«I can’t breathe»: Το κίνημα που ένωσε τον κόσμο κατά του ρατσισμού σε εικόνες
- 05/06/2020, 13:30
- SHARE
Η προηγούμενη φορά που οι ΗΠΑ είδαν μια τόσο μεγάλη έκρηξη διαμαρτυρίας, με συγκρούσεις με την αστυνομία, βία και καταστροφές ήταν τον Απρίλιο του 1968, όταν το άκουσμα της είδησης για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε πάνω από 125 αμερικανικές πόλεις, με 50 νεκρούς και περισσότερες από 15.000 συλλήψεις. Στην τετραετία 1968-1972 υπήρξαν περίπου 2.310 περιστατικά τέτοιων «ταραχών» σε 960 μαύρες κοινότητες.
Η αίσθηση άνισων προοπτικών δεν περιορίζεται μόνο στην εξαιρετικά άνιση μεταχείριση από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Αφορά πρώτα και κύρια την οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Το διάμεσο εισόδημα των μαύρων νοικοκυριών ήταν το 2018 στα 41.692 δολάρια την ώρα που το διάμεσο εισόδημα των λευκών νοικοκυριών ήταν 70.642 δολάρια. Ουσιαστικά, το μέσο μαύρο νοικοκυριό έβγαζε μόλις 50 σεντ για κάθε δολάριο που έβγαζε το μέσο λευκό νοικοκυριό. Αντίστοιχη είναι η ανισότητα και σε σχέση με την απασχόληση. Το πρώτο τρίμηνο του 2020 (πριν αρχίσει το κύμα απολύσεων εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων) η μέση ανεργία των μαύρων Aμερικανών ήταν 6,6%, ενώ των λευκών 3,6%.
Το σύνθημα (και κίνημα) Black Lives Matter ήρθε στο προσκήνιο κυρίως μετά τη δολοφονία από αστυνομικούς το 2014 του Μάικλ Μπράουν στο Φέργιουσον, κοντά στο Σαιντ Λούις και του Ερλ Γκάρνερ στη Νέα Υόρκη (με το βίντεο της σύλληψής και του θανάτου του να τον δείχνει να επαναλαμβάνει τη φράση «I can’t breath»- δεν μπορώ να ανασάνω-, την ίδια ακριβώς που επαναλάμβανε και ο Τζορτζ Φλόιντ), παρότι ως σύνθημα είχε ακουστεί νωρίτερα.
Ήρθε να θυμίσει ότι οι μαύροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο να πεθάνουν από σφαίρα και γενικότερα βία αστυνομικών σε σχέση με τους λευκούς και να υπογραμμίσει ότι στη σύγχρονη Αμερική δε μετρούν δυστυχώς όλες οι ζωές το ίδιο. Ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2015 και τον Μάιο του 2020 σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών 1252 μαύροι και 2385 λευκοί. Αν λάβουμε υπόψη την αναλογία του πληθυσμού, αυτό σημαίνει ότι 30 μαύροι ανά εκατομμύριο έπεσαν θύματα πυροβολισμών από αστυνομικούς ενώ στους λευκούς η αναλογία είναι 12 ανά εκατομμύριο.
Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος μαύρων, παρά την μεγάλη δημοσιότητα που είχαν πάρει οι διαμαρτυρίες μετά το Φέργκιουσον και την κλιμάκωση του κινήματος Black Lives Matter, και παρότι οι ΗΠΑ είχαν από το 2008 έως το 2016 έναν πρόεδρο που δεν ήταν λευκός, έρχονται να υπογραμμίσουν ότι ο ρατσισμός στις ΗΠΑ δεν αφορά απλώς το εάν υπάρχουν τυπικές μορφές ανισότητες, αλλά πολύ πιο βαθιά ριζωμένες στάσεις και πρακτικές.
Οι διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ γρήγορα επεκτάθηκαν και σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Συρία, το Ην. Βασίλειο, το Παρίσι και την Αθήνα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία σε αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ.
Λονδίνο- Ην. Βασίλειο
Εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή 31/5 στο Λονδίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές γονάτισαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου φωνάζοντας «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κοινοβούλιο και κατέληξαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Ο Μπόρις Τζόνσον, στενός σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε την Τετάρτη 3/6 ότι «φυσικά και έχει σημασία η ζωή των μαύρων και κατανοώ πλήρως την οργή, την οδύνη που υπάρχει όχι μόνο στην Αμερική αλλά και στον κόσμο, όπως και στη δική μας χώρα».
Ιντλίμπ- Συρία
Ένα γκράφιτι που εμφανίζει τον Τζόρτζ Φλόιντ ζωγραφίστηκε στα ερείπια ενός βομβαρδισμένου κτιρίου στο Ιντλίμπ της Συρίας. Το γκράφιτι έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς Σύριοι καλλιτέχνες Aziz Asmar και Anis Hamdoun δήλωσαν ότι δημιούργησαν το γκράφιτι για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Αμερικανούς διαδηλωτές και «να ζητήσουν ειρήνη και αγάπη». Γκράφιτι με τον Φλόιντ εμφανίστηκαν επίσης σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Δουβλίνο και η Βαρκελώνη.
Ναϊρόμπι- Κένυα
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι την Τρίτη 2/6 για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ. Οι διαδηλωτές, που περιλάμβαναν Κένυους και Αμερικανούς, διαμαρτύρονταν σε αλληλεγγύη με τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ και φώναζαν το σύνθημα «Black lives matter». Ζήτησαν υπευθυνότητα από την αμερικανική πρεσβεία στην επιβολή του νόμου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Σε μια δήλωση που απευθυνόταν στον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κένυα, Κάιλ ΜακΚάρτερ, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ανεπίτρεπτες αστυνομικές ενέργειες και κάλεσαν τους ηγέτες να δράσουν και να αλλάξουν τις συνθήκες αστυνόμευσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κένυα.
Σίδνεϋ- Αυστραλία
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τρίτη 2/6 στο Σίδνεϋ για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, την ώρα που εγείρονται ερωτήματα για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αυστραλιανή αστυνομία κατά τη σύλληψη ενός εφήβου Αβορίγινα. Οι διαδηλωτές- κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες- αψήφησαν τους περιορισμούς για τις δημόσιες συγκεντρώσεις που εξακολουθούν να ισχύουν στην Αυστραλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ στο Σίδνεϋ. Η πορεία ήταν ειρηνική με το συγκεντρωμένο πλήθος να κρατά πανό που έγραφαν «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και να φωνάζει «Οι ζωές των μαύρων μετρούν», αλλά και «Γονατίστε», την ώρα που η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει.
Κωνσταντινούπολη- Τουρκία
Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη 4/6 για να καταγγείλει την αστυνομική βία και να δείξει την αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 20 άνθρωποι προχώρησαν προς το αμερικανικό προξενείο της πόλης ενώ φώναζαν κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Μερικοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του Τζορτζ Φλόιντ. Η αστυνομία διέλυσε βίαια μικρή διαδήλωση.
Βερολίνο- Γερμανία
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ», «Σταματήστε να μας σκοτώνετε» και «Ποιος θα είναι ο επόμενος;». Κάποιες από τις διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες όταν διαδηλωτές εμπόδισαν την κίνηση των αυτοκινήτων, έβαλαν φωτιά και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να τους απωθήσουν.
Μπουένος Άιρες- Αργεντινή
Χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε την Τρίτη 2/6 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής για να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές προχώρησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Σημειώνεται ότι οι διαδηλωτές παραβίασαν το υποχρεωτικό lockdown στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται η Αργεντινή, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παρίσι- Γαλλία
Διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν και στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, σε μεγάλη διαδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι περίπου 20.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τον θάνατο, το 2016, του Ανταμα Τραορέ κατά τη σύλληψή του από τρεις αστυνομικούς. Την περασμένη Παρασκευή είχε δημοσιευθεί ιατρική έκθεση σύμφωνα με την οποία οι τρεις αστυνομικοί δεν είχαν προκαλέσει ασφυξία στον Τραορέ, αλλά ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Η ιατρική έκθεση που είχε παραγγείλει η οικογένεια του θανόντος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Τραορέ είχε πεθάνει από ασφυξία.
Πόλη του Παναμά- Παναμάς
Σε όλη τη χώρα, οι πολίτες διαμαρτύρονταν για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Το Σάββατο 30/5 διαδηλωτές στην Πόλη του Παναμά ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των διαδηλωτών της υπόλοιπης χώρας, ζητώντας δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ. Από τη γέφυρα Hathaway έως την 23η οδό, ειρηνικοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι θέλουν να δουν αλλαγή.
Ουάσιγκτον- ΗΠΑ
Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί την Τετάρτη 3/6 έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον αψηφώντας ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 19:00 φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε». Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας.
Σεούλ- Νότια Κορέα
Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές κρατώντας πλακάτ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ, στις 5 Ιουνίου 2020. Οι συμμετέχοντες δημοσίευσαν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες τους φορώντας t-shirt με το σύνθημα «Black Lives Matter» στα κορεάτικα και στα αγγλικά με τα hashtags #GeorgeFloyd και #blacklivesmatterkorea και στις δύο γλώσσες.
Χάγη- Ολλανδία
Διαδηλωτές στην Χάγη, στην Ολλανδία την Τρίτη 2/6. Η οργάνωση Black Lives Matter Netherlands οργάνωσε μια συγκέντρωση με στόχο να διαμαρτυρηθεί για τη βία κατά των μαύρων στις ΗΠΑ και τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που πέθανε κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Την Τετάρτη 3/6, η ολλανδική αστυνομία ζήτησε από μερικές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη του Ρότερνταμ να πάνε στα σπίτια τους, επειδή στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν, επικρατούσε συνωστισμός και το πλήθος δεν μπορούσε να τηρήσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε πάνω και περιμετρικά της γέφυρας Εράσμους.