Επτά δεδομένα που θα ανατρέψει ο κορωνοϊός στα ταξίδια μας
- 08/05/2020, 15:00
- SHARE
Μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα θα ζούμε από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, εξαιτίας των αυστηρών κανόνων που προβλέπονται λόγω της πανδημίας Ανάμεσα σε όσα αναμένεται να λειτουργούν διαφορετικά από δω και πέρα είναι, φυσικά, και ό,τι αφορά στα ταξίδια, τις μετακινήσεις μας σε άλλες περιοχές, αλλά και τη διαμονή μας σε αυτές.
Ο αριθμός των τουριστών διεθνώς μπορεί να μειωθεί κατά 60% έως 80% το 2020 λόγω των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), που στα τέλη Μαρτίου προέβλεπε μείωση 20-30% στις τουριστικές αφίξεις.
«Είναι μακράν η πλέον σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός από την έναρξη των μελετών αυτών» το 1950, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός. Οι αφίξεις μειώθηκαν ήδη κατά 22% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 57% τον Μάρτιο αφού τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες, διευκρίνισε ο UNWTO.
Ο κλάδος έχει χάσει έτσι 80 δισ. δολάρια (74 δισ. ευρώ) τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Συνολικά, οι απώλειες σε έσοδα μπορεί να φθάσουν τα 910 δισ. δολάρια (843 δισεκ. ευρώ) έως το 1,2 τρισ. δολάρια (1,111 τρισ. ευρώ). «Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε διαφορετικό βαθμό στις διαφορές περιοχές και με χρονική αλληλεπικάλυψη, με την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού να είναι μεταξύ των πρώτων που αναμένεται να ανακάμψουν», σύμφωνα με τον Οργανισμό.
Οι νέες προβλέψεις βασίζονται σε τρία σενάρια για έξοδο από την κρίση: άνοιγμα και πάλι των συνόρων και άρση των περιορισμών στα ταξίδια στις αρχές Ιουλίου (μείωση 58% των αφίξεων), στις αρχές Σεπτεμβρίου (-70%) και στις αρχές Δεκεμβρίου (-78%).
Ο διεθνής Τύπος «ψηφίζει» Ελλάδα
Ο διεθνής Τύπος έχει κάνει εκτενείς αναφορές σχετικά με το πόσο καλά και άμεσα χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση την κρίση της πανδημίας και δεδομένων των συνθηκών η χώρα μας προτείνεται ως ένας από τους πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς μόλις καταλαγιάσει η έξαρση του ιού. Η γερμανική Bild για παράδειγμα πρότεινε με κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα της ως προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές το 2020 την Ελλάδα.
Άρθρο του BBC κάνει ειδική αναφορά στο πόσο γρήγορα ενήργησε η Ελλάδα- και η Κροατία- στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ωστόσο θέτει το ερώτημα αν οι δύο χώρες θα μπορέσουν να σώσουν τον τουρισμό τους ενόψει του καλοκαιριού. Επίσης, άρθρο στο οποίο περιγράφει την καλή κατάσταση και την επιτυχημένη προσπάθεια αντιμετώπισης της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δημοσίευσε και η ισπανική εφημερίδα ABC.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της ΑBC δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».
Οι αλλαγές είναι μπροστά μας.
Ξενοδοχεία
Ενώ τα εστιατόρια θα πρέπει να αραιώσουν τα τραπεζοκαθίσματα, μια πορτογαλική ξενοδοχειακή αλυσίδα, η Βίλα Γκάλε, δήλωσε ότι εφοδιάζεται με «απολυμαντικά χεριών» και «καταρτίζει a la carte μενού, για να αντικαταστήσει τους μπουφέδες».
Ο Νικόλαος Σύψας, καθηγητής ιατρικής στην Αθήνα, συμφωνεί ότι τα γεύματα σε μπουφέ αποτελούν μεγάλο κίνδυνο, μαζί με τις πισίνες, τα μπαρ και τις παραλίες. «Βλέπω τις ελληνικές παραλίες να μην είναι τόσο γεμάτες φέτος, με άλλα λόγια θα υπάρχουν κολυμβητές, αλλά δεν θα είναι ο ένας κοντά στον άλλον. Δεν θα δούμε το φαινόμενο των οργανωμένων παραλιών με τις πετσέτες την μία δίπλα στην άλλη», λέει.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζητούν για «τουριστικούς διαδρόμους», για την σύνδεση μεταξύ περιοχών και κρατών μελών που επηρεάζονται λιγότερο από τον ιό. Η Κροατία, για παράδειγμα, έχει ήδη πει ότι μπορεί να προσφέρει στους τουρίστες από την Τσεχία και την Σλοβακία ειδική πρόσβαση στις παραλίες της αυτό το καλοκαίρι.
Περισσότερη αναμονή στα αεροδρόμια και η ποιότητα του αέρα θα είναι κριτήριο για την επιλογή αεροπορικής γραμμής
Ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, επικεφαλής της Ενωσης Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ), εκτιμά ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα εκτιναχθούν κατά 50%, εφόσον επιβληθεί στις αεροπορικές εταιρείες να λάβουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στις καμπίνες επιβατών. Κάποιες, όπως η Delta και η EasyJet, ήδη αποφάσισαν την κατάργηση της μεσαίας θέσης, ενώ οι σχεδιαστές αεροσκαφών μελετούν το ενδεχόμενο τοποθέτησης πλέξιγκλας μεταξύ των θέσεων.
Οι χάρτινοι κατάλογοι φαγητών και τα περιοδικά θα αποτελέσουν παρελθόν. Κάποιες εταιρείες ήδη κατήργησαν το αλκοόλ και τα γεύματα στην πτήση προκειμένου να μειώσουν την επαφή επιβατών και πληρώματος, άλλες θα σερβίρουν ποτά «σφραγισμένα» στο ποτήρι, και κάποιες ενθαρρύνουν το επιβατικό κοινό να φέρνει από το σπίτι το φαγητό του. Επιπλέον μέτρα περιλαμβάνουν απόσταση 1, αλλά και 2 μέτρων ανά πάσα στιγμή (εξαιρουμένων των ατόμων που ζουν μαζί), απολυμαντικά χεριών που θα διανέμονται σε όλο το αεροδρόμιο και προσπάθειες για ομοιόμορφη κατανομή των επιβατών στους τερματικούς σταθμούς.
Υπολογίζεται, επίσης, ότι η τετράωρη αναμονή στο αεροδρόμιο θα αποτελεί τον κανόνα, επειδή κάποια αεροδρόμια θέλουν να αποστειρώνουν τις πλαστικές και μεταλλικές αποσκευές, περνώντας τις υπό υπεριώδη ακτινοβολία. βεβαίως, οι «καθαρές» βαλίτσες θα κοστίζουν περισσότερο. Πολλοί αερομεταφορείς, όπως η γερμανική Lufthansa, επιβάλλουν τη χρήση μάσκας τόσο στο πλήρωμα όσο και στους επιβάτες.
Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για τους μελλοντικούς επιβάτες, επενδύοντας σε πιο σύγχρονα συστήματα φιλτραρίσματος του αέρα εντός του αεροσκάφους. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να αποτρέψουν τις ακυρώσεις κρατήσεων για πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί εντός του 2020, αλλά και να καλλιεργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας ώστε μελλοντικά να επιλέξουμε τη δική τους εταιρεία για τις μετακινήσεις μας.
Πλεξιγκλάς ανάμεσα στις ξαπλώστρες
Επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, υιοθετούν μέτρα υγιεινής όλων των ειδών, ακόμη και διαχωριστικά από πλέξιγκλας στις παραλίες. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι έχουν ήδη χάσει αρκετούς μήνες από τη φετινή τουριστική σεζόν, εάν η Ελλάδα αρχίσει να υποδέχεται από τον Ιούλιο τουρίστες, όπως έχει προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση στον οδικό χάρτη σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που άρχισαν στις 23 Μαρτίου, αναφέρει το Reuters
Συγκεκριμένος προβλεπόμενος αριθμός επιβατών στα πλοία
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν καμπίνες για τους επιβάτες είναι ίσος με 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός στα συμβατικά επιβατηγά πλοία τα οποία διαθέτουν καμπίνες σε επιβάτες είναι ίσος με 55% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία τόσο για τους στεγασμένους όσο και στους εξωτερικούς χώρους.
Στα καθίσματα αεροπορικού τύπου η κατανομή θέσεων θα είναι τέτοια ώστε να τηρείται η αρχή ένα κάθισμα κατειλημμένο ένα κάθισμα κενό προς όλες τα κατευθύνσεις και ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
Στις καμπίνες θα τηρείται η αναλογία ένας επιβάτης ανά καμπίνα ή μέχρι 4 επιβάτες αν πρόκειται για οικογένεια σε μία κράτηση. Θα πρέπει η καμπίνα να αερίζεται με φυσικό τρόπο εάν είναι εφικτό ή διαφορετικά με τεχνητό τρόπο και να παραμένει άδεια με ανοιχτή την πόρτα μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρήση της από τους επόμενους επιβάτες.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των επιβατών, οι οποίοι πρέπει να φορούν μάσκα, πρέπει να είναι 1,5 μέτρο, ενώ τα άτομα που λόγω αναπνευστικών παθήσεων δεν ανέχονται την πολύωρη χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούν απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων.
Θα αλλάξει το περιεχόμενο των αποσκευών μας
Παρότι υπάρχουν ήδη αρκετά βίντεο στο διαδίκτυο, τα οποία αναπαριστούν με έναν κωμικό τρόπο τις συνθήκες ταξιδιού εν μέσω της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αεροπορικές εταιρίες σε σχέση με την επιτρεπόμενη ποσότητα μεταφοράς υγρών εντός του αεροπλάνου. Με το πλύσιμο των χεριών να θεωρείται η πιο δραστική πρακτική προστασίας από τον ιό, επόμενο είναι πως τα απολυμαντικά χεριών θα είναι μία αναγκαία προσθήκη στις αποσκευές μας, ειδικότερα για όσους από εμάς πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.
Θα υπάρξουν χρονικοί περιορισμοί στη διαμονή
Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College London, οι κυβερνήσεις και τα κράτη γενικότερα, θα χρειαστεί θέσουν αρκετές φορές σε ισχύ το μέτρο του lockdown, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις αυξημένες απαιτήσεις στο σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει πως ίσως θα υπάρξουν συγκεκριμένες περίοδοι που θα μας επιτρέπεται να ταξιδεύουμε, θα έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό ημερών για τη διαμονή μας, ενώ οι θέσεις σε αεροπορικές κυρίως εταιρίες θα είναι πολύ περιορισμένες και συνεπώς, ιδιαίτερα ακριβές.
Ένα διαβατήριο δεν θα είναι αρκετό
Μπορεί μέχρι σήμερα να αρκούσε η ταυτότητα ή το διαβατήριο για να ταξιδέψουμε εκτός συνόρων, όμως τα μέτρα που προορίζονται να ληφθούν για τις διεθνείς μετακινήσεις, θα είναι γίνουν πολύ πιο αυστηρά το επόμενο διάστημα. Η είσοδός μας σε μία ξένη χώρα δεν θα είναι το ίδιο άνετη και εύκολη, αφού θα πρέπει να διαθέτουμε όλα τα αναγκαία πιστοποιητικά που θα επιβεβαιώνουν πως έχουμε ανακάμψει από την οποιαδήποτε λοίμωξη και έχουμε πραγματοποιήσει το εμβόλιο (εφόσον αυτό υπάρχει και είναι διαθέσιμο). Όλη αυτή η γραφειοκρατία, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια αναψυχής, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των επαγγελματικών ταξιδιών, αφού οι επιχειρήσεις θα μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των υπαλλήλων που ταξιδεύουν προς όφελός τους.