Εφευρέσεις με γυναικείο στίγμα
- 14/10/2013, 13:06
- SHARE
Ποιος είπε ότι το γυναικείο φύλο τα περιμένει όλα από τους άνδρες; Διαβάστε το Α' μέρος του αφιερώματος του FortuneGreece.com.
Της Τέτας Καραμπίνη
Γυναίκες – Άνδρες: Τελικά είναι πιο πολλά αυτά που χωρίζουν τα δύο φύλα ή που τα ενώνουν;
Σε μια προσπάθεια να βρεις τις απαρχές του φιλελευθερισμού θα φτάσεις πίσω στην περίοδο του Διαφωτισμό, με στοχαστές όπως οι Λαίδη Mary Wortley Montagu και Μαρκήσιος de Condorcet να είναι υπέρμαχοι της γυναικείας εκπαίδευσης και στη Γαλλική επανάσταση (Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών 1791) ένα κίνημα το οποίο οργανώθηκε – όμως – κυρίως τον 19ο αιώνα μέσα από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες για την κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων – όπως η ψήφος και η εκπαίδευση.
Χρόνια αργότερα, δε μπορούμε να πούμε αν οι γυναίκες είναι ισότιμες των ανδρών – καθώς πάντα θα υπάρχουν βιολογικές διαφορές – κανείς, όμως, δε μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη των γυναικών εν έτει 2013.
Αυτή την εβδομάδα οι γυναίκες είχαν τη τιμητική τους. Με πρωταγωνίστριες την 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν, τη φετινή νικήτρια του ευρωπαϊκού βραβείου Ζαχάρωφ και υποψήφια Νόμπελ Ειρήνης 2013 προασπίζοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη ζωή, την 82χρονή Αλις Μονρό, που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Τζίνι Ρομέτι, την Ίντρα Νόι και τις άλλες κυρίες που απαρτίζουν την δεκάδα των πιο επιτυχημένων γυναικών για το 2013 σύμφωνα με το αμερικάνικο Fortune.
Οι γυναίκες, όμως, δε διαπρέπουν μόνο τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό, ετοιμάσαμε μια λίστα για εσάς με τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν από γυναίκες.
Josephine Cochrane – Πλυντήριο πιάτων
To 1886 η Josephine Cochrane εφηύρε το πλυντήριο πιάτων, αφού η οικιακή βοηθός της είχε σπάσει τα περισσότερα πιάτα του σπιτιού. Η αρχική κατασκευή αποτελούταν από μια αντλία νερού, που έριχνε με υψηλή πίεση νερό πάνω στη σχάρα που ήταν τοποθετημένα τα πιάτα.
Grace Murray Brewster Hopper - COBOL
Γνωστή και ως «Η μητέρα των υπολογιστών», η Hooper έχει στο βιογραφικό της αρκετές εφευρέσεις. Τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Hopper εντάχθηκε στο σώμα του Ναυτικού και το 1944 ανακάλυψε το «έντομο» (στα αγγλικά bug), το οποίο προκάλεσε βραχυκύκλωμα σε έναν από τους 17.000 ηλεκτρονόμους του Mark I.
Ενώ το 1949, όσο εργαζόταν στην εταιρεία «Eckert-Mauchly Computer Corporation», εφηύρε τον πρώτο μεταγλωττιστή γραμμένο σε Αγγλικά – «Flow-Matic», ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη της πρώτης προηγμένης γλώσσας προγραμματισμού, την COBOL (Common Business-Oriented Language). Τέλος, μετά τη λήξη του Πολέμου εργάστηκε με ομάδα του Harvard για τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή –τον IBM-Harvard Mark 1.
Mary Anderson – Υαλοκαθαριστήρες
Κι όμως είναι αλήθεια! Ενώ οι γυναίκες δε θεωρούνται καλές οδηγοί, η ανακάλυψη των υαλοκαθαριστήρων είναι γένους θηλυκού. Μια λεπίδα από καουτσούκ που συνδεόταν με τον άξονα του αμαξιού, τραβώντας μια λαβή, ήταν η λύση για τους οδηγούς – οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να σταματούν για να καθαρίσουν τα τζάμια τους.
Hedy Lamarr - Μέθοδος διασποράς φάσματος
Η Hedy Lamarr υπήρξε μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος. Μαζί με τον George Antheil ανακάλυψαν ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου, με σκοπό να εναλλάσσει το σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων και την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ, καθώς και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ανακάλυψη αυτή, αποτέλεσε τη βασική τεχνολογία για τις σημερινές ασύρματες τηλεπικοινωνίες.
Tabitha Babbitt – Κυλινδρικό πριόνι
Η Tabitha Babbitt εφηύρε τη κυκλική λεπίδα με μια συνεχόμενη κίνηση, με σκοπό να συνεχίζεται η περιστροφή καθώς τα πράγματα περνούν πάνω από τη λεπίδα αυτή.
Stephanie Kwolek – Συνθετικό ατσάλι
Η Αμερικανίδα Stephanie Kwolek εφηύρε το συνθετικό ατσάλι (Kevlar), ένα σκληρό ανθεκτικό υλικό – τοποθετώντας τα μόρια από τις φυτικές ίνες σε δέσμες, και που σήμερα χρησιμοποιείται για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων.
Rachel Zimmerman - Blissymbol Printer
Η 12χρονη Rachel Zimmerman ανακάλυψε τη δεκαετία του ’80 το Blissymbol εκτυπωτή, ένα πρόγραμμα λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με σοβαρές σωματικές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική παράλυση, να επικοινωνούν. Ο τρόπος λειτουργίας του «απλός», αφού ο χρήστης μπορούσε να καταγράψει τις σκέψεις τους, αγγίζοντας τα σύμβολα του πληκτρολογίου και ο εκτυπωτής τα κωδικοποιούσε σε λέξεις.
Bette Nesmith Graham - Διορθωτικό (Μπλάνκο)
Άλλη μια ανακάλυψη που βασίστηκε στις καθημερινές ανάγκες. Η Graham εργαζόταν ως δακτυλογράφος στο Τέξας και συνήθιζε να «καλύπτει» τα λάθη της με λευκή μπογιά. Το 1950, λοιπόν, δημιούργησε το γνωστό «μπλάνκο».
Alice H. Parker - Κεντρικό σύστημα θέρμανσης
Η Alice H. Parker εφηύρε το 1919 το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιούσε έναν κλίβανο φυσικού αερίου, που ήταν σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του κτιρίου και να μεταφέρει θερμότητα σε διαφορετικούς ορόφους και δωμάτια.
Marie Curie – Ραδιενεργά στοιχεία
Η Marie Curie ήταν το πρώτο πρόσωπο που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ (Φυσικής και Χημείας) και μαζί με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο μελετώντας τα φαινόμενα της ραδιενέργειας και το πολώνιο.
Sarah E. Goode – Πτυσσόμενο κρεβάτι
Το 1885 η Sarah E. Goode εφηύρε το πτυσσόμενο κρεβάτι, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό ελατήριο μηχανισμό, ο οποίος ήταν σε θέση να κλείνει και να ανοίγει, δημιουργώντας ένα έπιπλο – γραφείο όταν δεν είναι σε χρήση το κρεβάτι.
Martha Coston – Πυροτεχνικό σύστημα σινιάλων
Όταν ο σύζυγός της πέθανε ξαφνικά το 1847, η Coston ανακάλυψε στο ημερολόγιο του συζύγου της, σχέδια φωτοβολίδων και για την επόμενη δεκαετία συνεργάστηκε με επιστήμονες και αξιωματικούς για να σχεδιάσει μια φωτοβολίδα που θα είναι μακράς διαρκείας. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας εξόδου, όπου παρατήρησε τα πυροτεχνήματα και αποφάσισε να ενσωματώσει πυροτεχνήματα στο σχεδιασμό.