Fortune Global 500: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
- 21/07/2017, 15:54
- SHARE
Σας παρουσιάζουμε τις 10 πρώτες επιχειρήσεις της φετινής λίστας του Fortune.
Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είχαν συνολικά έσοδα 27,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλες μαζί, οι εταιρείες της φετινής λίστας Fortune Global 500 απασχολούν 67 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Η κατάταξη της λίστας γίνεται βάσει των συνολικών εσόδων κάθε εταιρείας για το οικονομικό έτος που έληξε πριν ή κατά την 31η Μαρτίου 2017. Η λίστα Fortune Global 500 περιλαμβάνει, συνεπώς, τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο βάσει συνολικών εσόδων. Αντίθετα, η λίστα Fortune 500 περιλαμβάνει μόνο εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ.
1. Walmart, ΗΠΑ
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 485.873
Η Walmart συνεχίζει να προχωρά στην προσαρμογή των λειτουργιών της (που βασίζονται στην παρουσία καταστημάτων) σε ένα ψηφιακό μέλλον. Έτσι, επενδύει πάρα πολύ στην τεχνολογία και χρησιμοποιεί τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμο για να πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Στόχος της, να κερδίσει περαιτέρω μερίδιο αγοράς από τις ανταγωνίστριές της, την Target και την Amazon. Η Walmart, η οποία ιδρύθηκε το 1945, έχει πάνω από 11.000 καταστήματα σε 28 χώρες και ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου σε 11 χώρες.
2. State Grid, Κίνα
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 315.199
Αυτή η δημόσια επιχείρηση είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στον κόσμο – και αποτελεί μονοπώλιο στην Κίνα. Η βασική της δραστηριότητα είναι η κατασκευή και λειτουργία δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η State Grid ιδρύθηκε το 2002, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του κλάδου της ενέργειας της Κίνας που ξεκίνησε το 1986. Πλέον, η εταιρεία ελέγχει και διαχειρίζεται πέντε περιφερειακές εταιρείες δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και 24 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Sinopec Group, Κίνα
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 267.518
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας είναι βασισμένη στην παλαιότερη εταιρεία China Petrochemical Corporation. Ιδρύθηκε το 1998, και η βασική της δραστηριότητα είναι η ενέργεια σε όλες τις μορφές της, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια και τον ατμό. Η εταιρεία επεκτείνεται, έχοντας εξασφαλίσει συμβόλαια στη Μογγολία και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων.
4. China National Petroleum, Κίνα
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 262.573
Η έρευνα για την παραγωγή υδρογονανθράκων τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα είναι το βασικό αντικείμενο αυτής της κινεζικής κρατικής εταιρείας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας στην Κίνα, καθώς συνενώνει το χαρτοφυλάκιο της παραγωγής πετρελαίου με λειτουργίες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Καθώς η Κίνα αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η CNPC θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για αυστηρά πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας.
5. Toyota Motor, Ιαπωνία
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 254.694
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και, βέβαια, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, η Toyota είναι ο ηγέτης σε πωλήσεις υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων και παράγει το δημοφιλές Prius, υβριδικό με κορυφαίες πωλήσεις άνω των 6 εκατομμυρίων οχημάτων σε όλο τον κόσμο. Η Toyota παράγει αυτοκίνητα για πέντε εμπορικά σήματα: Toyota, Lexus, Hino, Ranz και Daihatsu.
6. Volkswagen, Γερμανία
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 240.264
Η Volkswagen, η γνωστή γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, ιδρύθηκε από το Γερμανικό Μέτωπο Εργασίας ως η εταιρεία που θα έφτιαχνε «το αυτοκίνητο του λαού». Η συνδικαλιστική οργάνωση των Ναζί δημιούργησε τη Volkswagen με στόχο τον σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου που θα ήταν προσιτό στον πολύ κόσμο, σε αντίθεση με άλλα γερμανικά πολυτελή αυτοκίνητα της εποχής. Οι βασικές αγορές της εταιρείας είναι η Κίνα και η Γερμανία. Ο Όμιλος Volkswagen ελέγχει μια σειρά εμπορικών σημάτων, όπως η Audi, η Seat, η Lamborghini, η Bentley, η Bugatti, η Scania, η MAN και η Skoda.
7. Royal Dutch Shell, Ολλανδία
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 240.033
Η ολλανδο-βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας από τους έξι πετρελαϊκούς γίγαντες του κλάδου, και η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο βάσει εσόδων. Η Shell δραστηριοποιείται στην έρευνα, παραγωγή, διύλιση, διανομή και προώθηση πετροχημικών, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα βιοκαύσιμα και η αιολική ενέργεια. Η εταιρεία έχει παρουσία σε πάνω από 70 χώρες και παράγει περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια πετρελαίου ημερησίως.
8. Berkshire Hathaway, ΗΠΑ
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 223.604
Φέτος, η Berkshire Hathaway βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της ιστορίας της, αλλά απ’ την άλλη η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών έχει και τη λιγότερη σχέση με τον Γουόρεν Μπάφετ που είχε ποτέ. Κάποτε, η Berkshire εξασφάλιζε το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός της από την επενδυτική μαεστρία του Μπάφετ. Σήμερα, είναι ένας τεράστιος όμιλος δεκάδων εταιρειών, από την ασφαλιστική Geico στην εταιρεία εσωρούχων Fruit of the Loom και τον γίγαντα των σιδηροδρόμων Burlington Northern.
9. Apple, ΗΠΑ
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 215.639
Ύστερα από πάνω από μία δεκαετία σταθερότατης ανάπτυξης που τροφοδότησε πρώτα το iPod και στη συνέχεια το iPhone, η Apple φαίνεται τελικά να βρίσκει …τοίχο. Οι πωλήσεις άλλων προϊόντων, όπως το iPad και το Apple Watch, είναι μέτριες, και η εταιρεία βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις αναβαθμίσεις των μοντέλων των τηλεφωνικών συσκευών της. Η πιο κερδοφόρα εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο επενδύει παράλληλα στο λογισμικό και ενισχύει τις προσπάθειές της σε νέους τομείς όπως τα αυτοκίνητα.
10. ExxonMobil
Έσοδα (σε εκατ. δολάρια): 205.004
Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας κατάφερε να επιβιώσει της κατάρρευσης της τιμής του αργού πετρελαίου. Το καθετοποιημένο μοντέλο που έχει υιοθετήσει επιτρέπει στις downstream υπηρεσίες να απορροφούν την αξία που χάνουν οι upstream λειτουργίες όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλές. Η ExxonMobil ηγείται του κλάδου σε μια σειρά χαρακτηριστικών όπως η κερδοφορία και τα πρότυπα ασφαλείας, αλλά η δύσκολη σχέση της με την κλιματική αλλαγή παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα της.