Οι ελληνικές startups που ξεχώρισαν το 2015
- 27/12/2015, 19:04
- SHARE
Η ελληνική επιχειρηματικότητα αντιστέκεται στην κρίση.
Το 2015 μπορεί να σηματοδοτήθηκε από άσχημες οικονομικές ειδήσεις και γεγονότα που έπληξαν ιδιαίτερα τις νέες επιχειρήσεις, υπήρξαν όμως και αυτές οι εταιρείες που κόντρα στους καιρούς, όχι μόνο δε το έβαλαν κάτω, αλλά «σήκωσαν» σημαντικά ποσά.
Ας δούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις!
Workable
Στις αρχές του 2015 η Workable ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. δολ. από το Openfund II και το ισραηλινό ταμείο 83North (πρώην Greylock IL). Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως άντλησε το ποσό των 27 εκατ. δολαρίων σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της οποίας ηγήθηκε η Balderton Capital, με τη συμμετοχή των 83North και Notion Capital. H Workable Technology έχει συγκεντρώσει σε κεφάλαια επένδυσης συνολικά 34,5 εκατ. δολάρια.
Persado
Η Persado, η startup εταιρεία που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2012 ως spin-out της εταιρείας Upstream, έλαβε το 2015 21 εκατ. δολ., με κύρια συμμετοχή της StarVest Partners και των Citi Ventures και American Express Ventures, καθώς και του προηγούμενου επενδυτή της εταιρείας Bain Capital Ventures με στόχο την επέκταση των ομάδων πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας
Transifex
Η ελληνική startup Transifex, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού το οποίο και προσφέρεται ως υπηρεσία στο cloud άντλησε το ποσό των 4 εκατ. δολαρίων στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης που ηγήθηκε η Toba Capital, με τη συμμετοχή των venture capitals ΝΕΑ καιArafura. Μέχρι σήμερα, η Transifex έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 6,5 εκατ. δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια.
Resin.io
Στην ελληνική startup Resin.io, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του Internet of Things, επένδυσε το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα DFJ (Draper Fisher Jurvetson). Η επένδυση αυτή ανήλθε σε 3 εκατ. δολ. και συμμετείχαν το ελληνικό επενδυτικό ταμείο Jeremie Openfund II και οι ιδιώτες επενδυτές Gil Dibner και Πάνος Παπαδόπουλος (ιδρυτής της BugSense και νυν στέλεχος της αμερικανικής Splunk).
Metamaterial Technologies
Η Metamaterial Technologies που δραστηριοποιείται στο χώρο των προηγμένων υλικών ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου εξωτερικής χρηματοδότησής της ύψους 3,1 εκατ. δολαρίων από την Innovacorp, ένα venture capital ταμείο που επενδύει σε καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από την επαρχία της Νέας Σκοτίας σε αρχικά στάδια, και από ιδιώτες επενδυτές.
HotelBrain
Η ελληνική εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain προχώρησε σε μια «χρυσή» συμφωνία ύψους 3 εκατ. ευρώ, με το επενδυτικό κεφάλαιο SouthBridge Europe μέσα στο 2015.
Intale
Eπενδυτικά κεφαλαία ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η ελληνική startup εταιρία Intale, με στόχο να καταφέρει η εταιρεία να συνδέσει και να ενοποιήσει την αγορά εμπορίου (retail market).
Pollfish
Το ποσό των περίπου 2,2 εκατ. ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει σε Series A χρηματοδότηση η ελληνική Pollfish, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης πλατφορμών για mobile survey. Της διαδικασίας χρηματοδότησης ηγήθηκαν οι Odyssey Investment Partners, PJ Catalyst, Woodside Group, καθώς και μια σειρά από angel επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Pollfish είχε αντλήσει 200.000 ευρώ ως seed χρηματοδότηση, από την PJ Catalyst και από angel επενδυτές.
Avocarrot
Η κυπριακή startup Avocarrot κατάφερε να αντλήσει seed χρηματοδότηση που ύψους 2 εκατ. δολαρίων, στην οποία συμμετείχαν οι Odyssey Ventures, Darling Ventures, ο CTO της Kayak, Giorgos Zacharia, ο πρώην Senior Vice President της Digital Unilever, Andy Porteous, καθώς επίσης και ο angel investor Thanos Triant. Επισημαίνεται πως η Avocarrot είχε λάβει 100.000 λίρες ως ποσό αρχικής χρηματοδότησης από 4 επενδυτικές εταιρείες στο Λονδίνο.
incrediblue
Η incrediblue, η εταιρεία ενοικίασις σκαφών, ανακοίνωσε την άνοιξη του 2015 τη νέα χρηματοδότηση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, της οποίας ηγήθηκε η Connect Ventures, με συμμετοχή των Seedcamp, Howzat Ventures, Firestartr, επίσης του υφιστάμενου επενδυτή Jeremie Openfund II.
Pinnatta
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Pinnatta προχώρησε σε έναν ακόμα κύκλο χρηματοδότησης απ’ τον οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια και στον οποίο συμμετείχαν τα επενδυτικά ταμεία Odyssey Venture Partners, Piraeus Jeremie Tech Catalyst (PJTC), Έλληνες επενδυτές μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικών επενδύσεων Open Circle, καθώς επίσης και ο Οικονομικός Διευθυντής της Pinnatta, Ευτύχης Τσαουσίδης. Να σημειωθεί πως λίγο πριν την έλευση του 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 1,2 εκατ. δολ. από συμμέτοχους του Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund και Odyssey Jeremie Partners καθώς και τον Αμερικανό Άντριου Ράιτ, αλλά και από τη βρετανική εταιρεία Lebara Group και τον ιδιώτη Χιροκάζου Μασίτα, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο μπήκαν στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας.
Nubis
Η ελληνική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Nubis έλαβε μια εξίσου σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 1 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Elikonos Jeremie Fund.
Forky
Στον τομέα της εστίασης, το Forky έλαβε συνολικά 800.000 ευρώ από το βρετανικό επενδυτικό ταμείο Blue Wire Capital, το Jeremie Openfund II, αλλά και ιδιώτες επενδυτές.
e-table.gr
Το e-table.gr, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια, ολοκλήρωσε τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης συνολικού ύψους 500.000 ευρώ που προήλθε από Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Pockee
Η Pockee, η πρώτη εφαρμογή για smartphones που σας επιστρέφει χρήματα, ενώ κάνετε τις καθημερινές αγορές στο super market, έλαβε 400.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II ύψους. Το επενδυτικό ταμείο είχε τοποθετήσει πέρυσι άλλες 100.000 ευρώ ανεβάζοντας τη συνολική εξωτερική χρηματοδότηση που έχει λάβει η εταιρεία σε 500.000 ευρώ.
Longaccess
Η Longaccess, η startup αρχειοθέτησης στο cloud, ανακοίνωσε την χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ από το Jeremie Openfund ΙΙ, ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση στην εταιρεία στα 410.000 ευρώ.
Goodvidio
Η Goodvidio του Δημήτρη Κουρτέση, μία εταιρεία λογισμικού από που βοηθά ηλεκτρονικά καταστήματα να αναβαθμίσουν την αγοραστική εμπειρία των πελατών τους αξιοποιώντας online βίντεο περιεχόμενο, έλαβε επένδυση ύψους 300.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II για το «άνοιγμα» στο εξωτερικό.
SourceLair
Η εταιρεία SourceLair, η οποία αναπτύσσει μία υπηρεσία-λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να προγραμματίζουν projects απρόσκοπτα, μέσω web browser, ήταν η πρώτη εταιρεία στην οποία επένδυσε η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα θα λάβει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έναντι ποσού 200.000 ευρώ.
Νannuka
Η Νannuka, η ελληνική online υπηρεσία εύρεσης και αξιολόγησης επαγγελματιών για το παιδί, συγκέντρωσε 200.000 ευρώ από ιδιώτες επενδυτές (angel investors) με τη συμμετοχή του Απόστολου Αποστολάκη, Φίλιππου Μπρίνκμαν και άλλων επιχειρηματιών
100mentors
Η startup 100mentors που υπόσχεται να φέρει κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενο τους μέντορες εκείνους που μπορούν να καταστήσουν εφικτή μία καλά πληροφορημένη επιλογή καριέρας, ανακοίνωσε την επένδυση ύψους 200.000 ευρώ από το Jeremie Openfund II καθώς και άλλους επενδυτές.
Fieldscale
H Fieldscale, η εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό για προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων ανακοίνωσε το 2015 τη λήψη αρχικής επένδυσης ύψους 150.000 ευρώ από το JEREMIE Openfund II.