Δισεκατομμυριούχοι που τα έχασαν όλα μέσα σε μια στιγμή
- 03/07/2021, 10:33
- SHARE
Ανεξάρτητα από το ποσό που μπορεί να κληρονομήσει κάποιος ή από το πόσο καλά θεωρεί ότι γνωρίζει από επενδύσεις, πάντοτε οφείλει να είναι ενήμερος για τους βασικούς κανόνες της προστασίας του πλούτου του. Και αυτό γιατί μπορεί μέσα σε μία στιγμή να χαθούν όλα. Η ιστορία έχει να μας δώσει άπειρα τέτοια παραδείγματα.
Εμείς συγκεντρώσαμε τις οκτώ πιο γνωστές ιστορίες πολύ πλούσιων ανθρώπων που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τα έχασαν όλα.
Θυμηθείτε, όλα στη ζωή είναι προσωρινά. Ακόμα και πλούτος.
1. Έικε Μπατίστα
Το 2012, ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας εξόρυξης και διύλισης Έικε Μπατίστα είχε περιουσία που άγγιζε τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ωστόσο, το 2013 η εταιρεία πετρελαίου του, η OGX, πτώχευσε και οδήγησε στη μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.
Καθώς η αυτοκρατορία του κατέρρευσε γύρω του, αποκαλύφθηκε ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Μπατίστα προήλθε από δωροδοκία διεφθαρμένων αξιωματούχων. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών τον Ιούλιο του 2018.
2. Ελίζαμπεθ Χολμς
Η Ελίζαμπεθ Χολμς ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας Theranos, η οποία υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη με μια απλή και φθηνή εξέταση αίματος. Το Forbes μάλιστα ονόμασε τη Χολμς ως τη νεότερη και πλουσιότερη γυναίκα επιχειρηματία στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το 2016, η Theranos αποκαλύφθηκε πως ήταν τεράστια απάτη. Η Χολμς υποχρεώθηκε να πληρώσει πρόστιμο 500.000 δολαρίων, να επιστρέψει τις μετοχές της στην εταιρεία και πολλά άλλα.
Το Forbes αναθεώρησε την καθαρή της αξία από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 0 δολάρια.
3. Άντολφ Μέρκλ
Ο Γερμανός βιομήχανος Άντολφ Μέρκλ ανέλαβε την εταιρεία της οικογένειάς του και μέσα σε μερικές δεκαετίες τη μετέτρεψε σε ένα κολοσσό με περισσότερες από 120 εταιρείες που απασχολούσαν 100.000 άτομα.
Η τεράστια επιτυχία του τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους άντρες στον κόσμο με περιουσία 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία του όμως έχασε 6 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομική κρίση του 2008 – και έκανε μια σειρά επικίνδυνων επενδύσεων που οδήγησε σε περαιτέρω απώλεια εκατομμυρίων.
Ο Μέρκλ αυτοκτόνησε το 2009.
4. Σον Κουίν
Το 2008, ο Σον Κουίν ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιρλανδία, με περιουσία 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία του, ο Όμιλος Quinn, ασχολήθηκε με την εξόρυξη, την κατασκευή και την ασφάλιση.
Ο Κουίν όμως απέκτησε προβλήματα όταν προσπάθησε να ασχοληθεί με τον τραπεζικό τομέα. Δημιούργησε μερίδιο 25% στην Anglo Irish Bank χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον δανεισμένα χρήματα, και όταν η τράπεζα άρχιζε να χάνει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Κουίν βρέθηκε με 4 δισεκατομμύρια δολάρια χασούρα.
Ο Κουίν υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2011 και εξέδωσε 30 δικαστικές εντολές για διακοπή της παράνομης πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για τη βελτίωση της απόδοσης των επενδυτών. Φυλακίστηκε για τρεις μήνες το 2012.
5. Μασαγιόσι Σον
Ο Μασαγιόσι Σον ίδρυσε τη Softbank, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου στην Ιαπωνία, και η περιουσία του αυξήθηκε σε περίπου 78 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν όμως οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν κατά 98% το 2000, ο ιδρυτής έχασε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Σον έχει ανακτήσει από τότε τον πλούτο του. Σήμερα, έχει καθαρή αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και παραμένει ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
6. Αλμπέρτο Βιλάρ
Ο Αλμπέρτο Βιλάρ και η εταιρεία του με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, Amerindo Investment Advisors, επένδυσαν σε εταιρείες διαδικτύου υψηλής τεχνολογίας.
Πριν από το 2000, ο Βιλάρ άξιζε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια πραγματοποιώντας δωρεές στην όπερα και σε άλλα καλλιτεχνικά εγχειρήματα. Η εταιρεία του όμως και τα προσωπικά του οικονομικά καταστράφηκαν από την αποτυχία του dot-com.
Το 2008, αυτός και ο συνιδρυτής της εταιρείας του καταδικάστηκαν για απάτη σε χρεόγραφα και ο Βιλάρ εξέτισε ποινή φυλάκισης 10 ετών.
7. Βιτζάι Μάλγια
Ο Ινδός Βιτζάι Μάλγια είναι πρώην πολιτικός και επιχειρηματίας και κάποτε άξιζε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είχε μια αεροπορική εταιρεία και έκανε την περιουσία του από ποτά, ακίνητα και λιπάσματα.
Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία κατέστη αφερέγγυα και έπρεπε να κλείσει. Μέχρι το 2015, ο Μάλγια χρωστούσε 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες, περισσότερα χρήματα σε μικρότερους πιστωτές και φόρους στην κυβέρνηση.
Προτού οι Ινδικές αρχές τον πιάσουν για οικονομικά εγκλήματα, ο Μάλγια διέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ινδική κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να τον εκδώσει για να αντιμετωπίσει κατηγορίες.
8. Μπερνιέ Μαντόφ
Ο Μπερνιέ Μαντόφ ήταν σύμβουλος επενδύσεων, χρηματοδότης και πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος του χρηματιστηρίου Nasdaq. Κάποτε άξιζε 126 εκατομμύρια δολάρια και χειριζόταν τους επενδυτικούς λογαριασμούς 4.800 πλούσιων πελατών.
Όλα διαλύθηκαν το 2008 όταν ο Μαντόφ παραδέχτηκε στους γιους του ότι η επιχείρησή του ήταν «ένα μεγάλο ψέμα» και ότι διέπραττε απάτη 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δεκαετίες.
Οι γιοι του τον έδωσαν και ο Μαντόφ καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκισης για 11 ομοσπονδιακά κακουργήματα.