Οι δέκα «χρυσοί» κληρονόμοι του πλανήτη
- 23/01/2020, 15:00
- SHARE
Σύμφωνα με τον δείκτη «Bloomberg Billionaires», οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου ελέγχουν το 1 τρισ. δολαρίων του παγκόσμιου χρήματος. Οι παρακάτω οικογένειες ασχολούνται με διάφορους κλάδους όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακοβιομηχανίες και πολυτελή είδη ρουχισμού. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικούς από τους πιο πλούσιους κληρονόμους του πλανήτη.
10. Οικογένεια Γουόλτον
Όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Walmart, Σάμιουελ Μουρ Γουόλτον, απεβίωσε, ο μεγαλύτερος γιος του Ρομπ Γουόλτον κληρονόμησε δισεκατομμύρια δολάρια. Ξεκίνησε να εργάζεται ως πρόεδρος της εταιρείας μέχρι να πεθάνει το 1992. Το 2016, ο Στιούαρτ Γουόλτον αντικατέστησε τον πατέρα του και μια νέα γενιά ξεκίνησε στο διοικητικό συμβούλιο της Walmart.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
9. Οικογένεια Κοχ
Με περίπου 99 δισ. δολάρια, η οικογένεια Κοχ διαθέτει μία τεράστια περιουσία. Όταν ο Ντέιβιντ, ο Τσαρλς, ο Ουίλιαμ και ο Φρέντερικ Κοχ κληρονόμησαν την επιχείρηση διύλισης πετρελαίου στη δεκαετία του 1980 μετά το θάνατο του Φρέντερικ Κοχ, η κληρονομιά ήταν τόσο μεγάλη που ήταν λογικό να υπάρχει διαμάχη για το πώς θα ελεγχεί.
Σύντομα, ο Ουίλιαμ και ο Φρέντερικ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εταιρεία, οπότε ο Ντέιβιντ και ο Τσαρλς πήραν τον έλεγχο της εταιρίας Wood Oil και Refining Company. Τα αδέρφια άρχισαν σύντομα να βγάζουν περίπου 110 δισ. δολάρια το χρόνο μετά την δημιουργία της Koch Industries. Πρόσφατα, ο Ντέιβιντ Κοχ, στην ηλικία των 78 ετών, αποφάσισε να εγκαταλείψει την εταιρεία λόγω προβλημάτων υγείας.
8. Οικογένεια Μαρς
Η οικογένεια εργάζεται από το 1883 και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στη βιομηχανία γλυκών με 89,7 δισ. δολάρια.
7. Nτε Σπολμπέρχ, ντε Μέβιους και Βαν Νταμ
Ο ντε Σπολμπέρχ (γιος του Βίκομτ Βερνέρ ντε Σπολμπέρχ), ο ντε Μέβιους (γιος του Μπάρον Έρικ ντε Μέβιους) και ο Βαν Νταμ συγκαταλέγονται στον κατάλογο των μεγαλύτερων κληρονόμων που έχουν καταγραφεί στον κόσμο καθώς είναι οι κληρονόμοι της Anheuser-Busch.
Η αυτοκρατορία τους είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιεία στον κόσμο, γνωστή για τα προϊόντα της όπως Corona, Budweiser, Leffe, Beck, Stella Artois και περιφερειακά ζυθοποιεία. Το 2018 η Anheuser-Busch InBev σημείωσε πωλήσεις ύψους 54,6 δισ. δολαρίων. Οι οικογένειες των οποίων οι ρίζες μπορούν να εντοπιστούν μέχρι τον 14ο αιώνα βρίσκονται στην κορυφή της αυτοκρατορίας μπύρας που ονομάζεται «Ιnterbrew» με έδρα το Λουβέν του Βελγίου.
6. Άξελ Ντουμάς
Όταν ο εγγονός του Εμίλ, Ζαν-Λουίς Ντουμάς, ανέλαβε την επιχείρηση, η Hermès κέρδισε την τεράστια φήμη που έχει σήμερα. Συνέχισε να εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής και ως πρόεδρος της Hermès μέχρι το 2006 και έπειτα αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Άξελ Ντουμάς, ο οποίος έλαβε κληρονομιά 49,2 δισ. δολαρίων.
5. Πιέρ και ο Πολ Γουίδερμερ
Το 1917, οι Πιέρ και ο Πολ Γουίδερμερ έγιναν διευθυντές της εταιρείας. Η καμπή έγινε όταν έκαναν μια συμφωνία με την Coco Chanel για να κάνουν το άρωμά της ένα διαφορετικό εμπορικό brand που έπειτα ονομάστηκε Parfums Chanel. H συνολική κληρονομιά είναι 45,6 δισ. δολάρια.
4. Μουκές και Ανίλ Αμπάνι
Οι Μουκές και Ανίλ Αμπάνι, γιοι του Ντιρουμπάι Αμπάνι συμπληρώνουν τη λίστα με κληρονομιά 43,5 δισ. δολαρίων. Ο Ντιρουμπάι Αμπάνι ίδρυσε την Reliance Industries το 1957, που βρίσκεται στη Βομβάη. Όταν πέθανε το 2002, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε αφήσει διαθήκη.
Υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ των γιων του, λόγω της απουσίας διαθήκης μέχρι που οι μητέρες τους επέλυσαν το ζήτημα. Η προεδρία της εταιρείας διύλισης πετρελαίου δόθηκε στον Μουκές Αμπάνι, ενώ ο Ανίλ Μουκές συνεχίζει να «βασιλεύει» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την άμυνα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις υποδομές.
3. Στέφαν και η Σούζαν Κουάντ
Ο Στέφαν και η Σούζαν Κουάντ βρίσκονται στους πρώτους δέκα καταλόγους των πλουσιότερων ανθρώπων που κληρονόμησαν μεγάλη περιουσία από την οικογένειά τους. Το 1954, η BMW αντιμετώπιζε δυσκολίες όταν ο γιος του, Χέρμπερτ, πήρε τον έλεγχο της εταιρείας. Κατάφερε και έκανε την BMW μία από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες αυτοκινήτων πολυτελείας στον κόσμο.
Από το 1982 έως το 1997, η σύζυγός του Τζοάννα Κουάντ έγινε σημαντικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW μέχρι την αποχώρησή της το 1997. Οι Στέφαν και Σούζαν Κουάντ βρίσκονται τώρα στο συμβούλιο της BMW, με κληρονομία 42,7 δισ. δολαρίων.
2. Μακ Μίλαν και Κάργκιλ
Ο Τζον Μακ Μίλαν Τζούνιορ κληρονόμησε μεγάλη περιουσία το 1936 μετά την αποχώρησή του πατέρα του, Τζον Μακ Μίλαν. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ουίλιαμ Κάργκιλ ξεκίνησε την Cargill Company, ένα σπίτι αποθήκευσης σιτηρών στην Αϊόβα. Ο αδελφός του Σαμ μπήκε μαζί του ένα χρόνο αργότερα και οι δύο τους ίδρυσαν την W. W. Cargill and Brother.
Χρόνια αργότερα, οι οικογένειες Μακ Μίλαν και Κάργκιλ ένωσαν τις δυνάμεις τους. Όσον αφορά τα έσοδα, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός φορέας στην Αμερική με 42,3 δισ. δολάρια.
1. Hubertus von Baumbach και Boehringer
Ο Hubertus von Baumbach είναι Γερμανός επιχειρηματίας. Η φαρμακευτική Boehringer Ingelheim ιδρύθηκε από τον Albert Boehringer το 1885 στη Γερμανία. Για περισσότερα από 130 χρόνια, η εταιρεία διοικείται από τους Baumbachs και μέλη της οικογένειας. Το 2010, η 125η επέτειος της εταιρείας γιορτάστηκε με ένα θεαματικό γεγονός.
Η παγκόσμια φαρμακευτική επιχείρηση είναι γνωστό ότι επικεντρώνεται σε καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο Hubertus που αποφοίτησε από το MIT είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στη Γερμανία με κληρονομιά 42,2 δισ. δολαρίων.