Έξι τρόποι με τους οποίους ο κορωνοϊός θα αλλάξει τελείως τη διασκέδασή μας
- 21/05/2020, 15:18
- SHARE
Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο ψυχαγωγίας μας. Τα καταστήματα εστίασης και οι χώροι ψυχαγωγίας πρόκειται να ανοίξουν πολύ σύντομα και ήδη οι επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει τις ανάλογες προετοιμασίες, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων για τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής. Μέρη όπως θέατρα, κινηματογράφοι, καφέ και εστιατόρια δεν πρόκειται να είναι στο σύντομο μέλλον όπως τα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικούς τρόπους με τους οποίους ο κορωνοϊός θα αλλάξει τελειώς τη διασκέδασή μας.
Καφές με απόσταση
Μόλις λίγες ημέρες απέχουμε από το άνοιγμα της εστίασης και όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων του κλάδου ετοιμάζονται πυρετωδώς για την μεγάλη ημέρα. Τίποτα όμως δεν θα είναι ίδιο όπως παλιά. Οι εικόνες με τις κατάμεστες καφετέριες είναι κάτι που ίσως δεν δούμε ούτε στο μακρινό μέλλον πλέον. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης εξέδωσαν αναλυτικό οδηγό για το επιτρεπόμενο όριο πελατών που μπορούν να βρίσκονται μέσα σε ένα καφέ και πάντα τηρόντας τις αποστάσεις.
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Επιπλέον, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων είναι από 0,70 εκ. έως 1,70 εκ., ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι είναι 6. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν υφίσταται σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Φαγητό επίσης με απόσταση
Ανάλογα είναι τα μέτρα και στα καταστήματα που προσφέρουν φαγητό. Οι συζητήσεις για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων είναι ήδη στο τραπέζι για τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης αυτών, ατελώς, έως και 100% σε κοινοχρήστο χώρο που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Γενικά, τα πλέξιγκλας πρόκειται να γίνουν ανάρπαστα, καθώς είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος ώστε να τηρείται η απόσταση μεταξύ των πελατών. Στην Ολλανδία για παράδειγμα, ένα μικρό εστιατόριο εγκατέστησε μικρούς γυάλινους θαλάμους που χωράνε δύο ή τρία άτομα. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται να δούμε πολλές τέτοιες πατέντες στο μέλλον.
Mediamatic in Amsterdam has launched a new restaurant that enables social distancing.
Guests at Serres Separées will experience a spectacular plant-based 4-course menu with a fantastic waterside view of the city. pic.twitter.com/oitTAaSp6W
— Luke Addis (@mrlkdds) May 3, 2020
Γήπεδα και αγώνες
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο των φιλάθλων που θα μπορούν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα είναι ακόμη υπό συζήτηση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε πως βλέπει με «θετικό μάτι» την παρουσία του 20% των θεατών στα γήπεδα.
«Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση» σχολίασε ο κ. Αυγενάκης, αλλά πρόσθεσε πως «αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε από τη επόμενη σεζόν, από το Σεπτέμβριο», καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να «έχουμε πισωγυρίσματα».
Ωστόσο, σε άλλα μέρη του πλανήτη κάποια πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά. Στη Νότια Κορέα για παράδειγμα, ναυάγησε η ιδέα της FC Seoul να καλύψει τα κενά στις εξέδρες με… κούκλες του σεξ. Η ομάδα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από ΜΜΕ, social media και πολίτες που υποστήριξαν πως πρόκειται για πλαστικές κούκλες του σεξ, με πολλούς μάλιστα να σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση της ομάδας είναι απαράδεκτη.
H ομάδα αναγκάστηκε να απολογηθεί με ανάρτηση στο Instagram. «Ζητάμε συγγνώμη από τους οπαδούς μας. Πρόθεσή μας ήταν να κάνουμε κάτι για να ελαφρύνει το κλίμα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα εργαστούμε σκληρά ώστε να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», σημείωνε η ανακοίνωση, έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε. Μάλιστα, η FC Σεούλ τιμωρήθηκε με πρόστιμο-ρεκόρ 100 εκατομμυρίων γουάν (74.000 ευρώ).
2016 K League winners FC Seoul inadvertently used sex dolls rather than fashion mannequins to help fill empty stands this weekend. The club has apologised. Both the club and the supplier are pointing fingers at others. (It’s not just COVID-19 you need to avoid catching!) #kleague pic.twitter.com/59rSU8XxYL
— Devon Rowcliffe (@WhoAteTheSquid) May 17, 2020
Κινηματογράφος ή drive-in cinema;
Ένα πράγμα το οποίο επανέφερε ο ιός είναι το dive-in σινεμά. Κάτι το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πάλι στην Ελλάδα σε λίγο καιρό. Drive-in λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα γνωστά ήταν στην Αμμουδάρα Κρήτης. Στο Μαρούσι υπήρχε το Athens Drive-In (στη Λεωφ. Κηφησίας), ενώ στον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής υπήρχε το Avanti. Οι περισσότεροι ίσως έχετε παρατηρήσει ότι έχει απομείνει το Drive-in στη Μαλακάσα. Λειτούργησε για μόλις 3 χρόνια, από το 1977 έως το 1980 και σήμερα η οθόνη υπάρχει ακόμα, αλλά ο χώρος είναι άδειος.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει και στην Ελλάδα μια προσπάθεια αναβίωσης της κουλτούρας του drive-in μέσα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, καθώς και από το 1ο En Lefko Film Festival με την προβολή της ταινίας «Bonnie and Clyde» στον Λυκαβηττό. Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει φέτος.
Τι γίνεται με τα θέατρα;
Ο κορωνοϊός δεν έκλεισε φυσικά μόνο τα σινεμά αλλά και τα θέατρα. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση είδαμε πως έγινε μια συνολική προσπάθεια από τα θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και των πολιτιστικών κέντρων, να μεταφέρουν τις παραστάσεις τους διαδικτυακά. Χιλιάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αγαπημένες παραστάσεις και μπαλέτο από την άνεση του σπιτιού τους.
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού διπλασίασε το ποσό επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα, σε δύο εκατομμύρια ευρώ, για το 2020, ανταποκρινόμενο στην πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων θεάτρου. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η θεατρική περίοδος 2020-2021, η οποία διακόπηκε βιαίως από την πανδημία επεκτείνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ώστε τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.
Το μέλλον των χώρων άθλησης
Αν και η άθληση δεν αποτελεί ακριβώς τρόπο διασκέδασης, αναμφίβολα είναι ένας τρόπος εκτόνωσης της δύσκολης καθημερινότητας. Οι χώροι άθλησης ήταν, μαζί με τα σχολεία, από τα πρώτα μέρη τα οποία έβαλαν «λουκέτο», καθώς αποτελούν χώρους στους οποίους συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, ενώ η τήρηση απόστασης μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.
Στο Χονγκ Κονγκ για παράδειγμα άνοιξαν δειλά δειλά κάποια γυμναστήρια υπό αυστηρούς κανόνες υγιεινής και αποστάσεων.
Μένει μόνο να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η κατάσταση στην Ελλάδα.