Οι απίθανες δουλειές που έκαναν σημερινοί μεγιστάνες
- 09/08/2015, 21:00
- SHARE
Οι απίθανες δουλειές και εταιρείες που είχαν φτιάξει οι σημερινοί μεγιστάνες της τεχνολογίας προτού γίνουν διάσημοι.
Οι πρώτες προσπάθειες σπάνια πετυχαίνουν. Στην πραγματικότητα σχεδόν κανείς από τους σημερινούς αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες δεν πέτυχε με την πρώτη.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις φιλόδοξων νεαρών που ξεκίνησαν να κερδίζουν χρήματα πολύ προτού αρχίσουν τις… πραγματικές επιχειρήσεις τους, όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Ας δούμε τους διασημότερους.
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον παράτησε το σχολείο για να εκδώσει ένα αποτυχημένο περιοδικό
Στα 16 του, πολύ προτού ο κόσμος τον γνωρίσει ως ιδρυτή του Virgin Group, εξέδωσε ένα περιοδικό με το όνομα Student. Σκοπός του ήταν να φιλοξενεί τις απόψεις ανθρώπων που θα ενέπνεαν τους νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Κατάφερε να μιλήσει με τον Ζαν Πολ Σαρτρ και τον ποιητή Ρόμπερτ Γκρέιβς, αλλά το περιοδικό δεν έβγαλε ποτέ χρήματα. Μετά άνοιξε μια εταιρεία ταχυδρομικής αποστολής δίσκων βινυλίου και επειδή ο ίδιος, όπως και όλοι του οι συνεργάτες, ήταν «παρθένοι στο χώρο των επιχειρήσεων», ονόμασε την εταιρεία του Virgin.
Ο Γουόρεν Μπάφετ έβαζε φλιπεράκια σε μπαρμπέρικα
Όσο οι φίλοι του έπαιζαν ακόμα στις αλάνες, ο μικρός Γουόρεν κέρδιζε ήδη χρήματα πουλώντας μπάλες γκολφ, γραμματόσημα και μοιράζοντας εφημερίδες. Με τα χρήματα που κέρδιζε αγόραζε οικόπεδα και μετοχές. Όσο ήταν στο γυμνάσιο αγόραζε φλιπεράκια και τα τοποθετούσε σε κουρεία κερδίζοντας 50 δολάρια την εβδομάδα. Πούλησε την εταιρεία αυτή για 1.200 δολάρια.
Ο Έλον Μασκ είχε nightclub
Πολύ προτού ιδρύσει την Tesla Motors και τη SpaceX και τον καιρό που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, είχε νοικιάσει ένα μεγάλο διαμέρισμα που είχε μετατρέψει σε nightclub. Σκοπός του ήταν να κερδίσει χρήματα, αλλά και να κάνει γνωριμίες.
Ο Λάρι Πέιτζ έφτιαχνε software για synthesizers
Τον καιρό που ο ιδρυτής της Google ήταν στο κολέγιο είχε πάθος με το σαξόφωνο και τη μουσική. Έφτιαξε, λοιπόν, το business plan για μια εταιρεία που θα κατασκεύαζε software για synthesizers, έτσι ώστε η μουσική να δημιουργείται απευθείας σε αυτούς. Ωστόσο οι τεχνικές δυσκολίες τον έκαναν να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό.
Ο Τράβις Καλάνικ είχε φτιάξει μια υπηρεσία σαν το Napster
Πολύ προτού ιδρύσει την Uber, είχε δημιουργήσει το 1997 την υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων Scour Exchange, η οποία επέτρεπε τη μεταφορά μουσικής και ταινιών. Αν και κατάφερε στην αρχή να προσελκύσει χρηματοδότηση, η μήνυση που τους έκανε η MPAA τους ανάγκασε να καταλήξουν σε χρεοκοπία.
Η Ελίζαμπεθ Χολμς πουλούσε software στην Κίνα
Ο επιχειρηματίας πατέρας της ταξίδευε συχνά στην Κίνα και η ίδια ζούσε μαζί του, μάθαινε τη γλώσσα και έκανε γνωριμίες. Βλέποντας ότι τα κινεζικά πανεπιστήμια είχαν μείνει πίσω στο χώρο της τεχνολογίας, έφτιαξε μια εταιρεία που πουλούσε C++ compilers. Στη συνέχεια, και χρησιμοποιώντας όλη αυτή την εμπειρία, οδηγήθηκε στην πατέντα στην οποία βασίστηκε η Theranos, μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στο χώρο της υγείας, και η ίδια έγινε η νεώτερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος.
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε μια αποτυχημένη εταιρεία κινουμένων σχεδίων
Το 1923 ο Ντίσνεϊ με τον αδελφό του δημιούργησαν την Alice Comedies, με σχέδια και ιστορίες από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και έναν εντελώς δικό τους χαρακτήρα, τον Όσβαλντ τον Λαγό. Όμως ο διανομέας τους, που είχε και τα πνευματικά δικαιώματα, αποφάσισε ότι μπορεί και χωρίς εκείνους και έτσι η Alice Comedies αναγκάστηκε να κλείσει. Οι Ντίσνεϊ ξαναπροσπάθησαν και έγραψαν ιστορία, το όνομα εκείνου του διανομέα-συνεταίρου δεν το θυμάται κανένας.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έφτιαξε το Facemash και μια υπηρεσία μουσικής
Το 2003 ο μελλοντικός ιδρυτής του Facebook είχε δημιουργήσει το Facemash, κάτι σαν hot or not όπου οι χρήστες έβλεπαν δύο φωτογραφίες δύο ανθρώπων και ψήφιζαν ποιος είναι ομορφότερος από τον άλλον. Το site ήταν στον server του Χάρβαρντ και, παρά την δημοφιλία του, αναγκάστηκε να το κατεβάσει.
Ο Ράιντ Χόφμαν του LinkedIn είχε φτιάξει site γνωριμιών
To 1997 o Χόφμαν δημιούργησε το SocialNet, ένα φιλόδοξο σχέδιο για ένα επαγγελματικό δίκτυο (σαν το LinkedIn), αλλά το οποίο σου έβρισκε και ραντεβού, συγκάτοικο ή ακόμα και αντίπαλο για το τένις.
Οι Αλέξις Οχάνιαν και Στιβ Χάφμαν του Reddit έχουν και το BreadPig
Το 2005 αγόρασαν το domain breadpig.com επειδή απλώς τους άρεσε το όνομα και το διατήρησαν ως σήμερα ως site που πουλάει αντικείμενα, βιβλία και άλλα παράξενα πράγματα «στους geeks», όπως λένε οι ίδιοι. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων διατίθεται σε δωρεές.