Οι Αμερικανοί πρόεδροι που έχουν περάσει από διαδικασία μομφής
- 06/02/2020, 19:30
- SHARE
Ο πρόεδρος Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που πέρασε από διαδικασία μομφής. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έλαβε την απόφαση σε μια ιστορική ψηφοφορία στις 18 Δεκεμβρίου, να κατηγορήσει τον Τραμπ πάνω σε δύο κατηγορητήρια, που το ένα αφορούσε την κατάχρηση της θέσης του, και το άλλο την παρεμπόδιση του Κογκρέσσου.
Αυτές οι κατηγορίες βασίζονται στην έρευνα του Κογκρέσσου σχετικά με το αν ο Τραμπ προσπάθησε να αναγκάσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ερευνήσει τον Δημοκρατικό υποψήφιο για προεδρία, Τζο Μπάιντεν και τον γιό του.
Η πρόταση μομφής είναι μια εξουσία που διαθέτει το Κογκρέσσο και με την οποία μπορεί να απομακρύνει προέδρους ή άλλους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους από το αξίωμά τους αν αρκετοί νομοθέτες βρουν ότι έχουν διαπράξει «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σημαντικά εγκλήματα και παραπτώματα».
Τρεις πρόεδροοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη διαδικασία μομφής. Δείτε ποιοι.
Άντριου Τζόνσον
Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος πρόεδρος που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διαδικασία μομφής.
Όλα άρχισαν όταν απομακρύνθηκε από τη θέση του ο Γραμματέας του Πολέμου, Έντγουιν Στάντον, το 1867, ο οποίος παραβίασε το νόμο περί θητείας. Ο νόμος όριζε ότι δεν μπορούσε να απολύσει σημαντικούς αξιωματούχους χωρίς να πάρει πρώτα την άδεια της Γερουσίας. Αρχικά, είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον Στάντον και στη συνέχεια τον αντικατέστησε, αλλά όταν το Κογκρέσο παρενέβη και επανέφερε τον Στάντον, ο Τζόνσον τον απέλυσε ξανά, στις 21 Φεβρουαρίου 1868.
Τρεις ημέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1868, η Βουλή των Αντιπροσώπων έθεσε πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον, σε μια ψηφοφορία 126-47. Η Βουλή είπε ότι παραβίασε το νόμο και ατίμασε το αμερικανικό Κογκρέσο.
Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 1868, η Γερουσία δίκασε την υπόθεση του Τζόνσον και τελικά ψήφισε να τον απαλλάξει. Η ψήφος ήταν: 35 ψήφοι «ένοχος» και 19 ψήφοι «αθώος».
Μπιλ Κλίντον
Ο Κλίντον ήταν ο δεύτερος πρόεδρος που αντιμετώπισε τη διαδικασία μομφής. Από τις αρχές του 1994 βρέθηκε αντιμέτωπος με σκάνδαλα, ξεκινώντας από μια οικονομική έρευνα γνωστή ως «Whitewater».
Την ίδια χρονιά, η Πόλα Τζόουνς εναντίον τον κατηγορούσε για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Κλίντον ισχυρίστηκε ότι είχε προεδρική ασυλία για αστικές υποθέσεις, αλλά το 1997, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημά του.
Τον Ιανουάριο του 1998, κατά τη διάρκεια της υπόθεσης της Πόλα Τζόουνς, ο Κλίντον αρνήθηκε ότι είχε ποτέ σχέση με την πρακτικάρια του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι. Τον Ιούλιο του 1998, ο Κλίντον κατέθεσε σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι είχε διαπράξει ψευδορκία για την σχέση του με την Λεβίνσκι. Και μέχρι τον Αύγουστο, είχε αναγνωρίσει ότι είχε σχέση με την Λεβίνσκι.
Η Λεβίνσκι είχε επίσης ηχογραφήσει συνομιλίες της, όπου μιλούσε για την υπόθεση και τα αντίγραφα της συζήτησης δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 1998. Στις 8 Οκτωβρίου 1998, μόλις λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των κασετών, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε για να ξεκινήσει διαδικασία μομφής κατά του Κλίντον. Υπήρχαν 11 κατηγορίες στην πρόταση μομφής.
Στις 11 Δεκεμβρίου 1998, το Σώμα ενέκρινε τρία άρθρα μομφής, κατηγορώντας ότι ο Κλίντον είχε πει ψέματα στο ορκωτό δικαστήριο, διέπραξε ψευδορκία αρνούμενος τη σχέση του με τη Λεβίνσκι και παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη. Την επόμενη μέρα, εγκρίθηκε ένα τέταρτο άρθρο, το οποίο κατηγόρησε τον Κλίντον για κατάχρηση της εξουσίας του.
Στις 19 Δεκεμβρίου 1998, το Σώμα απέπεμψε τον Κλίντον για δύο από τα άρθρα- ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι αποπέμφθηκε, ο Κλίντον αρνήθηκε να παραιτηθεί.
Ο Κλίντον δικάστηκε από τη Γερουσία και αθωώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1999.
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ έγινε ο τρίτος πρόεδρος που υπέστη πρόταση μομφής. Και αυτή περιλαμβάνει δύο κατηγορίες: κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε μια έρευνα μομφής στον Τραμπ στις 24 Σεπτεμβρίου, ύστερα από καταγγελία που υποστήριζε ότι ο πρόεδρος καταχραζόταν την πολιτική του δύναμη για να πραγματοποιήσει σε αντάλλαγμα έρευνα σε πολιτικό του αντίπαλο, τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2020, τον Τζο Μπάιντεν και το γιο του, Χάντερ Μπάιντεν.
Οι ανακριτές του Σώματος εξέτασαν το αν το Τράμπ παρακράτησε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τη χώρα να διεξάγει έρευνα για διαφθορά στους Μπάιντεν.
Ο Τραμπ αρνήθηκε έντονα ότι υπήρξε κάποιο «quid pro quo» στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και έκτοτε παρομοίασε τις ενέργειες των Δημοκρατικών με το κυνήγι μαγισσών του Σάλεμ.
Στις 18 Δεκεμβρίου, το Σώμα ψήφισε να κατηγορήσει τον πρόεδρο και πάνω στις δύο κατηγορίες. Στις 5 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ αθωώθηκε για όλες τις κατηγορίες.