Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας Fortune 500
- 05/06/2015, 14:16
- SHARE
Το Fortune δημοσιεύει την ετήσια λίστα του με τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ βάσει τζίρου.
Στη φετινή κατάταξη της λίστας Fortune 500, η Walmart βρίσκεται στην κορυφή για τρίτο συνεχόμενο έτος, η CVS Health κάνει το ντεμπούτο της στο τοπ-10, η Facebook έκανε άλμα περίπου 100 θέσεων για να βρεθεί ανάμεσα στις 250 μεγαλύτερες εταιρείες μόλις στο τρίτο έτος παρουσίας της στη λίστα, ενώ υπάρχουν και 26 νέες εμφανίσεις στη λίστα, όπως η Netflix και η Salesforce.com
Το 2014, οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 είχαν έσοδα που αντιστοιχούν στο 71,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ – από 58,4% πριν από δύο δεκαετίες, κι από μόλις 35% το 1955, όταν και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λίστα.
Καθώς η οικονομία επιταχύνθηκε το 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης του τζίρου υπερ-διπλασιάστηκε. Με έσοδα-ρεκόρ ύψους 12,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2014, οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι εταιρείες της φετινής λίστας Fortune 500 είχαν κέρδη συνολικού ύψους 944,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που συνιστά μείωση κατά 12,6% σε σχέση με το περσινό ρεκόρ κερδών ύψους 1,08 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος λόγος είναι οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου που έπληξαν κυρίως τον κλάδο της ενέργειας, οι εταιρείες του οποίου είχαν συνολικές ζημιές ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εμπορικές τράπεζες ήταν ο πιο κερδοφόρος κλάδος για το 2014, με συνολικά κέρδη ύψους 103,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κερδίζοντας τον περσινό νικητή – τον κλάδο διαφοροποιημένων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών -, ο οποίος είδε τα κέρδη του να μειώνονται κατά 72%, από 151 δισεκατομμύρια σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά, οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14,3%, ποσοστό σαφώς ανώτερο του καθιερωμένου 12%.
Η μεθοδολογία της λίστας
Οι εταιρείες κατατάσσονται βάσει του συνολικού τζίρου τους για τα αντίστοιχα οικονομικά έτη. Η έρευνα περιλαμβάνει εταιρείες που έχουν συσταθεί και δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, και υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε μια κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ.
Σε αυτές περιλαμβάνονται μη εισηγμένες εταιρείες και συνεταιρισμούς που υποβάλλουν το έντυπο 10-Κ ή αντίστοιχο οικονομικό έντυπο σε μια κρατική υπηρεσία, και εταιρείες αλληλασφάλισης που υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις στις ρυθμιστικές αρχές.
Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης εταιρείες που υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε μια κρατική υπηρεσία των ΗΠΑ αλλά ανήκουν σε μη εισηγμένες εταιρείες, εγχώριες ή του εξωτερικού, οι οποίες δεν υποβάλλουν τέτοιες οικονομικές καταστάσεις.
Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται μη εισηγμένες εταιρείες που δεν υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε μια κρατική υπηρεσία· εταιρείες που έχουν συσταθεί εκτός ΗΠΑ· και εταιρείες στις ΗΠΑ που έχουν ενοποιηθεί με άλλες εταιρείες, εγχώριες ή του εξωτερικού, που υποβάλλουν οικονομικές καταστάσεις σε κρατική υπηρεσία. Δεν περιλαμβάνονται επίσης όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πλήρεις οικονομικές καταστάσεις για τουλάχιστον τρία τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους.
1. Walmart Stores
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 485.651
Διευθύνων σύμβουλος: Ντάγκλας ΜακΜίλλον
Η αλυσίδα λιανικής πώλησης βρίσκεται σε σταυροδρόμι, έχοντας να επιλέξει πώς θα μεταβεί από την εποχή των άκριτων και μαζικών αγορών σε μια εποχή όπου οι καταναλωτές ασχολούνται έντονα με το τι τρώνε και συγκρίνουν προϊόντα ενδελεχώς στο διαδίκτυο. Υπό την ηγεσία του Νταγκ ΜακΜίλλον, οι πωλήσεις της Walmart έχουν ανακάμψει, αλλά η εταιρεία συνεχίζει να έχει προβλήματα στην προσέλκυση των πελατών, αλλά και στην εξυπηρέτησή τους. Πάντως, η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας των φρέσκων τροφίμων που διατίθενται στα καταστήματα αποδίδει, καθώς περίπου το 55% του τζίρου προέρχεται από είδη μαναβικής.
2. Exxon Mobil
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 382.597
Διευθύνων σύμβουλος: Ρεξ Τίλερσον
Για να φύγει η Exxon Mobil από τη δεύτερη θέση απαιτείται κάτι παραπάνω από μια πτώση τιμών στο πετρέλαιο (ιδιαίτερα όταν ο πιο κοντινός ανταγωνιστής της είναι αντιμέτωπος με το ίδιο πρόβλημα). Περιέργως, ο τζίρος της Exxon μειώθηκε λιγότερο το 2014 (κατά 6,1%) απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος, παρόλο που πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν πάνω απ’ το μισό. Τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν νέα πρότζεκτ σε Ινδονησία, Καναδά και Μέση Ανατολή.
3. Chevron
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 203.784
Διευθύνων σύμβουλος: Τζον Γουότσον
Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στις ΗΠΑ παρέμεινε στην τρίτη θέση της λίστας, παρόλο που το 2014 υπήρξε έτος πτώσης του τζίρου και των κερδών. Φυσικά, η εταιρεία δεν βοηθήθηκε καθόλου από την καταβαράθρωση των τιμών πετρελαίου, καθώς εξαναγκάστηκε σε περικοπές στις δαπάνες κεφαλαίου και έρευνας κατά 13%. Πάντως, υπήρξαν και μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της έρευνας, με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στον Κόλπο του Μεξικού καθώς και στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ίδιες τις ΗΠΑ.
4. Berkshire Hathaway
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 194.673
Διευθύνων σύμβουλος: Γουόρεν Μπάφετ
Ο όμιλος εταιρειών του Γουόρεν Μπάφετ έχει στην κατοχή του δεκάδες άλλες εταιρείες, από την ασφαλιστική Geico και την εταιρεία εσωρούχων Fruit of the Loom μέχρι τον γίγαντα των σιδηροδρόμων Burlington Northern. Και παρά το μέγεθός της, η Berkshire συνεχίζει να αυξάνει το τζίρο της ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία. Πλέον, η Berkshire κατέχει κι ένα μεγάλο μερίδιο στην εταιρεία τροφίμων Kraft Heinz. Δεν λείπει όμως και η κριτική προς τον Μπάφετ, ιδιαίτερα καθώς κάποιες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως η IBM και η Coca-Cola δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση.
5. Apple
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 182.795
Διευθύνων σύμβουλος: Τιμ Κουκ
Για την Apple, τo 2014 έκλεισε με αύξηση της τιμής της μετοχής της κατά 40%, προσθέτοντας περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγοραία αξία της εταιρείας. Εκτός από νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως το Apple Pay και το Apple Watch, η εταιρεία παρουσίασε και το iPhone 6, πουλώντας 10 εκατομμύρια μονάδες στις τρεις πρώτες μέρες (!). Όπως είπε πρόσφατα και ο Τιμ Κουκ στους επενδυτές, «είναι δύσκολο να βρούμε κάτι στα νούμερα που να μην μας αρέσει». Σημειώστε ότι ο Κουκ πρωτοπορεί και αλλιώς, όντας ο πρώτος CEO εταιρείας στη λίστα Fortune 500 που δημοσιοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος.
6. General Motors
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 155.929
Διευθύνων σύμβουλος: Μαίρη Μπάρρα
Ιδού πώς θα συνοψίζαμε το 2014 για την General Motors σε τρεις λέξεις: ανακλήσεις, ανακλήσεις, ανακλήσεις. Η πασίγνωστη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς διαχειριζόμενη ένα μεγάλο σκάνδαλο ανακλήσεων που έφερε τη CEO της εταιρείας, Μαίρη Μπάρρα, πολλές φορές ενώπιον του Κογκρέσου, καταλήγοντας και στην προσφορά αποζημίωσης άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του ελαττωματικού διακόπτη μίζας. Πάντως, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων πήγαν καλά για την εταιρεία, όπως και για τον κλάδο συνολικά.
7. Philips 66
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 149.434
Διευθύνων σύμβουλος: Γκρεγκ Γκάρλαντ
Τα έσοδα της εταιρείας διύλισης μειώθηκαν κατά 7% το 2014, αλλά τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 28%, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάπτυξη των εταιρικών δραστηριοτήτων στους κλάδους αγωγών και χημικών. Ο CEO Γκρεγκ Γκάρλαντ σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση στους συγκεκριμένους τομείς, μέσω επενδύσεων σε αγωγούς που θα μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βόρεια Ντακότα, καθώς και σε πετροχημικά χαμηλού κόστους σε συνεργασία με τη Chevron.
8. General Electric
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 148.321
Διευθύνων σύμβουλος: Τζεφ Ίμμελτ
Η GE ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα «ξεφορτωθεί» το σκέλος της εταιρείας που ασχολείται με την καταναλωτική πίστη, ενισχύοντας έτσι το βιομηχανικό προφίλ της εταιρείας και γλιτώνοντας από το ρίσκο και την ανασφάλεια των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Αυτή η κίνηση αναμένεται να αναδείξει εκ νέου τον κατασκευαστή κινητήρων αεροπλάνων, ιατρικών συσκευών και εξοπλισμού γεώτρησης σε μια από τις καλύτερες μετοχές του δείκτη S&P 500 ως προς το μέρισμα. Εντωμεταξύ, η εταιρεία έχει κάνει πρόταση εξαγοράς του κλάδου τουρμπινών του γαλλικού βιομηχανικού γίγαντα Alstom, ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
9. Ford Motor
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 144.077
Διευθύνων σύμβουλος: Μαρκ Φιλντς
Για τη Ford, το 2014 ήταν ένα έτος «αναδόμησης» – οι πωλήσεις μειώθηκαν τη στιγμή που οι αντίστοιχες πωλήσεις πολλών ανταγωνιστών αυξήθηκαν, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εξέλιξης ήταν προσχεδιασμένο. Η εταιρεία βρέθηκε σε στάδιο προσαρμογής των εργοστασίων της ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή της νέας έκδοσης του F-150 κατασκευασμένης από αλουμίνιο – μιλάμε για το πιο δημοφιλές ημι-φορτηγό στις ΗΠΑ. Πάντως, η εταιρεία αναμένει ανάκαμψη ως προς τα βασικά της μεγέθη το 2015.
10. CVS Health
Τζίρος (σε εκατομμύρια δολάρια): 139.367
Διευθύνων σύμβουλος: Λάρι Μέρλο
Η CVS Health έχει ποντάρει πολλά στο μέλλον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είναι ήδη ο μεγαλύτερος λιανικός πωλητής φαρμάκων στις ΗΠΑ – και επεκτείνεται συνεχώς για να ενοποιήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της. Αυτό φάνηκε και τον Μάιο, όταν εξαγόρασε για 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια την Omnicare, μια εταιρεία παράδοσης φαρμάκων. Αυτή η εξαγορά – η μεγαλύτερη από το 2007 – αναμένεται να δώσει στην CVS Health στρατηγική πρόσβαση σε έναν πληθυσμό που γηράσκει και έχει αυξημένες ανάγκες περίθαλψης.