγει ανθρώπους, και οι πιθανότητες να προαχθείς είναι σημαντικά μικρότερες από ό,τι σε μια επιχείρηση που πηγαίνει καλά.
Συνήθως, οι προαγωγές συνοδεύονται από αύξηση μισθού, αλλά όχι όλες οι εταιρείες μπορούν πάντα να την παρέχουν. Όταν συμβαίνει αυτό, η λύση για έναν εργαζόμενο που επιδιώκει προαγωγή εξαρτάται από την κατάσταση.
Αν η οικονομία είναι σε καλή φάση, αλλά η εταιρεία σου δεν πηγαίνει καλά, ίσως είναι ώρα να εξετάσεις νέες ευκαιρίες αλλού. Αν όμως η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ίσως να σκεφτείς να παραμείνεις στη θέση σου, καθώς η αποχώρηση σε μια κακή οικονομία ενέχει ρίσκο.
Επιπλέον, αν φύγεις και έξι εβδομάδες αργότερα η νέα σου εταιρεία κάνει απολύσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστείς, λόγω της έλλειψης προϋπηρεσίας – το γνωστό «τελευταίος που μπήκε, πρώτος που φεύγει» εξακολουθεί να ισχύει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
4. Δεν υποστηρίζεις τον εαυτό σου για προαγωγή
Πρέπει να υποστηρίξεις τον εαυτό σου για να κερδίσεις μια προαγωγή, αλλά οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να το κάνουν αυτό — ειδικά όταν εργάζονται εξ αποστάσεως. Αντί να σκέφτεσαι, «Θα κάνω εξαιρετική δουλειά και οι άλλοι θα το παρατηρήσουν», πρέπει να σκέφτεσαι, «Θα κάνω εξαιρετική δουλειά και πρέπει να ενημερώσω τους άλλους για τη δουλειά που κάνω».
Ξεκίνα προγραμματίζοντας τακτικές συναντήσεις με τον προϊστάμενό σου ώστε να κατανοεί την αξία που προσφέρεις στον οργανισμό — κάτι που είναι δυσκολότερο να φανεί όταν δουλεύεις εξ αποστάσεως.
Αν δουλεύεις από το σπίτι, χρειάζεται να υπερκαλύψεις το κενό επικοινωνίας. Όταν βρίσκεσαι δια ζώσης, οι άλλοι βλέπουν ότι εργάζεσαι και μπορούν να σου κάνουν ερωτήσεις αβίαστα. Για να διασφαλίσεις ότι ο προϊστάμενός σου δεν θα νομίζει ότι δεν δουλεύεις αρκετά, μπορείς κάθε Παρασκευή να στέλνεις ενημερώσεις με όσα έκανες μέσα στην εβδομάδα και τις προτεραιότητές σου για την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, στείλε «μηδενικές ενημερώσεις» — δηλαδή ενημερώσεις για την πορεία των εργασιών σου χωρίς να περιμένεις να σου το ζητήσουν.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζουν πάντα τι έχεις κάνει και τι ακολουθεί. Αν θελήσουν να σου δώσουν ανατροφοδότηση, τους έχεις δώσει την ευκαιρία.