Οι δέκα πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής
- 06/06/2017, 17:03
- SHARE
Τι ισχύει μετά τις εξελίξεις με το Κατάρ και τις αλλαγές στην περιοχή.
Από την Αμαρυλλίς Πατσαλιά
Το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι τα δύο πλουσιότερα έθνη στη Μέση Ανατολή, με τον μέσο ενήλικα να διαθέτει πάνω από μισό εκατομμύριο ντιρχάμ.
Με αφορμή το διπλωματικό «πόλεμο» που ξέσπασε στον Περσικό Κόλπο μεταξύ του Κατάρ και επτά χωρών, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις δέκα πλουσιότερες χώρες της Μέσης Ανατολής:
* Τα ποσά που ακολουθούν είναι σε δολάρια και δείχνουν το κατά κεφαλήν ετήσιο ΑΕΠ σε κάθε χώρα.
10. Ιράν
ΑΕΠ: 13,200 δολάρια
Πληθυσμός: 79,11 εκατομμύρια
Είναι η 17η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία στον κόσμο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, ενώ κατατάσσεται στην 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.
9. Λίβανος
ΑΕΠ: 15,700 δολάρια
Πληθυσμός: 6,039 εκατομμύρια
Στον Λίβανο διαθέτει αναπτυσσόμενη οικονομία, στην οποία ο τουρισμός και ο τραπεζικός τομέας συμβάλλουν στο 6,3-75% του ΑΕΠ, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας.
8. Σαουδική Αραβία
ΑΕΠ: 24,500 δολάρια
Πληθυσμός: 31,5 εκατομμύρια
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας βασίζεται στο πετρέλαιο, από το οποίο προέρχεται περίπου το 75% των εσόδων του προϋπολογισμού και το 90% των εξαγωγών.
7. Ομάν
ΑΕΠ: 26,900 δολάρια
Πληθυσμός: 4,4 εκατομμύρια
Οι κάτοικοι του Ομάν έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής, παρόλο που το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο με τα περιορισμένα αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Άλλες πηγές εθνικού εισοδήματος, η γεωργία και η τοπική βιομηχανία, είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με το πετρέλαιο και αποτελούν λιγότερο από το 1% των εθνικών εξαγωγών.
6. Μπαχρέιν
ΑΕΠ: 27,900 δολάρια
Πληθυσμός: 1,37 εκατομμύρια
Το Μπαχρέιν έχει την πρώτη μεταπετρελαϊκή οικονομία στον Περσικό Κόλπο, ενώ από τα τέλη του 20ου αιώνα, έχει επενδύσει στους τομείς της τραπεζικής και του τουρισμού.
5. Κύπρος
ΑΕΠ: 29,400 δολάρια
Πληθυσμός: 1,16 εκατομμύρια
Η οικονομία της Κύπρου εξαρτάται κυρίως απο τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τον τουρισμό και τα ακίνητα. Ο σημαντικότερος τομέας που συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας είναι ο τομέας των υπηρεσιών που συμβάλλει στο 81,1%, οι βιομηχανίες (16,5%) και η γεωργία (2,4%).
4. Ισραήλ
ΑΕΠ: 31,400 δολάρια
Πληθυσμός: 8,38 εκατομμύρια
Βρίσκεται στην 17η θέση μεταξύ των πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με την IMD, ενώ αποτελεί κυρίαρχο τουριστικό προορισμό λόγω των ισλαμικών αξιών, με πάνω από 3,45 εκατομμύρια ξένους τουρίστες ετησίως.
3. Κουβέιτ
ΑΕΠ: 42,200 δολάρια
Πληθυσμός: 3,82 εκατομμύρια
Το Κουβέιτ είναι η μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο και το τέταρτο πιο εύπορο έθνος στη Μέση Ανατολή, ενώ το νόμισμά της, το δηνάριο, είναι το πολυτιμότερο παγκοσμίως, γεγονός που της επιτρέπει να έχει μεγάλα πλεονάσματα.
2. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
ΑΕΠ: 48,800 δολάρια
Πληθυσμός: 9,15 εκατομμύρια
H χώρα φορολογεί τόσο πολύ τις επιχειρήσεις και τις πετρελαϊκές εταιρείες που το εισόδημα των κατοίκων είναι αφορολόγητο, ενώ σε αντίθεσή με τους γείτονές της, η χώρα στηρίζει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της στον τουρισμό και τις υπηρεσίες.
1. Κατάρ
ΑΕΠ: 104,300 δολάρια
Πληθυσμός: 2,23 εκατομμύρια
Το Κατάρ είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου που παράγει και πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ένας στους επτά κατοίκους της είναι εκατομμυριούχος και 9 στους 10 εργαζόμενους σε χειρωνακτικές δουλειές (κατασκευές, υπηρετικό προσωπικό κ.ά.) είναι ξένοι με πολύ χαμηλές αμοιβές. Οι κάτοικοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο Λονδίνο και σε club πεντάστερων ξενοδοχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει αυξήσει τον πλούτο της κατά 35% από το 2008.