Οι δέκα μεγαλύτερες χρεοκοπίες καταστημάτων τα τελευταία χρόνια
- 08/11/2015, 20:25
- SHARE
Όλες οι εταιρείες που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.
Η American Apparel κατέθεσε αίτημα πτώχευσης πρόσφατα, και είναι η τελευταία εταιρεία λιανικών πωλήσεων που ακολουθεί αυτή την οδό σε μια απελπισμένη προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή.
Οι οπαδοί της American Apparel δεν χρειάζεται να απελπίζονται: ένα αίτημα πτώχευσης δεν σημαίνει απαραίτητα το θάνατο μιας εταιρείας.
Πράγματι, η προστασία που παρέχει η υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης έχει σχεδιαστεί κυρίως για να δίνει στις εταιρείες «ανάσες» και να μειώνει το βάρος των χρεών τους (στην περίπτωση της American Apparel, το χρέος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε 135 εκατομμύρια δολάρια), ενώ προσπαθούν να ανακτήσουν τη θέση τους. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν καταφέρει να μείνουν στην αγορά μετά από την υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης: Η Kmart, αν και εξακολουθεί να δυσκολεύεται, το 2004 έγινε μέρος της Sears Holdings, και η Eddie Bauer, που πτώχευσε το 2009, βρίσκεται σε λειτουργία επέκτασης.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 μεγαλύτερες χρεοκοπίες καταστημάτων λιανικής πώλησης κατά τα τελευταία έτη, όπως ιεραρχήθηκαν με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού τους κατά τη στιγμή της αρχικής κατάθεσης για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης. Τα στοιχεία προέρχονται από το BankruptcyData.com καθώς και από αρχεία δικαστηρίου.
Circuit City
Έτος: 2008
Ενεργητικό: 3,75 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Circuit City, κάποτε στην κορυφή των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ, σταμάτησε τις δραστηριότητές της το 2009 μετά την αποτυχία να βρει αγοραστή. Η εταιρεία τελικά υπέκυψε λόγω της αδυναμίας της να αντιδράσει γρήγορα και επιδέξια στην άνοδο των διαδικτυακών εμπόρων λιανικής πώλησης όπως η Amazon.com, καθώς και στις επιθετικές κινήσεις εταιρειών όπως η Wal-Mart και η Target.
Linens & Things
Έτος: 2008
Ενεργητικό: 1,74 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αλυσίδα οικιακών ειδών πήρε την κάτω βόλτα αφότου η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Apollo Global Management τη φόρτωσε με περισσότερο χρέος από όσο μπορούσε να χειριστεί. Η Linens & Things, η οποία σε ένα σημείο είχε ετήσιες πωλήσεις 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αργότερα επέστρεψε στις δραστηριότητές της ως online μόνο μάρκα. Και σχεδόν πριν από δύο χρόνια, πωλήθηκε στην Galaxy Brand Holdings, ένα επενδυτικό όχημα που ανήκει στην The Carlyle Group.
General Atlantic & Pacific Tea (A&P)
Έτος: 2015
Ενεργητικό: 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ πρόσφατα κήρυξε πτώχευση για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια και πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων της στους ανταγωνιστές Acme και Stop & Shop. Η εταιρεία δέχθηκε πλήγμα τα τελευταία χρόνια από εταιρείες όπως η Wal-Mart, η Costco και η Target που κέρδισαν τους καταναλωτές στο κάτω όριο του φάσματος των τιμών, και η Whole Foods στο άνω όριο. Η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται στο δικαστήριο.
Radio Shack
Έτος: 2015
Ενεργητικό: 1,59 δισεκατομμύρια δολάρια
Μετά από δυσκολίες ετών, καθώς οι αγοραστές ηλεκτρονικών στράφηκαν στο διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία, η RadioShack κήρυξε πτώχευση το Φεβρουάριο, βάζοντας τέλος στην 94χρονη πορεία της. Πρόσφατα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής επικύρωσε το σχέδιο πτώχευσης της Radio Shack, η οποία θα διανείμει τα έσοδα από την εκκαθάριση της εταιρείας προς τους πιστωτές.
Blockbuster
Έτος: 2010
Ενεργητικό: 1,54 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Blockbuster κατέβαλλε προσπάθεια να ανταγωνιστεί την εμφάνιση της Netflix και άλλων εταιρειών video-on-demand. Η Blockbuster αγοράστηκε από την Dish Network το 2011, αλλά δύο χρόνια αργότερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα εναπομείναντα 300 καταστήματά της στις ΗΠΑ.
Borders
Έτος: 2011
Ενεργητικό: 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια
Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders άργησε να προσαρμοστεί στο φαινόμενο των e-books – ή ακόμα και δημιουργήσει ένα φιλικό προς το χρήστη ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο – μοιραία λάθη που της στοίχισαν απώλεια πωλήσεων προς την Amazon και τελικά οδήγησαν στην κατάρρευσή της.
Sbarro
Έτος: 2011 και ξανά το 2014
Ενεργητικό: 490 εκατομμύρια δολάρια
Η εταιρεία φαστ-φουντ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2014, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, λόγω του μεγάλου της χρέους και της μείωσης της κυκλοφορίας σε πολλά εμπορικά κέντρα των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο εκείνου του έτους η Sbarro επανεμφανίστηκε με μικρότερο χρέος και ένα σχέδιο που επέτρεπε στους πελάτες να φτιάχνουν τις δικές τους πίτσες.
Friedman's
Έτος: 2008
Ενεργητικό: 448 εκατομμύρια δολάρια
Η ύφεση ήταν μια δύσκολη στιγμή για τα κοσμηματοπωλεία μεσαίου επιπέδου, με τους καταναλωτές να απομακρύνονται από τα πράγματα που δεν χρειάζονταν πραγματικά (δηλαδή τα διαμάντια). Η Friedman’s, η οποία είχε 455 καταστήματα, έκανε αναγκαστικό αίτημα για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 7 για εκκαθάριση που αργότερα μετατράπηκε σε αίτημα για υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης. Αλλά τελικά, η Friedman’s έκλεισε.
Brookstone
Έτος: 2014
Ενεργητικό: 407 εκατομμύρια δολάρια
Η Brookstone, φημισμένη για καρέκλες μασάζ και ηλεκτρονικά ταξιδίου, κατέθεσε αίτημα πτώχευσης στις αρχές του 2014 λόγω χρεών. Αλλά σε αντίθεση με αντίστοιχες εταιρείες, έχει ανακάμψει και συνεχίζει να λειτουργεί ως αλυσίδα με πάνω από 200 καταστήματα.
Quiksilver
Έτος: 2015
Ενεργητικό: 337 εκατομμύρια δολάρια
H Quiksilver απέτυχε να ανακάμψει και τον περασμένο μήνα κατέθεσε αίτημα πτώχευσης, σκοπεύοντας να παραδώσει τον έλεγχο στους κύριους δανειστές μέσω μιας επένδυσης από την Oaktree Capital Management.