Εταιρείες που «πονάνε»…τη φανέλα
- 01/09/2013, 09:30
- SHARE
Οι δέκα μεγαλύτερες χορηγίες ποδοσφαιρικών ομάδων, με αφορμή την συμφωνία Μπάρτσα – Qatar Airways.
To παλιό ρητό ότι το χρήμα κάνει τον «κόσμο να γυρίζει», ταιριάζει γάντι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με τις μεγάλες ομάδες να σπεύδουν να υπογράψουν “χρυσές” συμφωνίες που θα αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδα τους.
Σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου και φυσικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εξίσου φιλόδοξοι, όταν έρχεται η ώρα να εξαργυρώσουν το παγκόσμια ισχυρό brand name τους, φέροντας ως χορηγούς στις φανέλες τους αντίστοιχα εταιρείες – κολοσσούς.
Το ποδοσφαιρικό μάρκετινγκ, το οποίο περιλαμβάνει υψηλές χορηγίες, πωλήσεις αθλητικών ειδών, δαπανηρές μεταγραφές και «άνοιγμα» των κορυφαίων συλλόγων σε αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας, ανθεί παρά την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte Annual Review of Football Finance 2013, παρά την ύφεση, η αγορά ποδοσφαίρου στην Ευρώπη συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδα της, αποφέροντας συνολικά έσοδα 19,4 δισ. ευρώ για το 2012 .
Η αγγλική Premier League παρέμεινε το κυρίαρχο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα παγκοσμίως, με τις αγγλικές ομάδες να αυξάνουν τα έσοδά τους κατά 87 εκατ. λίρες (ποσοστιαία αύξηση 4% σε αγγλικές λίρες), συγκεντρώνοντας συνολικά το ποσό των 2.360 εκατ. αγγλικών λιρών το έτος 2012. Στη λίστα που σας παρουσιάζουμε , έξι από τις δέκα ομάδες, αγωνίζονται στο «νησί».
1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
General Motors: 60 εκατ. ευρώ/χρόνο
Πρωταγωνιστής φυσικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με περισσότερους από 30 χορηγούς! Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία ύψους 45 εκατ. λίρες το χρόνο (περίπου 60 εκατ. ευρώ) με τη αμερικανική General Motors, έτσι ώστε να διαφημίσει τη Chevrolet στη φανέλα της. Η «κολοσσιαία» συμφωνία θα ισχύσει από το 2014 και για τα επόμενα επτά χρόνια και υπολογίζεται ότι θα φέρει στα ταμεία της ομάδας πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η Γιουνάιτεντ «τρέχει» συνεργασία με την Aon μέχρι το 2021, η οποία και της αποφέρει περίπου 15 εκατ. λίρες το χρόνο (περίπου 17,5 εκατ. ευρώ με τις σημερινές ισοτιμίες), με το προπονητικό της κέντρο να μετονομάζεται σε Aon Training Complex.
Τέλος η πρωταθλήτρια Αγγλίας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τη Nike από το 2015, αξίας 58-70 εκατ. λίρες το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι η ομάδα συνεργάζεται συνολικά με 36 σπόνσορες σε διάφορες χώρες.
Διαβάστε επίσης: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «πετά» με ρωσικά φτερά
2. Ρεάλ Μαδρίτης
Fly Emirates: 30 εκατ. ευρώ/χρόνο
Η πιο πλούσια ομάδα του πλανήτη σύμφωνα με τη Deloitte, πρόκειται να αντικαταστήσει το τωρινό της χορηγό (Bwin – 18 εκατ. ευρώ το χρόνο) με την αεροπορική εταιρεία Emirates, συμφωνία που αναμένεται να της αποφέρει περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Παράλληλα η γερμανική Adidas θα συνεχίσει να «ντύνει» τη «βασίλισσα» του ποδοσφαίρου μέχρι το 2019/2020,γεμίζοντας τα ταμεία της με 32 εκατ. ευρώ το χρόνο.
3. Μπαρτσελόνα
Qatar Airways: 30 εκατ. ευρώ/χρόνο
Οι αεροπορικές εταιρείες επενδύουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τις προτιμήσεις τους και η πιο δημοφιλής, τα τελευταία χρόνο ομάδα, αυτή της Μπαρτσελόνα. Πριν λίγες μέρες οι Καταλανοί υπέγραψαν συμφωνία ύψους 30 εκατ. ευρώ το χρόνο με τη Qatar Airways, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τη διαφήμιση της εταιρείας στη φανέλα της ομάδας αλλά και τη διαφημιστική παρουσία της «Qatar Airways» στην πρόσοψη και την κερκίδα του «Καμπ Νόου», όπως επίσης και σε ειδικό χώρο που προορίζεται για την ασιατική εταιρεία στο μουσείο του συλλόγου.
Η χορηγία θα «καλύψει» τη Μπάρτσα για τα επόμενα τρία χρόνια και το συνολικό ποσό μπορεί να ανέβει στα 96 (!) εκατ. ευρώ, αν η ομάδα της Καταλανίας κατακτήσει τουλάχιστον μία φορά το Τσάμπιονς Λιγκ σε αυτό το διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί τον Μέσι!
4. Μπάγερν Μονάχου
Deutsche Telecom: 25 εκατ. ευρώ/χρόνο
Η κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ (και του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ πλέον), Μπάγερν Μονάχου φέρει στη φανέλα της, ως χορηγό, την γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Deutsche Telecom από το 2009.
Όταν υπογράφτηκε η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη για τα δεδομένα του τότε ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς πρόβλεπε έσοδα 25 εκατ. ευρώ το χρόνο μέχρι και το 2012, ενώ μετά την περσινή επέκταση της συνεργασίας, η ομάδα του Μονάχου υπολογίζεται ότι θα βάλει ακόμη 150 εκατ. ευρώ στα ταμεία της μέχρι τη χρονιά 2016/2017.
Ακόμα η μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας έχει συνάψει συμφωνίες με εταιρείες όπως η Audi, η Coca-Cola, η Bwin και η Samsung .
5. Λίβερπουλ
Standard Chartered: 23 εκατ. ευρώ/χρόνο
Η Λίβερπουλ μπορεί να μην έχει την ισχύ που είχε κάποτε, αλλά η εμπορική της πορεία είναι αντίθετη από τη ποδοσφαιρική της τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μια από τις πιο δημοφιλής και ιστορικές ομάδες στο κόσμο και ιδιαίτερα στην Ασία, κάτι που έσπευσε να εκμεταλλευτεί η βρετανική τράπεζα Standard Chartered, υπογράφοντας με το σύλλογο χορηγία ύψους 20 εκατ. λιρών (περίπου 23 εκατ. ευρώ) το χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Λιβερπουλ είχε ως βασικό μέτοχο την τράπεζα, πριν αυτή πουλήσει τις μετοχές της στο Fenway Sports Group της Βοστώνης.
6. Μάντσεστερ Σίτι
Etihad Airways: 23 εκατ. ευρώ/χρόνο
Η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να μπει στους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, μετά τον «πακτωλό» χρημάτων που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης της, Σείχης του Άμπου Ντάμπι, Μανσούρ.
Η συμφωνία με ακόμα μια αεροπορική εταιρεία στη λίστα μας, την Etihad Airways, είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που περιλαμβάνει και τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης της ονομασία του σταδίου της Σίτι (City of Manchester Stadium).
Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες αεροπορικές εταιρείες του 2013
7. Σάντερλαντ
Invest in Africa: 21 εκατ. ευρώ
Η Σάντερλαντ είναι σίγουρα η ομάδα έκπληξη αυτής της λίστας. Έχει πολλούς υποστηριχτές στην Αγγλία, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται συνήθως στις κάτω θέσεις της βαθμολογίας, ενώ η παγκόσμια φήμη της είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπές ομάδες που παρουσιάζονται εδώ.
Χωρίς αμφιβολία οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της πέτυχαν σπουδαία συμφωνία υπογράφοντας το 2012/2013 συμφωνία με την συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων στη Μαύρη Ήπειρο «Invest in Africa», ύψους 18,5 εκατ. λιρών το χρόνο.
8. Τσέλσι
Samsung: 21 εκατ. ευρώ
Η κάτοχος του Europa League, Τσέλσι, με έδρα το Λονδίνο, έχει συνάψει συμφωνία χορηγίας της φανέλα της με τον τεχνολογικό γίγαντα της Samsung.
Η συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε το 2005, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην ομάδα του Ρώσου μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς περίπου 21 εκατ. ευρώ.
9. Τότεναμ
Autonomy & Investec: 11,5 εκατ. ευρώ
Ακόμα μια ομάδα με έδρα το Λονδίνο, βρίσκεται στη χρυσή λίστα με τις μεγαλύτερες χορηγίες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η Τότεναμ εισπράττει κάθε χρόνο 11,5 εκατ. ευρώ από την συνεργασία της με την εταιρεία Autonomy & Investec, ενώ ετοιμάζεται να ενισχύσει τα ταμεία της με περίπου 100 εκατ. ευρώ από την επικείμενη πώληση του Γκάρεθ Μπέιλ (φωτό) στη Ρεάλ Μαδρίτης, την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
10. Μίλαν
Fly Emirates: 11 εκατ. ευρώ
Το ιταλικό πρωτάθλημα έχει σταματήσει να προσελκύει τα χρηματικά ποσά που του αντιστοιχούσαν πριν κάποια χρόνια, όμως ομάδες όπως η Μίλαν εξακολουθούν να κλείνουν συμφωνίες πολλών εκατ. ευρώ το χρόνο. Η ιταλική ομάδα «πετάει» με την αεροπορική εταιρεία Emirates, για 11 εκατ. ευρώ το χρόνο…