Ελισάβετ: Οι ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν τη βασιλεία της
- 09/09/2022, 12:15
- SHARE
Η Ελισάβετ Β’ ήταν Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 6 Φεβρουαρίου 1952 έως το θάνατό της το 2022. Η βασιλεία της, 70 ετών και 214 ημερών, είναι η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε Βρετανό μονάρχη και η δεύτερη μακροβιότερη που έχει καταγραφεί από οποιονδήποτε μονάρχη κυρίαρχης χώρας.
Από το κραχ της Wall Street το 1929, μέχρι την πρώτη φωτογραφία μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, η Ελισάβετ υπήρξε μάρτυρας σχεδόν ενός αιώνα ορόσημων στιγμών στην ιστορία. Στην παρακάτω λίστα ακολουθούν δεκαπέντε ιστορικές στιγμές από τη ζωή της μακροβιότερης βασίλισσας των Βρετανών.
Πηγή: History
1. 1926: Η εφεύρεση της έγχρωμης τηλεόρασης
Μερικούς μήνες μετά τη γέννηση της βασίλισσας ο John Logie Baird επιδεικνύει το πρώτο παράδειγμα της έγχρωμης τηλεόρασης στο κοινό. Λίγο μετά η πρώτη υπερατλαντική μετάδοση λαμβάνει χώρα μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.
2. 1929: Οι γυναίκες κερδίζουν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες
Μετά από χρόνια εκστρατείας από τις σουφραζέτες, οι γυναίκες στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία αποκτούν τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες (άνω των 21 ετών).
3. 1936: Πεθαίνει ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' και ο βασιλιάς Εδουάρδος Η' παραιτείται
Σε μια χρονιά που άλλαξε τη ζωή της νεαρής Ελισάβετ για πάντα, ο παππούς της, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ πεθαίνει από πνευμονική νόσο. Ο γιος του Εδουάρδος ανεβαίνει στο θρόνο και γίνεται βασιλιάς της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Παραμένει στο θρόνο για λιγότερο από ένα χρόνο και παραιτείται τον Δεκέμβριο μετά από μια συνταγματική κρίση που περιβάλλει την επιθυμία του να παντρευτεί τον Γουάλις Σίμπσον. Η βασιλεία του, διάρκειας 326 ημερών, είναι μία από τις συντομότερες στη βρετανική ιστορία.
Μετά την παραίτηση του Εδουάρδου, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ ανεβαίνει στο θρόνο. Η Ελισάβετ μετατρέπεται σε διάδοχο του βρετανικού θρόνου εν μία νυκτί. Μια σίγουρη πολυάσχολη χρονιά για τη βασιλική οικογένεια.
4. 1939: Η Βρετανία κηρύσσει πόλεμο στη Γερμανία
Μετά την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, η Βρετανία μπαίνει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
5. 1940: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βομβαρδίζονται με τον βασιλιά και τη βασίλισσα μέσα
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν στοχοποιηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου με μικρή επιτυχία, αλλά στις 13 Σεπτεμβρίου 1940 μέρος του παλατιού καταστράφηκε από ένα γερμανικό βομβαρδιστικό. Παρά το επίπεδο ζημιάς που προκλήθηκε στο κάστρο, λίγοι εργάτες τραυματίστηκαν και ο βασιλιάς και η βασίλισσα παρέμειναν αλώβητοι. Η Ελισάβετ και η αδερφή της Μάργκαρετ έλειπαν από το παλάτι αφού είχαν μεταφερθεί στο Ουίνδσορ και τελικά στο Κτήμα Μπίρκχαλ στην αρχή του πολέμου.
6. 1947: Η Ινδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία
Στις 15 Αυγούστου 1947 έληξε η βρετανική κυριαρχία στην Ινδία και καθιερώθηκε η διχοτόμηση της Ινδίας και του Πακιστάν.
7. 1948: Δημιουργείται το NHS και η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ξεκίνησε από το Γενικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ στις 5 Ιουλίου 1948, έφερε επανάσταση στην κατάσταση της περίθαλψης και της ιατρικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αργότερα την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που περιγράφει τις βασικές ανάγκες και δικαιώματα όλων των ανθρώπων.
8. 1963: Η δολοφονία του Προέδρου Κένεντι
Ενώ διέσχιζε το Dealey Plaza στο κέντρο του Ντάλας στο Τέξας, ο Πρόεδρος Κένεντι πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
9. 1969: Ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι
Ο Ιούλιος του 1969 ήταν η κορύφωση του διαστημικού αγώνα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Και οι δύο προσπαθούσαν να είναι οι πρώτοι που θα στείλουν έναν άνθρωπο στο φεγγάρι. Στις 20 Ιουλίου ο Neil Armstrong ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε αυτό το τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Πίσω από τον Άρμστρονγκ ακολουθούσε ο Άλντριν που περιέγραψε τη σκηνή ως μια υπέροχη ερημιά.
10. Η αποστολή του πρώτου email
Ξεκινώντας μια νέα εποχή επικοινωνίας, το πρώτο email στάλθηκε πριν από την εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού από τον Tim Berners-Lee.
11. 1986: Καταστροφή του Τσερνομπίλ
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Απριλίου, μια τεράστια έκρηξη ξέσπασε στον αντιδραστήρα αρ. 4 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να κρατήσει κρυφή την σοβαρότητα του Τσερνομπίλ με το κλείσιμο των συνόρων και το μπλακάουτ των μέσων ενημέρωσης.
Η σειρά άτυχων επιλογών που οδήγησαν στο ατύχημα, μαζί με τις επικρίσεις για την διαχείριση της Σοβιετικής Ένωσης στην κρίση συχνά χαρακτηρίζονται ως η αρχή της πτώσης για την Σοβιετική Ένωση.
12. 1989: Κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου
To τέλος του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη επισφραγίστηκε με την κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου. Στην 28χρονη ύπαρξή του, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το τείχος στη Δυτική Γερμανία. Τα υπόλοιπα εσωτερικά γερμανικά σύνορα έπεσαν λίγο αργότερα.
13. 1996: Δημιουργήθηκε ο πρώτος επιτυχημένος κλώνος
Το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ένα ενήλικο σωματικό κύτταρο, η Ντόλι γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1996. Απόδειξη ότι τα θηλαστικά μπορούσαν να κλωνοποιηθούν χρησιμοποιώντας κύτταρα, η Ντόλι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το κύτταρο του μαστικού αδένα ενός προβάτου και ένα ωάριο από ένα άλλο. Πήρε το όνομά της από την Ντόλι Πάρτον.
14. 1997: Το Χονγκ Κονγκ και το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, επιστράφηκε στην Κίνα το 1997. Ωστόσο, πριν γίνει η μετάβαση, η Κίνα συμφώνησε ότι θα καταστήσει το «μία χώρα, δύο συστήματα» συνταγματικά διασφαλίζοντας τα οικονομικά και πολιτικά συστήματα του Χονγκ Κονγκ δεν θα άλλαζαν για πενήντα χρόνια μετά την παράδοση. Αυτό σήμαινε ότι το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε ένα καπιταλιστικό κράτος, παρά την κομμουνιστική κυριαρχία της Κίνας.
15. 2001: Τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Μια σειρά από τέσσερις συντονισμένες επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος από την Αλ Κάιντα, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001, συγκλόνισαν τον κόσμο. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε μια σημαντική αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση, ενώ τα αποτελέσματα εξακολουθούν να γίνονται αισθητά παγκοσμίως σήμερα με τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.