Έλβις Πρίσλεϊ: Πώς ο Βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ συνεχίζει να βγάζει εκατομμύρια μετά τον θάνατό του
- 27/02/2024, 11:51
- SHARE
Το 1954, ένα 19χρονο αγόρι από την επαρχία αναζητούσε έναν τρόπο για να μπει στη μουσική βιομηχανία. Εκείνη την εποχή, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο νεαρός, Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ, θα κατακτούσε τα charts και θα γινόταν ο μεγαλύτερος τραγουδιστής όλων των εποχών.
Το όνομα του Έλβις είναι ένα παγκόσμιο brand σχεδόν που πέντε δεκαετίες μετά τον θάνατό του, βγάζει εκατομμύρια κάθε χρόνο, κάτι που εξακολουθεί να είναι το όνειρο κάθε τραγουδιστή.
Όμως ο δρόμος προς το μεγαλείο δεν ήταν εύκολος.
Στην παρακάτω λίστα θα εξερευνήσουμε τη ζωή του θρυλικού τραγουδιστή, πώς η περιουσία του Έλβις Πρίσλεϊ συνέχισε να ευδοκιμεί μετά τον θάνατό του, αλλά και γιατί βρίσκεται συνήθως στην κορυφή κάθε ετήσιας λίστας με τους «Πλουσιότερους νεκρούς celebrities».
Πηγή: TheRichest
Η αρχή της αυτοκρατορίας του Έλβις
Από το 1954 έως το 1956, ο Έλβις δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Δεν περνούσε στις οντισιόν, ενώ ο πρώτος του δίσκος δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πωλήσεις για τη Sun Recordings.
Ωστόσο, ο βασιλιάς Έλβις δεν το έβαζε κάτω.
Η πρώτη του σημαντική στιγμή ήρθε όταν το τραγούδι του “Heartbreak Hotel” έγινε το νούμερο ένα τραγούδι στο Billboard Top 100 για επτά συνεχόμενες εβδομάδες.
Το 1956 χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνιση και το άψογο μουσικό του ταλέντο, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη του μουσική ταινία, Love Me Tender.
Ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε αρχίσει να εμφανίζεται σε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ τα τραγούδια του κέρδιζαν παγκόσμια προσοχή, με έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό θαυμαστών να παραληρούν στο άκουσμα της φωνής του.
Οι δεκαετίες του 1960 και του 70 ήταν η εποχή αιχμής για τον Έλβις Πρίσλεϊ.
Πρωταγωνίστησε σε 31 ταινίες και κυκλοφόρησε 57 άλμπουμ. Κάθε ταινία του κατακτούσε τα ταμεία και κάθε άλμπουμ του πουλούσε περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές.
Το Guinness World Records ανακήρυξε τον Presley τον σόλο καλλιτέχνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο singles- ναι, αυτό το εντυπωσιακό ρεκόρ πωλήσεων άνω του ενός δισεκατομμυρίου αντιτύπων είναι πραγματικό και επαληθευμένο.
Συνολικά, 109 από τα τραγούδια του έφτασαν στο Billboard Top 100 και 25 από αυτά μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του Billboard.
Στη νεαρή ηλικία των 36 ετών, ο Έλβις έλαβε το βραβείο Grammy “Lifetime Achievement Award” και πολλοί μεγάλοι της μουσικής (συμπεριλαμβανομένων των Beatles) ήθελαν να τον συναντήσουν.
Ο Paul McCartney περιέγραψε αργότερα τις προσπάθειες του συγκροτήματος να γνωρίσει τον Elvis, σε ένα ανέκδοτο που αποδείκνυε πραγματικά το επίπεδο φήμης του Elvis – ακόμη και σε σχέση με τέσσερις άλλους εξαιρετικά διάσημους ανθρώπους:
“Συναντήσαμε τον Έλβις Πρίσλεϊ στο τέλος της παραμονής μας στο Λος Άντζελες. Προσπαθούσαμε για χρόνια [να συναντήσουμε τον Έλβις], αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να τον πλησιάσουμε.
Παλιά πιστεύαμε ότι αποτελούσαμε λίγο απειλή για εκείνον και τον συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, όπως και τελικά ήμασταν. Έτσι, αν και προσπαθήσαμε πολλές φορές, ο συνταγματάρχης Τομ θα εμφανιζόταν απλώς με μερικά αναμνηστικά και αυτό θα έπρεπε να μας ικανοποιήσει για λίγο.
Δεν αισθανθήκαμε απογοητευμένοι. Νιώσαμε ότι μας άξιζε να μας διώξουν.
Τελικά, ήταν ο Έλβις και ποιοι ήμασταν εμείς που τολμήσαμε να θελήσουμε να τον γνωρίσουμε; Τελικά λάβαμε μια πρόσκληση να πάμε να τον δούμε όταν γύριζε μια ταινία στο Χόλιγουντ.”
Η επαναστατική εικόνα του θρυλικού Έλβις Πρίσλεϊ, το μοναδικό του στυλ χορού, το απαράμιλλο μουσικό του ταλέντο και η θρυλική του εμφάνιση συγκλόνισαν τον κόσμο.
Η οικονομική ανάπτυξη του Έλβις
Ο Έλβις Πρίσλεϊ κέρδιζε περίπου 130.000 δολάρια κατά μέσο όρο για τις εμφανίσεις του στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times το 1989.
Υπολογίζοντας τον πληθωρισμό, τα 130.000 δολάρια τον Ιούνιο του 1970 ισοδυναμούν περίπου με 1.030.856,44 σε σημερινά δολάρια. Μέχρι το 1956, ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε ήδη πουλήσει εμπορεύματα αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το 1956 σηματοδότησε την αρχή της φήμης του και στο απόγειό του, θα πουλούσε ακόμα περισσότερα παγκοσμίως.
Ο μέσος μισθός του Έλβις στον κινηματογράφο ήταν 1 εκατομμύριο δολάρια, ο οποίος από προσαρμογή του πληθωρισμού, είναι περίπου στα 7 εκατομμύρια δολάρια ανά ταινία.
Ο Βασιλιάς πούλησε τον τεράστιο κατάλογο τραγουδιών του για 5,4 εκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 1973, ποσό που ισοδυναμεί με 38,3 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Το τέλος της βασιλείας του Έλβις
Ο Έλβις Πρίσλεϊ, όπως και πολλοί άλλοι διάσημοι μουσικοί, έπεσε θύμα της κατάχρησης ουσιών και εθισμού.
Το 1973, όταν ο Πρίσλεϋ ήταν μόλις 38 ετών, η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται απότομα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της υπερβολικής χρήσης ουσιών.
Μέχρι το 1977, η εικόνα του Έλβις Πρίσλεϊ είχε αλλάξει πολύ. Ο κάποτε γοητευτικός τραγουδιστής ήταν ως υπέρβαρος, κουρασμένος και δυσκολευόταν να κάνει συναυλίες.
Η τελευταία φορά που ο κόσμος είδε τον Έλβις στη σκηνή ήταν στις 26 Ιουνίου 1977.
Επτά εβδομάδες αργότερα, στις 16 Αυγούστου, ο Έλβις Πρίσλεϊ έκανε την τελευταία του υπόκλιση σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η καθαρή του περιουσία είχε μειωθεί σε μόλις 5 εκατομμύρια δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι κέρδισε πολλά εκατομμύρια στη ζωή του, η τάση του Έλβις Πρίσλεϊ για υπερβολικές δαπάνες και οι ενέργειες του μάνατζέρ του, συνταγματάρχη Τομ Πάρκερ, ήταν οι κύριοι λόγοι για την τεράστια μείωση στην καθαρή του αξία.
Τι απέγινε η περιουσία του Έλβις μετά τον θάνατό του
Ο Έλβις Πρίσλεϊ άφησε την περιουσία του στον πατέρα του, Βέρνον, τη γιαγιά του, Μίνι Μέι Χουν Πρίσλεϊ, και την εννιάχρονη τότε κόρη του, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ.
Όμως δύο χρόνια μετά το θάνατο του Έλβις (το 1979), ο Βέρνον πέθανε, ενώ τον επόμενο χρόνο πέθανε και η γιαγιά του.
Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, την εποχή του θανάτου του Βέρνον, ήταν μόλις έντεκα χρονών και ανήλικη, οπότε η Πρισίλα Πρίσλεϊ, η οποία παντρεύτηκε τον Έλβις το 1967 και τον χώρισε το 1973, ανέλαβε την ευθύνη της περιουσίας του.
Παρατηρώντας ότι σε μόλις τρία χρόνια, η περιουσία του Έλβις Πρίσλεϊ είχε μειωθεί στο 1 εκατομμύριο δολάρια, πήρε την κατάσταση στα χέρια της.
Η Πρισίλα αποδείχθηκε μια έξυπνη επιχειρηματίας, μετατρέποντας το σπίτι του Έλβις Πρίσλεϊ στην Γκρέισλαντ σε μουσείο.
Αυτή η κίνηση απέδωσε εξαιρετικά, καθώς 600.000 άνθρωποι επισκέπτονταν ετησίως τη Graceland για να δουν το μέρος όπου θάφτηκε ο Έλβις Πρίσλεϊ, καθώς και το σαλόνι του, το περίφημο δωμάτιο της ζούγκλας (όπου δημιουργούσε τη μουσική του) και την κουζίνα του, η οποία ήταν γεμάτη με τους δίσκους του.
Το σπίτι του Έλβις στην Graceland είναι το πιο επισκέψιμο ιδιωτικό ακίνητο στην Αμερική, και δεύτερο, μόνο μετά τον Λευκό Οίκο, ως το πιο επισκέψιμο σπίτι της χώρας.
Η Πρισίλα αξιοποίησε επίσης έξυπνα την τεράστια μουσική συλλογή του Elvis Presley, πουλώντας μερίδες και εξασφαλίζοντας πνευματικά δικαιώματα.
Σε χρόνο ρεκόρ, η Πρισίλα μετέτρεψε το 1 εκατομμύριο δολάρια σε 100 εκατομμύρια, αποκαθιστώντας με επιτυχία και σχολαστικότητα την οικονομική κληρονομιά του Πρίσλεϊ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Πώς το κτήμα του Έλβις συνεχίζει να ευδοκιμεί δεκαετίες μετά τον θάνατό του
Η Lisa Marie Presley, ταλαντούχα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός από μόνη της, κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα της την 1η Φεβρουαρίου 1993 – στα 25α γενέθλιά της.
Μέχρι εκείνη την εποχή, η μουσική του Έλβις Πρίσλεϋ και η περιουσία του στην Γκρέισλαντ έβγαζαν εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα, η περιουσία του Έλβις απέφερε συνήθως 30 έως 35 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.