Έξι τρόποι με τους οποίους η πανδημία άλλαξε ριζικά τις επιχειρήσεις
- 16/12/2020, 12:40
- SHARE
Η κορυφαία αμερικανική παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company πραγματοποίησε μία ανάλυση σχετικά με το πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργία και απόδοσης των επιχειρήσεων. Τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι τραπεζικές συναλλαγές χτυπήθηκαν μεν από την πανδημία, αλλά δεν κλονίστηκαν αρκετά, σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey.
Ακόμη και με την υπόσχεση ενός εμβολίου να πλησιάζει, η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια για ορισμένους τομείς. Ωστόσο, οι εταιρείες που επαναπροσδιορίζουν τις λειτουργίες τους θα έχουν την καλύτερη απόδοση το επόμενο διάστημα.
Ρίξτε μια ματιά στο πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα σε έξι επιχειρηματικούς τομείς.
ΠΗΓΗ: World Economic Forum
1. Αυτοκινητοβιομηχανία
Η McKinsey προβλέπει ότι η πανδημία θα εξαλείψει 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τις πωλήσεις να αναμένεται να μειωθούν κατά 20% έως 30% το 2020. Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετώπιζαν ήδη ταραχές πριν από τον COVID-19 -συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, των αυτοματοποιημένων εργοστασίων και του ridesharing- όμως υπάρχουν οι ευκαιρίες για ανάκαμψη.
Οι ευκαιρίες περιλαμβάνουν την τεράστια μετάβαση στις διαδικτυακές αγορές και την αύξηση των υπηρεσιών συνδρομής λογισμικού, οι οποίες επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν για προγράμματα που «ξεκλειδώνουν» λειτουργίες, όπως θερμαινόμενα καθίσματα ή πλήρεις δυνατότητες αυτο-οδήγησης.
2. Εστιατόρια
Το φαγητό στα εστιατόρια μπορεί να μην επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα για ένα μεγάλο διάστημα -ή πιθανώς ακόμη και χρόνια- προειδοποιεί η McKinsey. Για τους φορείς εκμετάλλευσης εστιατορίων πλήρους εξυπηρέτησης, σημαίνει ανάπτυξη ενός νέου μακροπρόθεσμου οικονομικού μοντέλου.
Υπάρχουν ευκαιρίες βελτιστοποίησης των διαδικασιών takeaway και drive-through και επανασχεδιασμού μενού και τιμών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση της σωστής ισορροπίας των ειδικών προσφορών και «αντικείμενα υψηλού περιθωρίου» όπως ορεκτικά, επιδόρπια και ποτά», προτείνει η McKinsey.
3. Τράπεζες
Για τις τράπεζες η πανδημία άλλαξε τα πάντα. «Οι ομάδες διαχείρισης κινδύνων προσπαθούν σκληρά να καλύψουν τους “καταρράκτες” πιστωτικού κινδύνου, μεταξύ άλλων προκλήσεων», λέει η McKinsey. Η εταιρεία αναμένει ότι η αυτόματη εγγύηση θα τεθεί σε ισχύ για πελάτες λιανικής και μικρών επιχειρήσεων και ότι αυτό θα μειώσει τις απώλειες.
Ο υπολογισμός της πιστοληπτικής ικανότητας μιας μικρής επιχείρησης που χρησιμοποιεί λογισμικό, αντί να έχει το προσωπικό να λάβει αυτές τις αποφάσεις, θα μπορούσε να αυξήσει τα περιθώρια κατά 5-10%, λέει η McKinsey.
4. Ασφαλιστικές εταιρείες
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές -ιδίως στο χώρο της ασφάλισης (τεχνολογία ασφάλισης)- θα είναι μια βασική στρατηγική για τους παραδοσιακούς ασφαλιστές, λέει η McKinsey.
Η Insurtechs και η fintechs (εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας) ήταν από τις πιο ανταποκρινόμενες στους πελάτες κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 και ήταν οι πρώτες που παρουσίασαν προϊόντα επικεντρωμένα στην πανδημία.
«Για παράδειγμα, μια κινεζική insurtech κυκλοφόρησε μια σειρά από τέτοια προϊόντα που κάλυψαν σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους μετά από λίγους μόνο μήνες στην αγορά».
5. Υγειονομική περίθαλψη
Ο COVID-19 έχει επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης. Το 2019, το 11% των πελατών των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την τηλεθεραπεία. Τώρα, το 46% τη χρησιμοποιεί για να αντικαταστήσει τις ακυρωμένες επισκέψεις στο γιατρό.
Τα Apollo Hospitals της Ινδίας, που απαρτίζουν περισσότεροι από 7.000 γιατροί και 30.000 άλλοι επαγγελματίες υγείας, ξεκίνησαν την ψηφιακή εφαρμογή υγείας «Apollo 24/7» στις αρχές του 2020. Μέσα σε έξι μήνες, η εφαρμογή είχε εγγράψει τέσσερα εκατομμύρια άτομα, δηλαδή περίπου 30.000 εγγραφές την ημέρα.
Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα λειτουργούν επίσης καλά και έχουν τη δυνατότητα να «επηρεάσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης», σημειώνει η McKinsey.
6. Εκπαίδευση
Στην εκπαίδευση, η πανδημία έχει ενισχύσει τις υπάρχουσες προκλήσεις σχετικά με την ένταξη, τις ανισότητες και τα ποσοστά εγκατάλειψης του εκπαιδευτικού περιβάλοντος. Για παράδειγμα, οι μαθητές χαμηλού εισοδήματος έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να καθυστερήσουν την αποφοίτησή τους λόγω της κρίσης COVID-19 από αυτούς με υψηλότερο εισόδημα, προειδοποιεί η McKinsey.
Με την απομακρυσμένη και διαδικτυακή μάθηση να είναι ακόμη σε ισχύ, τα ιδρύματα έχουν μια «ευκαιρία» να διαμορφώσουν εκ νέου τη χρήση του φυσικού και εικονικού χώρου.
«Μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον αριθμό των μεγάλων αιθουσών διαλέξεων για παράδειγμα, και να τις μετατρέψουν σε εύκαμπτους χώρους εργασίας ή χώρους απόδοσης», προτείνει η McKinsey.