Οι εξελίξεις που σημάδεψαν το χώρο των αερομεταφορών το 2014
- 28/12/2014, 18:05
- SHARE
Μεγάλα deals, νέα αεροσκάφη, αλλά και σκοτεινές στιγμές χαρακτήρισαν τη χρονιά που πέρασε στο commercial aviation.
Το 2014 έκλεισαν ακριβώς 100 χρόνια από την πρώτη εμπορική προγραμματισμένη πτήση στην ιστορία. Το FortuneGreece.com σας παρουσιάζει τα γεγονότα και τις τάσεις που σημάδεψαν τη φετινή αεροπορική χρονιά.
Τα Εμιράτα γίνονται global leader
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ βρίσκονται σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση -στη μέση της διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας- και σε απόσταση 8 ωρών πτήσης από τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι κυβερνήσεις τους χρηματοδοτούν απλόχερα τις αεροπορικές τους εταιρείες οι οποίες αγοράζουν τα αεροσκάφη κατά εκατοντάδες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΙΑΤΑ, οι αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα από τις εταιρείες σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στο Ντουμπάι, το αεροδρόμιο Al Maktoum αναμένεται τα επόμενα χρόνια να φτάσει στα 160 εκατ. επιβάτες και να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου
Έρχονται τα υπερηχητικά business jet
Το 2014 ήταν η χρονιά των πιο αισιόδοξων ανακοινώσεων για τις υπερηχητικές επιβατικές πτήσεις. Όχι μόνο η τεχνολογία ωριμάζει, αλλά σύντομα αναμένεται να ξεπεράσουν νομοθετικούς και τεχνικούς περιορισμούς και να γίνουν μέρος της αεροπορικής αγοράς τα επόμενα χρόνια. Εταιρείες όπως η Lockheed, η Spike Aerospace και η Aerion έχουν προχωρήσει ήδη αρκετά στα σχετικά σχέδια, με την Airbus να είναι αρωγός στα σχέδια της τελευταίας για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση του αεροσκάφους της.
Το νέο αεροπορικό στολίδι του Κόλπου
To αεροδρόμιο Hamad στη Ντόχα του Κατάρ κόστισε 17 δισ. δολάρια, η αίθουσα αναχωρήσεων και του check in είναι 12 φορές μεγαλύτερη από εκείνη στο παλιό αεροδρόμιο, ενώ η συνολική του έκταση -κτίρια, πίστα και διάδρομοι- είναι ίση με τα 2/3 της έκτασης της ίδιας της πόλης που εξυπηρετεί. Είναι εφάμιλλο με εκείνα του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι και αποτελεί τμήμα του γιγάντιου προγράμματος εκσυγχρονισμού συνολικού κόστους 200 δισ. δολαρίων που συντελείται στη χώρα -εν όψει και του Μουντιάλ- το οποίο περιλαμβάνει μητροπολιτικό σιδηρόδρομο (35 δισ. δολάρια), νέο λιμάνι (7 δισ. δολάρια), καινούριους αυτοκινητόδρομους, στάδια ποδοσφαίρου και άλλα έργα υποδομής.
Airbus Vs Boeing, η μάχη συνεχίζεται
Στον αγώνα για τις περισσότερες παραγγελίες, οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές αεροσκαφών στον κόσμο άλλαξαν φέτος θέσεις. Η εταιρεία από το Σιάτλ δέχτηκε το 2014 1.317 παραγγελίες έναντι 1.031 της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας. Ωστόσο η Airbus ήταν πρώτη στα σχετικά νούμερα τα 10 από τα τελευταία 15 χρόνια.
Η επέλαση των drones
Το 2014 ήταν η χρονιά που όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές αεροσκαφών παρουσίασαν ή ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για διάφορους σκοπούς. Ακόμα και η Google (για ασύρματη πρόσβαση στο Internet από περιοχές χωρίς υποδομές) και η Amazon (για παράδοση πακέτων). Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία νομοθεσίας που θα διέπει τη χρήση των drones από ιδιώτες είτε για διασκέδαση είτε για επαγγελματικούς σκοπούς• από κινηματογράφηση μέχρι παρακολούθηση καλλιεργειών κ.λπ.
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του κόσμου
Η αρχή του 2014 βρήκε την American Airlines να έχει ενωθεί με την US Airways και να έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία σε αριθμό επιβατών (193 εκατ.), σε μέγεθος στόλου (971 αεροσκάφη), σε επιβατοχιλιόμετρα (347.000), σε τζίρο (40 δισ. δολάρια) και αποτίμηση (35,8 δισ.δολάρια).
H διπλή ατυχία της Malaysia Airlines
Η ανεξήγητη μέχρι σήμερα εξαφάνιση της πτήσης 370 στον Ινδικό Ωκεανό τον Μάρτιο και η κατάρριψη -από άγνωστους μέχρι σήμερα δράστες- της πτήσης 17 πάνω από την Ουκρανία τον Ιούλιο ήταν τα δύο περιστατικά που βύθισαν τον εθνικό αερομεταφορέα της Μαλαισίας σε κρίση. Κρατήσεις και έσοδα έπεσαν δραματικά και μόλις το φθινόπωρο άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης με την πληρότητα να ξεπερνά για πρώτη φορά φέτος το 70%, μόνο όμως σε πτήσεις προς και από την Αυστραλία.
Η επίσημη πρεμιέρα του Α350
Το ολοκαίνουργιο αεροσκάφος της Airbus έκανε την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του πριν από λίγες μέρες καθώς παραδόθηκε στον πρώτο του πελάτη, την Qatar Airways. Είναι αεροσκάφος μέσων και μεγάλων αποστάσεων, είναι το πρώτο που έχει κατασκευαστεί κυρίως από πολυμερή ενισχυμένα από ανθρακονήματα (σε άτρακτο και πτέρυγες), η ανάπτυξή του κόστισε 12 δισ. δολάρια και η επιτυχία του είναι ήδη εξασφαλισμένη• μέχρι σήμερα έχει ήδη 812 παραγγελίες.
Η ελληνική δύναμη στην αεροπορική Ευρώπη
Ποτέ στο παρελθόν μια ελληνική αεροπορική εταιρεία δεν είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. επιβάτες. Το πέτυχε η AEGEAN τη χρονιά που πέρασε μετά την εξαγορά της Olympic Air. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως η AEGEAN αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια (και 5 συνολικά) καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον οργανισμό Skytrax, γεγονός που την καθιστά leader της σχετικής αγοράς. Για το 2015 το πρόγραμμα προβλέπει πτήσεις σε 100 πόλεις του εξωτερικού σε 42 χώρες. Όλα αυτά ενώ η εταιρεία καταγράφει κέρδη προ φόρων 105,4 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2014, κατά 39% αυξημένα σε σχέση με το 2013.