Οι δέκα χώρες της Ευρώπης με τις πιο καθαρές θάλασσες για μπάνιο

Οι δέκα χώρες της Ευρώπης με τις πιο καθαρές θάλασσες για μπάνιο
CF20W4 A view from a little path over some blue domed Greek Orthodox churches in the village of Oia on Santorini
Σε ποια θέση βρέθηκε η Ελλάδα;

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ένας συντριπτικός αριθμός- το 95,4%- από τις 21.831 περιοχές κολύμβησης που αποτέλεσαν αντικείμενο παρακολούθησης στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας βάσει των κανόνων της ΕΕ. Επιπλέον, στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν επίσης 300 περιοχές κολύμβησης που παρακολουθούνται στην Αλβανία και την Ελβετία.

Το ποσοστό των κολυμβητικών περιοχών που πληρούν τα πλέον αυστηρά πρότυπα «εξαιρετικής ποιότητας» αυξήθηκε ελαφρά από 85,0 % το 2017 σε 85,1 % το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός εκείνων που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τον χαρακτηρισμό «ικανοποιητικής ποιότητας» μειώθηκε από 96 % σε 95,4 % από το 2017 έως το 2018. Αυτή η μικρή πτώση οφείλεται κυρίως στο άνοιγμα νέων περιοχών κολύμβησης για τις οποίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμο το σύνολο δεδομένων τεσσάρων κολυμβητικών περιόδων που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό βάσει της οδηγίας. Το 2018, 301 (ή 1,3 %) του συνόλου των περιοχών κολύμβησης στην ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπαρκούς ποιότητας». Το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 1,4 % του 2017.

Οι απαιτήσεις για τα ύδατα κολύμβησης καθορίζονται στην οδηγία της ΕΕ για τα ύδατα κολύμβησης. Η εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 40 έτη. Η αποτελεσματική παρακολούθηση και διαχείριση στο πλαίσιο της οδηγίας, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων που καταλήγουν στο νερό. Σύμφωνα με τους κανόνες, οι τοπικές αρχές συλλέγουν δείγματα νερού από επίσημα αναγνωρισμένες περιοχές κολύμβησης καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Τα δείγματα υποβάλλονται σε ανάλυση για δύο τύπους βακτηρίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης από λύματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα.

Στην Ελλάδα το 97% των περιοχών κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος που έκανε την έρευνα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και στοιχεία της αποτυπώνονται στο γράφημα.

Ανακαλύψτε στη συνέχεια ποιες χώρες διαθέτουν τις καθαρότερες θάλασσες στην Ευρώπη, βάσει στοιχείων του 2018.