Επτά δεκαετίες ρομποτικής ιστορίας σε εννέα εικόνες
- 05/08/2015, 18:30
- SHARE
Οι σημαντικότεροι σταθμοί, από το 1939 έως σημερα, της σύγχρονης ιστορίας των ρομπότ.
Λέγεται πως ο Αρχύτας, ο Έλληνας φιλόσοφος και μηχανικός από τον Τάραντα, κατασκεύασε κάποτε ένα μηχανικό περιστέρι. Αυτό ήταν το πρώτο καταγεγραμμένο ρομπότ της Ιστορίας.
Τα ρομπότ έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας υπερβολικά και η εποχή που θα αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητάς κάθε ανθρώπου ίσως να μην απέχει τόσο πολύ. Έτσι, το CNN Μoney αποφάσισε να μελετήσει και να παρουσιάσει τους σημαντικότερους σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας των μακρινών απόγονων του παιχνιδιού του αρχαίου Έλληνα μηχανικού.
1939: ELEKTRO
«Είμαι ένας έξυπνος σύντροφος και έχω ένα πολύ καλό εγκέφαλο με 48 ηλεκτρικούς διακόπτες.» Αυτή ήταν η σύσταση του Elektro, ενός ρομπότ ύψους 2 μέτρων, κατά την παρουσίασή του στην έκθεση World’s Fair του 1939 στη Νέα Υόρκη.
Το παλαιότερο ρομπότ της Αμερικής κινούταν ανάμεσα στον κόσμο της έκθεσης, άκουγε εντολές μέσα από ένα τηλέφωνο και κάπνιζε τσιγάρο στη σκηνή.
Σήμερα, βρίσκεται στο μουσείο Mansfield Memorial.
1961: Ρομποτικό χέρι
Το 1954 οι George Devol και Joe Engleberger κατασκεύασαν το πρώτο ρομποτικό «χέρι». Επτά χρόνια αργότερα, το 1961, τα ρομποτικά «χέρια» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη γραμμή παραγωγής της General Motors στο New Jersey.
Η δουλειά τους ήταν να σηκώνουν καυτά ατσάλινα κομμάτια και να τα ψυχραίνουν, τοποθετώντας τα ξανά στη γραμμή. Οι σύγχρονοι απόγονοί των πρώτων ρομποτικών «χεριών», όπως αυτοί της φωτογραφίας, είναι πολύ μεγαλύτεροι και με πιο εκτεταμένες λειτουργίες.
1988: Helpmate
Το Helpmate ήταν ένα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε σε νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δουλειά του ήταν να μεταφέρει τον ιατρικό εξοπλισμό από δωμάτια σε δωμάτια. Στην εποχή μας, όπου τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν μοιάζει τόσο εντυπωσιακή. Αλλά σίγουρα ήταν πίσω στο 1988.
1994: Dante II
Το Dante II σχεδιάστηκε για να κάνει την ζωή των ηφαιστειολόγων λίγο πιο εύκολη. Κατασκευασμένο για να αντέχει σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, το ρομπότ μπορούσε να σκάψει βαθιά στα βάθη των ηφαιστείων και να αναλύσει τα αέρια που υπήρχαν εκεί.
1997: Deep Blue
Η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ της μηχανής και του ανθρώπου έληξε με νικητή έναν εκπληκτικό υπολογιστή της IBM που έφερε το όνομα Deep Blue. Θύμα του ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής τους σκακιού Garry Kasparov. Στις 11 Μαΐου του 1997 ο Deep Blue στεφόταν νικητής σε έναν μεγάλο αγώνα έξι γύρων που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.
2004: Robonaut 2
Πριν μια δεκαετία οι αστροναύτες της NASA καλωσόριζαν ένα νέο «σύντροφο» για τα διαστημικά τους ταξίδια. Το Robonaut 2 χρησίμευε για να εκτελεί δευτερεύουσες εργασίες, όπως το καθάρισμα, αφήνοντας περισσότερο χρόνο στους επιστήμονες για τις σημαντικές δουλειές της αποστολής τους.
2014: Eugene Goostman
To 1950 o Alan Turing δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Computing Machinery and Intelligence» θέτοντας το απλό ερώτημα: Μπορεί μια μηχανή να πείσει κάποιον πως είναι άνθρωπος;
Το 2014 ένα ρωσικής κατασκευής ρομπότ με το όνομα Eugene Goostman κατάφερε να γίνει το πρώτο που κατάφερε να περάσει το Test Turing, πείθοντας το 33% των ανθρώπων που συνομίλησαν μαζί του πως επρόκειτο για έναν 13χρονο μαθητή από την Ουκρανία. Αν και το 67% κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, το πρώτο «έξυπνο» ρομπότ της ιστορίας ήταν γεγονός.
Ιούνιος 2015: Pepper
Μπορούν να κάνουν πολλές απαιτητικές δουλειές και να υπολογίζουν γρήγορα. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν ένα νέο, πολύ πιο μεγάλο και πάρα πολύ πιο ενδιαφέρον βήμα.
Το Pepper είναι ένα διαφορετικό ρομπότ. Και αυτό γιατί δεν κατασκευάστηκε για να βοηθά στις δουλειές. Το Pepper είναι ένα ρομπότ-σύντροφος, που μπορεί να καταλαβαίνει τα συναισθήματα των ανθρώπων. Και έπειτα να τα αναλύει και να ανταποκρίνεται διαμορφώνοντας «τα δικά του συναισθήματα».
Ιουλιος 2015: Nao
Λέγεται Nao και είναι μόλις 58 εκατοστά ψηλό. Μπορεί να αναγνωρίζει ανθρώπους και να συνομιλεί μαζί τους. Κατασκευάστηκε το 2006 και πριν από ένα μήνα κατάφερε να περάσει με επιτυχία ένα πείραμα Τεχνητής Νοημοσύνης που ονομάζεται «King’s Wise Men».
Στο πείραμα συμμετείχαν τρία ρομπότ. Οι επιστήμονες πληροφόρησαν τα τρία Nao πως θα τους έδιναν ένα «χάπι» που θα τους προξενούσε κάποια αλλαγή. Ύστερα απενεργοποίησαν την ομιλία στα δύο από αυτά. Όταν ρώτησαν ξανά τα τρία ρομπότ ποιά «χάπια» έλαβαν, το τρίτο Nao σηκώθηκε και απάντησε «Δεν γνωρίζω». Αλλά αμέσως μετά, καταλαβαίνοντας πως ήταν το μόνο που μίλησε, απάντησε ξανά: «Συγγνώμη, τώρα ξέρω» και συνέχισε αναλύοντας πως δεν είχε πάρει το «χάπι» αφού μπορούσε να μιλήσει.
Ήταν η πρώτη φορά που μια μηχανή καταγράφηκε να αποκτά κάποιου είδους «συνείδηση» του κόσμου της και να ανταποκρίνεται.