Οι δέκα μεγαλύτεροι χάκερ της ιστορίας
- 16/02/2021, 13:55
- SHARE
Η ηλεκτρονική πειρατεία είναι η πράξη του εντοπισμού και της αξιοποίησης των ευπαθειών του συστήματος και του δικτύου προκειμένου να αποκτήσει κάποιος μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα. Οι χάκερ «λευκών καπέλων» μπορεί να εργάζονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή ως μηχανικοί λογισμικού και που αναζητούν τρωτά σημεία για να τα διορθώσουν. Οι «μαύροι» χάκερ λειτουργούν με κακόβουλη πρόθεση. Και φυσικά υπάρχει μια μεγάλη γκρίζα ενδιάμεση περιοχή που «κατοικείται» από πολιτικούς ακτιβιστές και χάκερ που φορούν και τα δύο καπέλα…
Το hacking κοστίζει σε εταιρείες και καταναλωτές τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το περιοδικό CPO, έως το 2021, οι επιθέσεις hacking θα κοστίσουν συνολικά 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες που αναφέρθηκαν το 2019.
Ας δούμε παρακάτω τη λίστα με τους δέκα μεγαλύτερους χάκερ της ιστορίας όπως την κατέγραψε η Kaspersky.
1. Κέβιν Μίτνικ
Σημαντική φιγούρα στο αμερικανικό hacking, ο Κέβιν Μίτνικ ξεκίνησε ως έφηβος. Το 1981 κατηγορήθηκε για κλοπή εγχειριδίων υπολογιστή από την Pacific Bell. Το 1982 χάκαρε τη Διοίκηση Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), ένα επίτευγμα που ενέπνευσε την ταινία War Games του 1983. Το 1989 παραβίασε το δίκτυο της Digital Equipment Corporation (DEC) και έκανε αντίγραφα του λογισμικού τους. Επειδή η DEC ήταν κορυφαίος κατασκευαστής υπολογιστών εκείνη την εποχή, αυτή η πράξη έβαλε τον Μίτνικ στο χάρτη. Αργότερα συνελήφθη, καταδικάστηκε και στάλθηκε στη φυλακή.
2. Anonymous
Οι Anonymous ξεκίνησαν το 2003 ως μία ομάδα επικεντρωμένη στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το 2008 οι Anonymous ασχολήθηκαν με την Εκκλησία της Σαηεντολογίας και άρχισαν να απενεργοποιούν τους ιστοτόπους της, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την κατάταξή τους στο Google. Τον Μάρτιο του 2008, μια ομάδα Anonymous κατέβαλε τα κέντρα της Σαηεντολογίας σε όλο τον κόσμο φορώντας τη διάσημη μάσκα Guy Fawkes. Όπως σημείωσε ο The New Yorker, ενώ το FBI και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν εντοπίσει ορισμένα από τα πιο παραγωγικά μέλη της ομάδας, η έλλειψη πραγματικής ιεραρχίας καθιστά σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό ή την εξάλειψη της ομάδας Anonymous στο σύνολό της.
3. Άντριαν Λάμο
Το 2001, ο 20χρονος Άντριαν Λάμο χρησιμοποίησε ένα μη προστατευμένο εργαλείο διαχείρισης περιεχομένου στο Yahoo για να τροποποιήσει ένα άρθρο του Reuters και να προσθέσει ένα ψεύτικο απόσπασμα που αποδίδεται στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα John Ashcroft. Ο Λάμο συχνά παραβίαζε συστήματα και έπειτα ειδοποιούσε τόσο τον Τύπο όσο και τα θύματά του.
Το 2002 χάκαρε το δίκτυο των New York Times και άρχισε να διεξάγει έρευνα για υψηλού προφίλ δημόσιες προσωπικότητες.
4. Άλμπερτ Γκονζάλες
Ο Γκονζάλες έκανε απάτες με χρεωστικές κάρτες που σχετίζονται με κλοπή δεδομένων από εκατομμύρια λογαριασμούς καρτών. Για να αποφευχθεί η φυλάκιση, έγινε πληροφοριοδότης μυστικής υπηρεσίας, βοηθώντας τελικά δεκάδες μέλη του Shadowcrew.
5. Μάθιου Μπίβαν και Ρίτσαρντ Πράις
Οι Μάθιου Μπίβαν και Ρίτσαρντ Πράις είναι ένα δίδυμο Βρετανών χάκερ που εισέβαλαν σε πολλά στρατιωτικά δίκτυα το 1996, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Πολεμικής Αεροπορίας Griffiss, της Υπηρεσίας Πληροφοριακών Συστημάτων Άμυνας και του Κορεατικού Ινστιτούτου Ατομικής Έρευνας (KARI).
Κατηγορήθηκαν ότι ξεκίνησαν σχεδόν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Μπίβαν ισχυρίζεται ότι ήθελε να αποδείξει μια θεωρία συνωμοσίας UFO, και σύμφωνα με το BBC, η υπόθεσή του μοιάζει με εκείνη του Gary McKinnon. Κακόβουλη πρόθεση ή όχι, οι Μπίβαν και Πράις απέδειξαν ότι ακόμη και τα στρατιωτικά δίκτυα είναι ευάλωτα.
6. Τζίνσον Τζέιμς Αντσέτα
Ο Αντσέτα χρησιμοποιούσε bots – ρομπότ που βασίζονται σε λογισμικό που μπορούν να μολύνουν και τελικά να ελέγχουν τα συστήματα υπολογιστών. Χρησιμοποιώντας μια σειρά botnets μεγάλης κλίμακας, κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο περισσότερους από 400.000 υπολογιστές το 2005. Στη συνέχεια νοίκιασε αυτά τα μηχανήματα σε διαφημιστικές εταιρείες. Ο Αντσέτα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 57 μηνών. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας χάκερ στάλθηκε στη φυλακή για χρήση τεχνολογίας botnet.
7. Μάικλ Κάλς
Το «αστέρι» της λίστας, το 2000 και σε ηλικία μόλις 15 ετών «γκρέμισε» ιστοσελίδες παγκοσμίου φήμης όπως το Yahoo και το eBay υποκλέπτοντας αμέτρητες πληροφορίες και προκαλώντας ζημιές 1.200.000.000 δολαρίων.
8. Κέβιν Πούλσεν
Το 1983, ο 17χρονος Πούλσεν, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Dark Dante, εισέβαλε στο ARPANET, το δίκτυο υπολογιστών του Πενταγώνου των ΗΠΑ. Αν και πιάστηκε γρήγορα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην διώξει τον Πούλσεν, ο οποίος ήταν ανήλικος εκείνη την εποχή.
9. Τζόναθαν Τζέιμς
Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο cOmrade, ο Τζόναθαν Τζέιμς εισέβαλε σε διάφορες εταιρείες. Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό που πραγματικά τράβηξε την προσοχή του Τζέιμς ήταν η εισβολή του στους υπολογιστές του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι ο Τζέιμς ήταν μόλις 15 ετών εκείνη τη στιγμή. Σε συνέντευξή του στο PC Mag παραδέχτηκε ότι εν μέρει εμπνεύστηκε από το βιβλίο The Cuckoo’s Egg, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το κυνήγι ενός χάκερ υπολογιστών στη δεκαετία του 1980.
10. ASTRA
Αυτός ο χάκερ διαφέρει από τους άλλους σε αυτήν τη λίστα, καθώς δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ δημόσια. Ωστόσο, κυκλοφορούν πληροφορίες πως συνελήφθη από τις αρχές το 2008 και εκείνη την εποχή αναγνωρίστηκε ως 58χρονος Έλληνας μαθηματικός. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εισβάλει στο Dassault Group, για σχεδόν μισή δεκαετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έκλεψε πρωτοποριακό λογισμικό τεχνολογίας όπλων και δεδομένα τα οποία στη συνέχεια πούλησε σε 250 άτομα σε όλο τον κόσμο. Η πειρατεία του προκάλεσε ζημιές 360 εκατομμυρίων δολαρίων στο Dassault Group. Κανείς δεν ξέρει γιατί η πλήρης ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αλλά η λέξη «ASTRA» είναι μια σανσκριτική λέξη για «όπλο».