Επιχειρηματικά deals που σημάδεψαν την ελληνική αγορά το 2017
- 29/12/2017, 17:27
- SHARE
Συμφωνίες, εξαγορές και συνέργειες που συζητήθηκαν τη χρονιά που μας αφήνει.
Της Μαρίας Ακριβού
Το 2018 είναι προ των πυλών και η χρονιά που φεύγει μας αφήνει την αίσθηση ότι κάτι τελικά έχει αρχίσει να κινείται στην εγχώρια αγορά.
Αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, πέτυχαν σημαντικές συμφωνίες, επέκτειναν τις δραστηριότητες τους και αναζήτησαν επιχειρηματικές συνέργειες, με εμπλοκή σε κάποιες από αυτές και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Ας δούμε μερικές συμφωνίες που σημάδεψαν τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο το 2017.
ΚΟΡΡΕΣ – Morgan Stanley
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει το 2017 η εταιρεία καλλυντικών ΚΟΡΡΕΣ κάνει την ανατροπή ανακοινώνοντας την εξαγορά του 52,3% από ένα από τα private equity της Morgan Stanley αλλά και την σινο-ελληνικών συμφερόντων Profex. Η εν λόγω κίνηση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει το ελληνικό brand να αναπτυχθεί στην ασιατική αγορά που φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές στον συγκεκριμένο κλάδο.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Apivita – Puig
Τον δρόμο των εξαγορών στον κλάδο των καλλυντικών προϊόντων άνοιξε πρώτη η Apivita, συμφερόντων Νίκου και Νίκης Κουτσιανά. Το πλειοψηφικό πακέτο του ελληνικού brand πέρασε την τελευταία στιγμή στα χέρια της ισπανικής PUIG – εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. Μέσω της συμφωνίας εξασφαλίζεται ότι οι εγκαταστάσεις της Apivita θα παραμείνουν στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα δοθεί από την PUIG.
Διαβάστε αναλυτικά:
Εθνική Ασφαλιστική – EXIN Financial Services Holding
Κατά πολλούς ήταν ίσως το επιχειρηματικό deal της χρονιάς, αφού η μεγαλύτερη και παλαιότερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα κατάφερε να πουλήσει το 75% των μετοχών της στην EXIN Financial Services Holding έναντι του ποσού των 718 εκατομμυρίων ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει μερίδιο 25% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών της Εθνικής, όπως ορίζει η νέα 10ετής συμφωνία για προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποταμίευσης και ζημιών. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το χαρτοφυλάκιο εταιριών της EXIN θα παράγει ασφάλιστρα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως από την ελληνική ασφαλιστική αγορά.
ΟΛΘ - Deutsche Invest Equity Partners
“Νωπές” είναι οι υπογραφές και στην περίπτωση του ΟΛΘ, όπου μεταβίβασε το 67% στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners, θυγατρική των CMA CGM, Terminal Link SAS και Belterra Investments. Το τίμημα ανήλθε στα 231,926 εκατ. ευρώ , ενώ εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η σύμβαση παραχώρησης θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.
Δείτε περισσότερα εδω
ΠΑΥΛΙΔΗΣ – Mermeren
Ως το σημαντικότερο σταθμό στην ιστορία της χαρακτήρισε το 2017 η διοίκηση της εταιρείας ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά της Ολλανδικής εταιρείας STONEWORKSCOOPERTIEF, έναντι του ποσού των 72,3 εκατ. ευρώ, η οποία κατέχει το 88,4% της MERMEREN στο PRILEP των Σκοπίων. Πρόκειται για μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας, η οποία καθιστά την ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά και ηγέτιδα του Λευκού Δολομιτικού Μαρμάρου.
ΙΚΤΙΝΟΣ – Λαζαρίδης
Τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Γ. Λαζαρίδης στη Δράμα έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ απέκτησε η διοίκηση της ΙΚΤΙΝΟΣ ανεβάζοντας τις συνολικές επενδύσεις στα 10 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα αποκάλυψε στο fortunegreece.com, η Αντιπρόεδρος της εταιρείας Ικτίνος, κα Ιουλία Χαϊδά στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία να προστεθούν άλλα τρία λατομεία. Ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση σχετικής άδειας στην περιοχή της Πελοποννήσου
Taxibeat – Daimler
Μέσω της εφαρμογής MyTaxi θα εξυπηρετούνται πλέον οι πελάτες της Taxibeat, η οποία πέρασε υπό τη σκέπη της θυγατρικής του ομίλου Daimler. Η γερμανική Daimler-Benz προχώρησε στην εξαγορά της Taxibeat, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, κοντά στα 43 εκατ. ευρώ. Κύρια πηγή κερδών της Taxibeat αποτελεί όχι τόσο η Ελλάδα αλλά η Λίμα. Η εταιρεία στο Περού διαθέτει πάνω από 15.000 οδηγούς και 800.000 χρήστες συνολικά. Συνολικά και στις δύο αγορές δραστηριοποίησής της η Taxibeat έχει ξεπεράσει το 1 εκατ. χρήστες.
mytaxi: Τα σχέδια του γερμανικού κολοσσού πίσω από την εξαγορά του Taxibeat
Samsung Innoetics
Άλλη μια ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας περνά σε χέρια ξένων επενδυτών. Πρόκειται για την εταιρεία Innoetics που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες φωνής. Αγοραστής είναι ο νοτιοκορεατικός κολοσσός Samsung. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κορεατική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας απέκτησε το 100% των μετοχών της μικρής Innoetics. Το ύψος της εξαγοράς δεν γνωστοποιήθηκε, όπως και άλλες λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Διαβάστε τι δήλωσαν στο Fortune οι ιδρυτές της ελληνικής εταιρείας
Αστήρ Βυτόγιαννη – Virtus
Πλειοψηφικό πακέτο 51% της εταιρείας ΑΣΤΗΡ ΑΦΟΙ ΒΥΤΟΓΙΑΝΝΗ πέρασε στην ιδιοκτησία του Virtus South European Fund. Η εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων για τις γυάλινες φιάλες μπύρας, αναψυκτικών και άλλων ποτών είναι κατά 90% εξωστρεφής, αφού το εν λόγω ποσοστό παραγωγής διοχετεύεται σε 45 χώρες του εξωτερικού. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες εταιρείες εμφιάλωσης μπύρας και αναψυκτικών, διεθνώς.
Lamda Development - Πάνος Γερμανός, Βασίλης Κάτσος
Σε επενδυτικό όχημα του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών VNK Capital της οικογένειας Κάτσου πέρασε το 12,8% της Lamda Development. H πώληση των μετοχών στο επενδυτικό σχήμα των δύο εταιρειών με την ονομασία Voxcove Holdings έγινε από την GSO Capital, εταιρεία της Blackstone, του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 300 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της τελευταίας οικονομικής χρήσης η GSO Capital ήλεγχε περίπου 16% των μετοχών της Lamda Development και ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από την Consolidated Lamda Holding της οικογένειας Λάτση.
Όμιλος Κοπελούζου - Shenhua
Ο όμιλος Κοπελούζου υπέγραψε το 2017 συμφωνία με τη Shenhua Group, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.