Οι χώρες που κατέχουν “τα κλειδιά” του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου

Οι χώρες που κατέχουν “τα κλειδιά” του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου
An image grab from footage obtained from a livestream from the Zaporizhzhia Nuclear Authority on March 4, 2022 shows multiple blasts at key a Ukrainian nuclear plant in Zaporizhzhia from Russian shelling. (Photo by ZAPORIZHZHIA NUCLEAR AUTHORITY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ZAPORIZHZHIA NUCLEAR AUTHORITY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι μια απειλή που τρομοκρατεί την ανθρωπότητα, και σήμερα είναι πιο κοντά από ποτέ.

Τον Ιανουάριο, σε μια σπάνια επίδειξη συναίνεσης για ένα θέμα παγκόσμιας ασφάλειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία συμφώνησαν από κοινού ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί». Η υπόσχεση, που ήταν αποτέλεσμα συνομιλιών που κράτησαν μήνες, συνοψίστηκε από ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ως: «μια αναγνώριση ότι είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε».

Τώρα όμως, με την ολοένα και πιο απειλητική ρητορική από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», προειδοποιώντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα να (χρησιμοποιήσετε) ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξετε σε Αρμαγεδδώνα.» Προσθέτοντας ιστορικό πλαίσιο, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από την εποχή του Κένεντι και την κουβανική κρίση πυραύλων».

Επί του παρόντος, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12.705 πυρηνικές κεφαλές στα χέρια εννέα χωρών, και στην παρακάτω λίστα θα δούμε τις χώρες που κρατούν στα χέρια τους τα “κλειδιά” του πυρηνικού πολέμου.

Πηγή: Statista