Οι έξι μεγαλύτερες «γκάφες» στο επιχειρείν
- 11/09/2013, 09:46
- SHARE
Προβλέψεις για επενδύσεις που δεν έπεσαν ποτέ μέσα και έμειναν στην ιστορία.
Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης γίνονται προβλέψεις και εκτιμήσεις, η μία μετά την άλλη, για την πορεία του ευρώ. Άλλες δικαιώνονται και άλλες όχι, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά την Ελλάδα, τις αποτυχημένες προβλέψεις της τρόικα για την επιτυχία των στόχων του Μνημονίου.
Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες γκάφες όλων των εποχών στις επενδύσεις και στο επιχειρείν; Το business Insider τις καταγράφει και τις παρουσιάζει.
1. To χρηματιστηριακό κραχ
H πρόβλεψη του τότε γνωστού οικονομολόγου Irving Fisher, μόλις τρεις ημέρες πριν από το κραχ του 1929, ότι τα χρηματιστήρια θα βρίσκονται μόνιμα σε υψηλό επίπεδο είναι μνημειώδης.
Ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι ότι παρά το γεγονός ότι το κραχ ακολούθησε μακρά περίοδο ύφεσης, ο Fisher εξακολουθούσε να συμβουλεύει τους επενδυτές ότι η ανάκαμψη πλησιάζει…
2. Στιβ Μπάλμερ - iPhone
O Στιβ Μπάλμερ, πρώην CEO της Microsoft, βιάστηκε να προβλέψει λίγους μήνες πριν την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το iPhone να καταλάβει ικανοποιητικό μερίδιο στην αγορά. Καμία περίπτωση».
Η Apple έχει πουλήσει περισσότερα από 116 εκατομμύρια iPhones μόνο φέτος, ενώ χθες παρουσίασε τα νέα μοντέλα iPhone 5S και iPhone 5C, με τα οποία φιλοδοξεί να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Ο Μπάλμερ παρέμεινε στις επάλξεις της Microsoft, αλλά, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί φέτος.
Διαβάστε ακόμη: Οι χειρότερες εξαγορές εταιρειών διαδικτύου στην ιστορία
3. Ο ιός της χιλιετίας
Για χρόνια πριν από την αλλαγή της νέας χιλιετίας, οι αναλυτές ήταν πεπεισμένοι ότι θα επέλθει ηλεκτρονική… καταστροφή.. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμύνης John Hamre είχε πει μάλιστα ότι πρόκειται για το «αντίστοιχο ηλεκτρονικό φαινόμενο του El Nino».
Η μαζική υστερία προέκυπτε από το φόβο ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα δύο μηδενικά (00). Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για να προσαρμόσουν το λογισμικό των υπολογιστών στον διαβόητο «ιό της χιλιετίας».
Ωστόσο, όλοι φόβοι αποδείχθηκαν ανεδαφικοί, ενώ σημειώθηκαν ελάχιστες δυσλειτουργίες.
4. The Beatles
Ήταν το 1962 όταν μέλος της δισκογραφικής εταιρείας Decca Records δήλωνε, πως οι Beatles δεν έχουν κανένα μέλλον στη showbiz.
Έτσι η εταιρεία, στην οποία τα «σκαθάρια» έκαναν την ηχογράφηση τους απέρριψε, με τη λογική ότι τα «συγκροτήματα δεν είναι πλέον της μόδας. Τα τετραμελή συγκροτήματα με κιθάρες, ειδικά, έχουν τελειώσει».
Η συνέχεια τους διέψευσε πανηγυρικά….
5. Internet shopping
Tο 1966 το περιοδικό Time περιέγραψε πώς φανταζόταν ότι θα είναι ο κόσμος το 2000. Μεταξύ άλλων έγραφε; «Τα ψώνια από το σπίτι δεν έχουν μέλλον επειδή οι γυναίκες θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι».
Κι όμως…το ηλεκτρονικό shopping ζει και βασιλεύει, καθώς όλο και περισσότεροι κάνουν τα ψώνια τους μέσω διαδικτύου.
6. Η βύθιση του Τιτανικού
Ο Phillip Franklin, αντιπρόεδρος της White Star Line, κατασκευάστριας εταιρείας του Τιτανικού προέβλεψε ότι το θρυλικό κρουαζιερόπλοιο δεν πρόκειται να βυθιστεί ποτέ. «
Δεν υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί ο Τιτανικός. Το πλοίο είναι αβύθιστο και τίποτα δεν πρόκειται να χαλάσει την ηρεμία των επιβατών».
Ο Franklin, όπως και ο καπετάνιος, ήταν ένας από τους πολλούς που είχαν κάνει την ατυχέστατη αυτή πρόβλεψη.