Global 500: Οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη – H Walmart και φέτος στην πρώτη θέση
- 06/08/2023, 11:27
- SHARE
Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στην ετήσια λίστα του Fortune με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έδειξαν τη δύναμή τους το 2022, εξασφαλίζοντας συνολικά έσοδα-ρεκόρ ύψους 41 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, η λίστα Fortune Global 500 κάθε άλλο παρά στατική είναι, καθώς οι τεχνολογικές αλλαγές και οι επιστημονικές ανακαλύψεις απειλούν τους καθιερωμένους ηγέτες και αναδεικνύουν νέους νικητές.
Η Walmart παραμένει στην 1η θέση για 10η συνεχή χρονιά, ενώ η Saudi Aramco, η οποία αύξησε τα έσοδά της κατά 51%, διεκδικεί τη 2η θέση (από την 6η θέση πέρυσι). Σε μια άλλη μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τα συνολικά έσοδα των εταιρειών της Global 500 στις ΗΠΑ (13 τρισεκατομμύρια δολάρια) ξεπέρασαν εκείνα της ευρύτερης Κίνας.
1. Walmart
Με έσοδα 611,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος (2022), η Walmart βρίσκεται στην κορυφή της λίστας Fortune Global 500 για 10η συνεχή χρονιά. Ο μεγάλος λιανοπωλητής και αναπτυσσόμενος γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είδε τα έσοδά του να αυξάνονται κατά 6,7% σε ετήσια βάση, δηλαδή κατά 38,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
• Σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η Walmart σύναψε μια 10ετή συμφωνία με τον ασφαλιστικό πάροχο UnitedHealth για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 15 καταστήματα αρχικά, μαζί με ένα πρόγραμμα με τη Medicare στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
• Η επιχειρηματική δραστηριότητα ψηφιακής διαφήμισης της Walmart αυξήθηκε κατά 30% το 2022 στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια∙καθώς η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της αναπτύσσεται, επιδιώκει να ανταγωνιστεί άλλους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου για την ψηφιακή δαπάνη των διαφημιστών.
2. Saudi Aramco
Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός ανέβηκε τέσσερις θέσεις από την περσινή μας λίστα, αυξάνοντας τα έσοδά του κατά 51%. Αποκόμισε περίπου 159 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη το 2022, τη μεγαλύτερη κερδοφορία μεταξύ όλων των εταιρειών του Global 500 – και την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία για μια εισηγμένη εταιρεία.
• Η Saudi Aramco, όπως όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, είδε τα έσοδά της να αυξάνονται καθώς η προσφορά πετρελαίου περιορίστηκε το 2022, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές του πετρελαίου του ΟΠΕΚ ανήλθαν σε υψηλό επίπεδο περίπου 122 δολαρίων το βαρέλι τον Ιούνιο του 2022∙ είχαν πέσει σε περίπου 80 δολάρια τον Ιούλιο του 2023.
• Τον Οκτώβριο του 2022, ο πετρελαϊκός γίγαντας παρουσίασε ένα ταμείο βιωσιμότητας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και σχέδια για την κατασκευή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.
• Παρά την κατακραυγή των ακτιβιστών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Aramco συνεχίζει να επενδύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Τον Δεκέμβριο του 2022 παρήγαγε 12 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα∙ έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.
3. State Grid
Η κινεζική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία καλύπτει περίπου το 80% των αναγκών της Κίνας σε ηλεκτρική ενέργεια, ανέφερε αυξήσεις περίπου 15% τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη της το 2022.
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα (πληθυσμός: 1,41 δισεκατομμύρια) αυξήθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση και η State Grid δαπάνησε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια για να βελτιώσει το ενεργειακό της δίκτυο. Ωστόσο, για να επιτύχει τον στόχο του για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, το κινεζικό κράτος θα πρέπει να δαπανήσει έως και 136 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση του δικτύου του, σύμφωνα με το BloombergNEF.
4. Amazon
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έπεσε δύο θέσεις στη φετινή λίστα Global 500: Η αύξηση των εσόδων, κατά 9% σε ετήσια βάση, ήταν η πιο αργή στην ιστορία της Amazon ως εισηγμένη εταιρεία μέχρι σήμερα.
Η Amazon κινήθηκε από μια παχυλή κερδοφορία το 2021 σε ζημία 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο τμήμα cloud της Amazon Web Services (AWS) συνέβαλε στην πτώση. Ο διευθύνων σύμβουλος Andy Jassy δήλωσε τον Απρίλιο του 2023 ότι ανέμενε έναν «επικείμενο κατακλυσμό» δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση που θα αναζωογονούσε την ανάπτυξη της AWS. Η εταιρεία ανακοίνωσε απολύσεις περίπου 27.000 εργαζομένων το 2023, με τις περικοπές να επικεντρώνονται στο cloud computing και στο ανθρώπινο δυναμικό. Η εταιρεία έκλεισε τα φυσικά βιβλιοπωλεία της και άλλα καταστήματα λιανικής τον Μάρτιο του 2022 για να επικεντρωθεί σε άλλες μορφές καταστημάτων.
5. China National Petroleum
Η κρατική εταιρεία ορυκτών καυσίμων σημείωσε μέτρια ανάπτυξη το 2022 σε σύγκριση με διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Saudi Aramco ή η Exxon Mobil. Παρόλα αυτά, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά περίπου 17% από το 2021, τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχεδόν 22 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω μιας παγκόσμιας σύσφιξης της προσφοράς πετρελαίου, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
• Η PetroChina, η θυγατρική εταιρεία πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων της China National Petroleum, ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2022 ότι θα διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με την επιμονή της πρώτης για καλύτερη πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των κινεζικών εταιρειών.
6. Sinopec
Η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία ορυκτών καυσίμων της Κίνας υποχώρησε κατά μία θέση στην Global 500. Η Sinopec, η οποία ειδικεύεται στη διύλιση αργού πετρελαίου για διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, κατέγραψε αύξηση 17% στα έσοδα από το 2021, ένα μικρότερο άλμα από αυτό που είδαν άλλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Saudi Aramco και η Exxon Mobil, κατά τη διάρκεια ενός έτους υψηλών τιμών πετρελαίου. Η εταιρεία προβλέπει ένα ισχυρότερο 2023.
7. Exxon Mobil
Η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής είδε αύξηση των εσόδων της κατά 45% το 2022 και κέρδισε 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έφθασε σε υψηλό 119 δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2023, ένα ιστορικό υψηλό από τότε που οι δύο πετρελαϊκές δυνάμεις, η Exxon και η Mobil, συγχωνεύθηκαν το 1999.
• Αφού οι ακτιβιστές επενδυτές κέρδισαν επιτυχώς τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της πετρελαϊκής εταιρείας το 2021, ο ενεργειακός γίγαντας δέσμευσε τελικά 17 δισεκατομμύρια δολάρια για πρωτοβουλίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα από το 2022 έως το 2027.
8. Apple
Η κατασκευάστρια εταιρεία προσωπικών υπολογιστών, tablet και άλλων συσκευών σημείωσε ιδιαίτερα υψηλά κέρδη από τα smartphones και τα προϊόντα ψυχαγωγίας της. Η Apple εξασφάλισε κέρδη 99,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, ποσό-ρεκόρ για αμερικανική εταιρεία του Fortune 500.
• Η σειρά των iPhone 14 προσέλκυσε τους καταναλωτές μετά την κυκλοφορία της τον Σεπτέμβριο του 2022, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων iPhone της Apple κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
• Οι προσφορές streaming, συμπεριλαμβανομένων των Apple Music και Apple TV+, οδήγησαν επίσης στην αύξηση των εσόδων, καθώς οι πωλήσεις υπηρεσιών έφτασαν στο ρεκόρ των 20,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.
• Η Apple έχει …βάλει στο μάτι την Ινδία, όπου άνοιξε το πρώτο της κατάστημα τον Απρίλιο του 2023, ως μια αγορά που θα προωθήσει τις πωλήσεις iPhone και θα δώσει ώθηση στην παραγωγή.
9. Shell
Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Ευρώπης ανέβηκε τρεις θέσεις, αφότου ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 41% το 2022 και υπερδιπλασίασε τα κέρδη της εν μέσω υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκλήθηκαν, εν μέρει, από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
• Αφού η Ρωσία απέκοψε τους αγωγούς φυσικού αερίου της Shell προς την Ευρώπη, ο ενεργειακός κολοσσός, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, είχε μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (όπου το αέριο είναι συμπυκνωμένο και ευκολότερο στη μεταφορά). Η κατηγορία αναφοράς της εταιρείας που περιλαμβάνει τα κέρδη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε σχεδόν κατά 176% από το 2021.
• Από τα 25 δισ. δολάρια που έβαλε στην άκρη η Shell για κεφαλαιακές βελτιώσεις το 2022, επένδυσε 12,5 δισ. δολάρια στην πετρελαϊκή της δραστηριότητα, ενώ διέθεσε 4,3 δισ. δολάρια σε ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
10. United Health Group
Ο πάροχος υπηρεσιών ασφάλισης υγείας και υγειονομικής περίθαλψης είχε έσοδα 324,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, γεγονός που τον καθιστά τη μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ.
• Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, η UnitedHealthcare, ο ασφαλιστικός βραχίονας της εταιρείας, εξυπηρετούσε σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, συνολικά 52,9 εκατομμύρια.