Οι Έλληνες «πρωταγωνιστές» της πανδημίας του κορωνοϊού
- 27/04/2020, 12:10
- SHARE
Από τη Στέλλα Ταξίδη
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας, με το κλείσιμο εταιρειών, καταστημάτων και σχολείων, τον περιορισμό της κυκλοφορίας και το άγχος που κυριαρχεί σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης, κάποιοι συνάνθρωποί μας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επιστήμονες, καθηγητές, δήμαρχοι και νοσηλευτές βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την πανδημία του κορωνοϊού και να περάσουμε ξανά στην κανονικότητα.
Το Fortune Greece σε μια προσπάθεια αναγνώρισης της προσπάθειας των ανθρώπων αυτών, συγκέντρωσε κάποιους από τους «πρωταγωνιστές» της πανδημίας, που έχουν ξεχωρίσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
1. Σωτήρης Τσιόδρας
Μια προσωπικότητα που έπαιξε ίσως τον σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο που η χώρα μας αντιμετώπισε τον κορωνοϊό είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Έλληνας γιατρός, παθολόγος και ακαδημαϊκός με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Οι έγκαιρες δράσεις στις οποίες προχώρησε σε συνεργασία με την κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να μην πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τον διεθνή Τύπο, με αφιερώματα από τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit και την εφημερίδα New York Times. Χαρακτηριστική, ήταν μάλιστα, η συγκίνησή του κατά την παρουσίαση των κρουσμάτων όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους: «αυτοί είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Η ιατρική του 2020 πρέπει να ενισχύσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων».
2. Ηλίας Μόσιαλος
O εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία και καθηγητής πολιτικής της Υγείας, διευθυντής του LSE Health, Ηλίας Μόσιαλος, έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος έδωσε απαντήσεις σε δέκα φλέγοντα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, όπως «Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να κάνει κάποιος τεστ;» και «Πόσο διαρκεί η ανοσία;». Επιπλέον, ενημέρωσε το κοινό ότι η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε ανθρώπους στην Ευρώπη ξεκίνησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου.
3. Μίνα Γκάγκα
Η συντονίστρια και διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με πνευμονίες λόγω κορωνοϊού, έχει προσφέρει στο κοινό χρήσιμες συμβουλές σχετικά με μέτρα πρόληψης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού ενώ παράλληλα έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της διαχείρισης του νοσοκομείου που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Η ίδια επισημαίνει ότι για τους γιατρούς, αλλά και τους ασθενείς, είναι ένα καινούργιο νόσημα για το οποίο «μαθαίνουμε κάθε μέρα για να είμαστε απόλυτα έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Παρακολουθούμε κάθε λεπτομέρεια και πρωτόκολλο, κάθε νέα μελέτη και φάρμακο. Και μας νοιάζει να προσφέρουμε την καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς, ιατρικά και ανθρώπινα. Να ξέρουν ότι τους φροντίζουμε σωστά και ότι είμαστε εκεί, δίπλα τους».
4. Χαράλαμπος Γώγος
Ο Χαράλαμπος Γώγος είναι καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Έχει δώσει σημαντικά στοιχεία για την πορεία της άρσης των μέτρων και για τα σημεία- κλειδιά της διαδικασίας. «Στόχος μας», εξήγησε, «είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού» διευκρινίζοντας ότι «συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε». Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
5. Βύρων Κοτζαμάνης
Ο καθηγητής Δημογραφίας σε άρθρο του εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού υποστήριξε τις απόψεις του σχετικά με τις παραμέτρους που επηρεάζουν την νοσηρότητα και την θνησιμότητα σε πανδημίες. Επιπλέον, υποστήριξε πως η εμφάνιση του COVID-19 τόσο στη χώρα μας, όσο και σε πολλές άλλες χώρες, ανέδειξε, με διαφορετική ένταση, τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δημόσιων συστημάτων υγείας (ελλείψεις που αυξήθηκαν σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες). Στην Ελλάδα ειδικότερα, σημειώνει, τα συσσωρευμένα προβλήματα του συστήματός μας αν δεν επιλυθούν, θα επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας μας και θα επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο -αν δεν μηδενίσουν- τα κέρδη σε χρόνια ζωής που αναμένεται να ζήσουμε.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
6. Οι Δήμαρχοι
Από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν οι Δήμοι τόσο για την τήρηση των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, όσο και για τις προσπάθειες στήριξης των ευπαθών ομάδων εν μέσω της πανδημίας. Μεταξύ τους ξεχωρίζει κατ’ αρχάς ο Δήμος Αθηναίων, με τη δωρεάν παραχώρηση σε όλους τους Δήμους ψηφιακής πλατφόρμας για δέκα δημοφιλή πιστοποιητικά και το άνοιγμα του ξενώνα για άστεγους τοξικοεξαρτημένους. Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, που θέλοντας να αναδείξει την προσπάθεια στήριξης των ευπαθών ομάδων στα χρόνια του κορωνοϊού, μοίρασε ο ίδιος τρόφιμα, δίνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει νιώθει κανείς κατώτερος από τον άλλον. Τέλος ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ανησυχώντας για την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στον Φλοίσβο, πήρε τα πράγματα στα χέρια του, κάνοντας συστάσεις στον κόσμο που περπατούσε στην παραλία παρά τους περιορισμούς.
7. Τα σώματα ασφαλείας
Η αστυνομία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διασφάλισης της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, καθώς ένα μικρό ποσοστό των πολιτών εξακολουθεί να μην υπακούει στα μέτρα της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι συνολικά οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις έχουν φτάσει τις 53.009, για μετακινήσεις εκτός περιφέρειας τις 1.176 ενώ για ανοικτά καταστήματα τις 520 με 497 συλλήψεις. «Είμαστε εδώ για εσάς. Μείνετε μέσα για εμάς» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα που έστειλε με φόντο τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης ένας αστυνομικός της Ομάδας Ζ. Παράλληλα με την πανδημία η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει ακάθεκτη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να σχολιάζει ότι «προβληματιζόμαστε αλλά δεν φοβόμαστε. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Μαρέβα Μητσοτάκη στην ανάρτησή της ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις για τις καθημερινές μάχες που δίνουν στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά, προστατεύοντας τα ελληνικά σύνορα.
8. Οι υπεύθυνοι καθαριότητας
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα- περισυλλογή απορριμμάτων, χωματερές, νοσοκομειακά, οδοκαθαρισμό, κοιμητήρια, κοινωνικές δομές, σε όλες τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές, βρίσκονται επίσης στην πρώτη γραμμή της προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Είναι πολύ δύσκολο. Τη στιγμή που όλος ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του εμείς είμαστε στον αγώνα για να κρατήσουμε την πόλη καθαρή» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Πρινάρη, εργαζόμενη στην Καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου.
«Οι υπηρεσίες για την καθαριότητα είναι πιο εντατικές αυτήν την περίοδο. Στην αρχή της πανδημίας ήταν δύσκολα και υπήρχε φόβος, αλλά πλέον εργαζόμαστε σε συνθήκες ασφαλείας και υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας», συμπλήρωσε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανοιχτό άφησε ξανά ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να δοθεί ένα μπόνους, ανάλογο με αυτό των υγειονομικών, στα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό καθαριότητας.
9. Οι νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων
Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Θέλοντας μάλιστα να στείλουν το δικό τους μήνυμα τονίζοντας τη σημασία του να μένουμε στο σπίτι αυτές τις δύσκολες μέρες δημοσίευσαν μια συγκινητική φωτογραφία που γράφει: «Μένουμε εδώ για εσάς, μείνετε σπίτι για εμάς». Από την πλευρά τους, οι πολίτες ανά την επικράτεια έστειλαν από τα μπαλκόνια τους ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για τη μάχη που δίνουν καθημερινά με τον κορωνοϊό. Το διαδικτυακό κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησε το παράδειγμα της Ισπανίας, όταν κάτοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους και χειροκρότησαν το ιατρικό προσωπικό.
10. Υπάλληλοι σούπερ μάρκετ
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να εξυπηρετείται ομαλά το καταναλωτικό κοινό, αν και βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό λόγω της καθημερινής και συνεχούς επαφής τους με κόσμο. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η διεύρυνση του ωραρίου των εργαζομένων, σε μια περίοδο όπου οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ εργάζονται πολλές φορές χωρίς ρεπό και πέρα από το ωράριό τους.
Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι τόσο οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ όσο και οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν τις ενστάσεις τους, χαρακτηρίζοντας «περιττό» το εν λόγω μέτρο.
11. Νίκος Χαρδαλιάς
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, έχει καταφέρει εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού να συγκεντρώσει τη θετική άποψη του 84,3% των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc. Από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες για την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας μέχρι την παρουσία του σε σημεία που έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα, ο Ν. Χαρδαλιάς έχει συνδυαστεί μαζί με τον Σ. Τσιόδρα, ως οι «πρωταγωνιστές» της μάχης κατά του κορωνοϊού.
«Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις. Το χρωστάμε στους δικούς μας. Η πολιτεία είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.
12. Κωνσταντίνος Σιέττος
Ο καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κωνσταντίνος Σιέττος το 2014 είχε καταφέρει με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων να προβλέψει ότι η εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε θα σταματούσε τρεις μήνες αργότερα.
Η πρόβλεψη δικαιώθηκε τότε από τα γεγονότα. Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Σιέττος και η ομάδα του σε συνεργασία με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιο Τσακρή χαρτογράφησαν με τη βοήθεια ανάλογων εργαλείων την πανδημία του κορωνοϊού στο αρχικό επίκεντρό της, την επαρχία Χουμπέι της Κίνας.
«Με την πανδημία δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Υπάρχει ο κίνδυνος αλλεπάλληλων κυμάτων. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα μεταλλαχθεί ο ιός με αποτέλεσμα να προσβάλλονται περισσότερο οι νέοι. Πανδημίες θα έχουμε στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
13. Οι εκπαιδευτικοί
Η εκπαίδευση ήταν από τους πρώτους κλάδους που αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν με ταχύτητα στις νέες συνθήκες που όριζε η εξάπλωση του κορωνοϊού. Με το κλείσιμο των σχολείων και των φροντιστηρίων στις 11 Μαρτίου οδήγησε στην άμεση υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Μάλιστα, ευρύτατη αποδεικνύεται η συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που εισήγαγε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 1.884.981 συμμετοχές μαθητών συμμετέχουν αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις, παρατηρήθηκε 66% αύξηση συμμετοχών μαθητών κάθε μέρα και 71.701 εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει την προσωπική ψηφιακή τους τάξη. Σταθερά υψηλή η τηλεθέαση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, που καθιέρωσε και υλοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την ΕΡΤ.
Ενδεικτικά, τις ημέρες 30/3-3/4, τα προγράμματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην ΕΡΤ2 παρακολούθησαν μεσοσταθμικά περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικιών 4-14. Στα πανεπιστήμια, το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδονται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%, ενώ το υπόλοιπο 3,65% αφορά σε μαθήματα αμιγώς εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα.
14. Ανδρέας Μεντής
Ελπιδοφόρα μηνύματα για καλύτερες θεραπείες και ίσως εμβόλιο από το φθινόπωρο έδωσε ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η χώρα μας πήρε έγκαιρα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού και θα έλεγα με μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τον αριθμό των περιστατικών που έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό και από τον αριθμό των θανάτων που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση και με άλλες χώρες που είναι ενδεχομένως και πιο προηγμένες υγειονομικά». Το Ινστιτούτο Παστέρ, όπως αναφέρει ο κ. Μεντής, δέχεται καθημερινά από 300 και πάνω από 500 δείγματα για έλεγχο covid-19 και τα αποτελέσματα δίνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
15. Κωνσταντίνος Συρίγος
Ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας και υπεύθυνος της Ειδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τη συνέχιση της πανδημίας. Σημείωσε ότι αν και τα δείγματα είναι γενικά ενθαρρυντικά, υπάρχει ανάγκη για μια καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι δεδομένο, προβλέποντας ότι θα το δούμε να συμβαίνει το ερχόμενο φθινόπωρο. Βέβαια, όπως τόνισε, «η ελπίδα μας γι’ αυτό το κύμα, είναι μήπως καταφέρουμε και τότε έχουμε κάποια θεραπευτική προσέγγιση, ώστε να βοηθήσουμε τους αρρώστους και να το περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται». Όσον αφορά το εμβόλιο, ανέφερε πως θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube
16. Νίκος Σύψας
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την διάδοση και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα από τη συχνή του παρουσία στους τηλεοπτικούς δέκτες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, ανέφερε πως «μέχρι στιγμής είμαστε πάρα πολύ καλά όλα. Όλα είναι διαχειρίσιμα από το ΕΣΥ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα που έχουμε λάβει». Όσον αφορά το φάρμακο ρεμντεσιβίρη, εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Έχουμε μάλλον ευχάριστα νέα. Ένα φάρμακο που έχει αντιική δράση, η ρεμντεσιβίρη, είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα», ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας πως οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός Απριλίου.
Φωτογραφία: Screenshot YouTube