Διάσημες αμερικάνικες εταιρείες που πλέον ανήκουν σε «ξένα» χέρια
- 16/01/2018, 13:27
- SHARE
Επιχειρήσεις και προϊόντα που πλέον δεν φέρουν την υπογραφή «Μade in America».
Ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει βιώσει πολλές ανατροπές. Οι καιροί έχουν αλλάξει και μερικά από τα πιο γνωστά brand της Αμερικής έχουν πέσει σε «ξένα» χέρια.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τις πιο εκπληκτικές και δημοφιλείς εταιρείες καταναλωτών που δεν είναι πλέον σε θέση να αυτοαποκαλούνται Αμερικάνικες:
Budweiser
Τρέχων κάτοχος: Anheuser-Busch InBev, βέλγικη ζυθοποιία
Μην ξεγελιέστε από το rebrand της Budweiser. Τα κουτάκια μπορεί να γράφουν «Αμερική», αλλά αυτή η μπύρα ανήκει σήμερα σε βελγική εταιρεία. Το 2008, η εταιρεία πωλήθηκε για 52 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ben & Jerrys
Τρέχων κάτοχος: Unilever, ολλανδική-βρετανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών
Το πασίγνωστο παγωτό της Ben & Jerry’s ξεκίνησε από τους Ben Cohen και Jerry Greenfield, όταν αγόρασαν ένα παλιό βενζινάδικο και το μεταμόρφωσαν σε μαγαζί με παγωτά το 1978. Το 2000, το εμπορικό σήμα εξαγοράστηκε από την πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Unilever για 326 εκατομμύρια δολάρια.
Burger King
Τρέχων κάτοχος: Restaurant Brands International, καναδική εταιρεία fast-food
Το 1954 ο James McLamore και ο David Edgerton άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα με χάμπουργκερ, με το όνομα «Insta Burger King» στο Μαϊάμι. Τρία χρόνια αργότερα, η ονομασία άλλαξε, ενώ το 1967, οι δυο τους αποφάσισαν να πωλήσουν την αλυσίδα στην εταιρεία Pillsbury. Αμέσως μετά, η Burger King έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα μπέργκερ στις ΗΠΑ μετά την McDonald’s. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η αλυσίδα άλλαξε έρια πολλές φορές έπειτα από μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το 2010 πωλήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία μετοχών, την 3G Capital και επέστρεψε στην ιδιωτική της ιδιοκτησία. Σήμερα αποτελεί μέρος του Restaurant Brands International, μιας καναδικής εταιρείας fast food που δημιουργήθηκε όταν η Burger King συγχωνεύθηκε με την αλυσίδα ντόνατς Tim Horton, ενώ υποστηρίζεται ακόμα από το 3G Capital.
Trader Joe's
Τρέχων κάτοχος: Aldi Nord, γερμανική αλυσίδα υπεραγορών με έκπτωση
Η Trader Joe χρονολογείται από το 1967 με ιδιοκτήτη τον Joe Coulombe. Το πρώτο κατάστημα του Trader Joe εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στην Καλιφόρνια, αλλά η επιχείρηση έχει αλλάξει από τότε χέρια. Το 1979, εξαγοράστηκε από τον Theo Albrecht, ιδιοκτήτη της γερμανικής μάρκας σούπερ μάρκετ Aldi Nord.
Lucky Strike
Τρέχων κάτοχος: British American Tobacco, βρετανική εταιρεία καπνού
Η Lucky Strike, η οποία ήταν κορυφαία μάρκα τσιγάρων στην Αμερική, ιδρύθηκε το 1871 στη Βιρτζίνια και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία καπνού. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, ωστόσο, την αγόρασε η βρετανική εταιρεία British American Tobacco.
General Electric (συσκευές)
Τρέχων κάτοχος: Haier, κινεζική εταιρεία καταναλωτικών και ηλεκτρονικών ειδών
Οι ηλεκτρικές συσκευές της General Electric αποτελούσαν «must» για τους Αμερικανούς καταναλωτές εδώ και πάνω από έναν αιώνα, και ιδιαίτερα επειδή το λογότυπο έγραφε «Made in America». Το 2016, η μάρκα ejαγοράστηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία συσκευών στον κόσμο, την κινεζική εταιρεία Haier, για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
American Apparel
Τρέχων κάτοχος: Gildan Activewear, καναδική εταιρεία ένδυσης
Η μάρκα American Apparel της Καλιφόρνια υιοθέτησε το σύνθημα «Made in USA – Sweatshop Free» και ισχυρίστηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ρούχων στη Βόρεια Αμερική. Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο δούλεψε για δύο δεκαετίες, αλλά το 2015 η εταιρεία κατέθεσε πτώχευση και πέρασε δύο χρόνια προσπαθώντας να ανακάμψει, ώσπου το 2017, η καναδική εταιρεία ειδών ένδυσης Gildan εξαγόρασε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της American Apparel – και μέρος του εξοπλισμού κατασκευής της – για 88 εκατομμύρια δολάρια.
Sunglass Hut
Τρέχων κάτοχος: Luxottica Group, ιταλική εταιρεία γυαλιών
Η Sunglass Hut έχει της βάση της στο Μαϊάμι. Μέχρι το 1986 είχε ανοίξει το 100ο της κατάστημα, ωστόσο το 1991, η οικογένεια Ziff πώλησε το μερίδιο της επιχείρησής της και σήμερα πλεόν ανήκει στην ιταλική εταιρεία γυαλιών Luxottica, η οποία αγόρασε την αλυσίδα για 462 εκατομμύρια το 2001.
Holiday Inn
Τρέχων κάτοχος: InterContinental Hotels, βρετανική εταιρεία ξενοδοχείων
Το πρώτο Holiday Inn άνοιξε ο επιχειρηματίας Kemmons Wilson στο Μέμφις του Τενεσί. Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της επιχείρησης προέκυψε από τον Wilson, όταν ο ίδιος βρισκόταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στην Ουάσιγκτον και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν άνετοι και προσιτοί χώροι για οικογένειες. Τα ηνία της επιχείρησής του ανέλαβε η InterContinental Hotels Group (IHG) από το 1988 έως το 1990 και η IHG παρέμεινε από τότε στη μητρική της εταιρεία.
Hellman’s
Τρέχων κάτοχος: Unilever, ολλανδική-βρετανική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών
Μπορεί οι Γάλλοι να ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη μαγιονέζα, αλλά ο Hellman’s είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός βασικού καρυκεύματος που υπάρχει στα περισσότερα πιάτα της αμερικανικής κουζίνας. Το 1932, η εταιρεία αποκτήθηκε από την Best Foods, έναν άλλο πωλητή μαγιονέζας στη δυτική ακτή, ενώ το 2000, η Best Foods εξαγοράστηκε από τον όμιλο Unilever για 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια.