Δείτε πώς είναι η γιγαντιαία κινεζική γέφυρα με αρκετό ατσάλι για να χτιστούν 60 Πύργοι του Άιφελ!
- 10/05/2018, 13:46
- SHARE
Το σχέδιο της Κίνας να διευκολύνει τη μεταφορά των πολιτών της κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κίνα κάνει μεγάλα σχέδια και έχει στόχο να μεταμορφώσει ριζικά τις πόλεις της.
Κατά την επόμενη δεκαετία, η χώρα σκοπεύει να ενθαρρύνει 250 εκατομμύρια ανθρώπους (περίπου δηλαδή 29 φορές ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης) να μετακομίσουν στις αναπτυσσόμενες μεγαλουπόλεις της. Αλλά για να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε αυτή τη μετατόπιση του πληθυσμού, επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε γιγαντιαία έργα υποδομής.
Το ερχόμενο καλοκαίρι, η Κίνα θα ανοίξει μια γέφυρα 53 χιλιομέτρων που θα συνδέει το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και τη νότια πόλη Ζουχάι. Πρόκειται για τη μακρύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο. Ρίξτε παρακάτω μια ματιά:
Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάο
Έλαβε το όνομα «Γέφυρα Χονγκ Κονγκ-Ζουχάι-Μακάο», και μέσω αυτής οι περαστικοί θα μειώσουν το χρόνο ταξιδιού τους στα μισά. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες θα μπορούν να διανύσουν την απόσταση από το Μακάο στο Χονγκ Κονγκ μέσα σε περίπου μία ώρα.
Ο χάρτης της διαδρομής
Η γέφυρα διαθέτει έξι λωρίδες και τέσσερις σήραγγες, εκ των οποίων η μία είναι υποβρύχια.
Τεχνητά νησιά
Η Κίνα δημιούργησε επίσης τέσσερα τεχνητά νησιά για να στηρίξει τη δομή.
Για την κατασκευή της χρειάστηκαν 420.000 τόνοι χάλυβα
Η γέφυρα αποτελείται από 420.000 τόνους χάλυβα – αρκετό για να χτίσει 60 πύργους του Άιφελ.
Πόσοι και ποιοί θα τη χρησιμοποιούν
Περίπου 40.000 οχήματα αναμένεται να χρησιμοποιούν τη γέφυρα καθημερινά, μεταξύ των οποίων και λεωφορεία που θα εκτελούν διαδρομές σε δέκα λεπτά. Οι πεζοί δεν θα μπορούν να διασχίσουν τη γέφυρα, το ίδιο και οι ποδηλάτες.
120 χρόνια ζωής
Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η γέφυρα θα λειτουργήσει για 120 χρόνια.
Το κόστος;
Η τιμή είναι ασαφής, ωστόσο, φήμες κυκλοφορούν ότι η κατασκευή της γέφυρας θα κοστίσει περιπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Το έργο αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω της δαπανηρής τιμής του, των καθυστερήσεων στις κατασκευές, της φερόμενης διαφθοράς και των ανησυχιών για την ασφάλεια των εργαζομένων: Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και 19 άλλοι κατηγορήθηκαν με παραπλανητικές αναφορές δοκιμών σκυροδέματος. Συνολικά το έργο διήρκησε επτά χρόνια.
Η δεύτερη μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα
Η Κίνα, επίσης, φιλοξενεί τη (δεύτερη πλέον) μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα στον κόσμο, 41 περίπου χιλιομέτρων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2011, κόστισε 11,5 δισ. δολάρια και ενώνει ανατολική παράκτια πόλη του Qingdao με το προάστιο Huangdao.
Στα σκαριά ένα ακόμη τεράστιο έργο
Η νέα γέφυρα είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα μεταφορικά έργα που θα ανοίξουν στην περιοχή φέτος, καθώς μέχρι το 2019, η χώρα θα ανοίξει ένα σιδηροδρομικό σύστημα μεγάλης ταχύτητας κατά 2.180 μίλια.